Skocz do zawartości
Gość mati.08

OGIEŃ NA GPU

Rekomendowane odpowiedzi

Proszę o pomoc. Szybką.Mam 8800 Gt i 90C w spoczynku . Podczas grania mam 130 C i wyżej. Grałem w crysisa .Program do pomiaru nie umiał pokazać już temperatur. W crysisie miałem ekran w paskach potem bluescreen i reset. Co począć ? proszę pomużcie. Wyłączam pc bo zjaram gpu. Pomużcie . Pc ma 2 lata. Muszę zmienić paste?. Sry za orty nie mam czasu.

,,na granie masz czas'' DOSTAŁEM BANA CO MIAŁEM ROBIĆ ?!?!?!. Robiłem leciutkie oc ale proca. z 2.53 na 3 ale bez zmiany napięć , więc to chyba nic nie zmienia. Dzięki życzliwości admina już nie mam bana.

Co do pasków . To nie były paski typu 1 pasek na górze itp.To były zmiany koloru ekranu zakłócenia itd

Sorry ale co mam robić? jestem jak laik nie składałem pc. Sprawdze czy wentyl od grafiki dmucha. Może padł to by wyjaśniało temperatury. Pójdę do serwisu . Założą mi pastę . Nie wiem ..

Czemu żle oceniacie ten post?

Edytowane przez mati.08

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli przepaliłeś grafike na dobre to mogą nacodzień zaczac wystepować paski w dowolnym momecie pracy i wraz z pogarszaniem sie stanu grafiki bedzie coraz gorzej . Czym predzej kompletne czyszczenie grafiki - kurz do zera nowa pasta dosprawdzenie docisku radiatora , sprawdź czy wentylator chodzi czy moze padł lub ledwo zipie . Cofnij jakiekolwiek OC miałeś . gdy temp sie uspokoi potestuj czy niepadła . Czasem paski to oznaka przetaktowania pamieci ram ale tylko przy sporym OC .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Eh mati, mati, mati... Odpal wreszcie kompa ze zdjętym bokiem obudowy! Sprawdź przy okazji czy wentylator na karcie graficznej się w ogóle kręci. Jeśli tak to weź zmień paste na tej karcie. A najlepiej znajdź kogoś kto to potrafi, bo zaczynam sie zastanawiać czy to nie zbyt skomplikowane dla ciebie biorąc pod uwagę twoje poprzednie postu.

Edytowane przez Stolar
  • Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro temperatury rosły tak szybko, to czemu odpalałeś Crysisa? Należy kupić pastę termoprzewodzącą, usunąć starą z chłodzenia (oprócz thermopadów) i zaaplikować nową warstwę. A jeżeli masz referencyjne chłodzenie, to wypadałoby je zmienić, niestety. Jednoslotowe turbinki do najwydajniejszych nie należą, zwłaszcza gdy są zapchane kurzem.

I, do cholery jasnej, nie tłumacz się brakiem czasu na sprawdzanie posta pod kątem błędów - na granie masz czas.

• Upvote 1
  • Downvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

88GT potrafiły się ładnie grzać i już przy temperaturze 80'C przy średnim O/C potrafiły sypać artami. Miałem dokładnie jak ty. Mój stary 8800GT podgrzał się do temperatury 120'C i zaczęły się pojawiać czarne paski. Akurat wtedy też grałem w Crysisa. Tyle, że poszedłem po rozum do głowy i od razu wyłączyłem kompa. Poczekałem aż karta się schłodzi i włączyłem z otwartą budą. Okazało się, że wentyle się nie kręciły.

Tak więc sprawdź na szybko wentylatory. Jak się nie kręcą lub ledwie to pewnie padły, albo kabelek się poluzował od zasilania wentyli. Nie zaszkodzi sprawdzić, bo sam miałem taki właśnie przypadek. No i oczywiście koniecznie wymiana pasty na jakiś Artic Silver 5 na przykład. Sprawdź czy chłodzenie dociska dobrze do "czapki" na GPU. W innym wypadku wymiana chłodzenia na jakieś lepsze plus radiatorki na pamięci i sekcje zasilania. No i jak kolega wyżej radził, zleć tą robotę komuś obytemu w temacie, bo jeszcze coś spie...

Na koniec jak już się z tym uporasz to albo korzystaj z Firefoxa i od razu poprawiaj błędy, albo kup słownik.

Edytowane przez Devil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wentyl zdechł :(. ledwo się kręci . Kręci się ale wolno i lekko się trzęsie . Tak jakby miał odlecieć :/. Ok terraz mam winowajcę. Ej posłuchajcie. Podłączyłem nowy wentyl od obudowy bezpośrednio do zasiłki. Może to on powoduje np niedostatek energi dla wentyla na gpu? Ps termopad wygląda ok więc pasta chyba nie wyschła.Ja tez pc wyłączyłem jak miałem errora i dałem odsapnąć . Pomyślałem se że trudno nic nie poradzę i tyle . Lecz grałem potem do bulu chyba że czułem dym :/ lub podobnie albo sam uznałem że karta zdechnie. Myślałem też że może program kłamie bo nawet wentyl do budy dałem nowy . Więc jak to możliwe że temp rośnie ??? . A jednak wentyl na gpu padł i po ptakach. teraz muszę pomyśleć czy samemu założyć nowy czy iść do serwisu żeby mi założyli.

Dziękuję sprawdzę jeszcze czy kabel się nie poluzował od gpu .

Edytowane przez mati.08

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ha.. Nie sądzę. Ale podaj co masz za zasilacz i resztę sprzętu. Dokładnie jaki model i jaka firma. No i odkładaj na nowe chłodzenie. Zakładam, że karta już nie jest na gwarancji. Tak to można było oddać ją do serwisu. Może nawet lepiej skoro nie jesteś obyty w temacie. Zrobią Ci to za darmo. A jak nie to szukaj czegoś na Allegro. A jakie chłodzenie do 8800GT? No cóż ja miałem THERMALTAKE DUORB i nie narzekałem. Ale troszkę drogie.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Feel 3 Modecom :/ . Intel pentium 2 duo 3072 Mhz . karta Geforce 8800 Gt 512 mb ram. Asrcok wifi 1600P35. Mode Com obudowa . karta się grzeje nara. Wentyl prawie odlatuje :/. Cóż pójdę do serwisu i zamontują mi nowy wentyl. Co do tej mojej opowieści . karta nie ma gwary już więc wiecie :/ i tak się zepsuje. Ale 8800gt maja zdolności nagrzewania się oraz ,,surwiwalu'' :P.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No moja przeżyła i miała się dobrze. Nie wiem jak u nowego właściciela, a raczej właścicielki się sprawuje. W każdym razie sekcja zasilania jak i pamięci i GPU grzały się na tyle, że musiałem zainwestować w lepsze chłodzenie. Zwłaszcza, że to od Galaxy było tragicznie głośne i przy tym mało wydajne. Zasilacz raczej bym wymienił na coś lepszego. Może to być nawet Fortron 400W i będzie ok.

http://www.ceneo.pl/2673459

Edytowane przez Devil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jedyną wadą tego rozwiązania powyżej jest to że zapycha się kurzem i minimum raz na 1-1.5 miesiąca wymagane jest wyjęcie karty i oddessanie kurzu odkurzaczem(lub przedmuch powietrzem w sprayu, ale to syf sie zrobi)

Inaczej po 2 miesiącach max od przegrzewania zaczynają sie resety/freeezy, bsody, etc, sprawdzone empirycznie - posiadam to od roku prawie(wcześniej był ac x1 zdaje sie, ciut lepszy bo miał większą tolerancję na zapych)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję wszystkim za pomoc. Mam nowy cooler i nową pastę :). Wentyl zdechł tamten. (łożysko chyba się rozwaliło ) Jeszcze raz dziękuję. Niedługo dam sprawozdanie z nowego coolera Spire 70x70 oraz termo pasty.

Dzięki ci adminie. Sytuacja była krytyczna. . Co do mej historii . Zostawiłem wtedy kartę jak była bo myślałem że wcześniej też się tak grzała ( rodzice nie pomyślą przecież że coś może się zepsuć tak po prostu :/ więc wiecie ...)

PS (będę zakładał posty zgodne z regulaminem )

Idę grać w bioshock potem crysisa

Po rozgrzaniu w Bioshock temp wynosi 80 -81 W Crysis Wars wynosi 91 (może więcej choć watpię)Choć w innej grze wynosi 100C ale po 2.5 h grania.

Ok karta po dłuuuuugim graniu nagrzewa się do 100C i ani więcej.

temperatura spalania\zapalenia karty wynosi 145C tak jak myślałem ( to dlatego mi śmierdziało jak oglądałem neta :/)

info o tym że 120c jest zabójcze jest pomyłką . Dla 8800Gt topnienie\zapalanie wynosi 145C. Nie piszę tego po to aby się chwalić ale na necie jest pełno pytań itd więc jak ktoś tu spojrzy to będzie wiedział ile jego gpu wytrzyma.

Jeszcze raz dzięki za pomoc .

Edytowane przez mati.08

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

NIEWIARYGODNE - historia rodem ze strefy11 :lol2:

Ja na 8800GT 512MB miałem założone chłodzenie THERMALRIGHT dokładnie to:

Product | Thermalright Ultimate CPU Cooling Solutions! USA

Temperatury nawet po podkręceniu i kilku godzinnym graniu nie przekraczały 70 stopni.

Do najtańszych nie należy, ale przynajmniej nie spalisz domu w amoku granaia w CRYSYSA :lol2:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wie ktoś przy jakiej temperaturze karta się wyłącza, przełącza lub zwalnia?

Moja przy 145 lub więcejjjjjjjjj się wyłączała :D Tak naprawdę program tempa nie umiał już pokazać :lol: . Więc myślę że około 135 lub więcej .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wie ktoś przy jakiej temperaturze karta się wyłącza, przełącza lub zwalnia?

Dowiesz sie, sciagajac bios karty.

Nastepnie edycja biosu "nibitorem" (dotyczy kart nvidii).

Zakladka "temperatures".

http://www.dobreprogramy.pl/NVIDIA-BIOS-Editor-NiBiTor,Program,Windows,18975.html

Edytowane przez leven

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi