Skocz do zawartości
alset

Komputer do grafiki - POMÓŻCIE PROSZE!

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Z góry dziękuje wszystkim, którzy będą mieli na tyle cierpliwości, żeby przeczytać to wszystko i odpowiedzieć używając więcej niż 160 znaków. Jestem gotowy nawet przysłać mikołaja z czekolady albo ćwiartkę wódki wszystkim, których odpowiedzi będą sensowne :)

Zamierzam złożyć zestaw komputerowy w cenie ~4500-5000 zł, bez monitora (5000 zł to absolutnie max). Sprzęt jest mi potrzebny do grafiki 2d/3d mniej więcej w równych proporcjach - przynajmniej na razie. Mam tu na myśli głównie Illustratora, After Effects, PS, Premiere - więc wszystko od rastrów przez wektory do animacji po filmy; jeśli chodzi o 3d to będzie głównie Blender i 3DsMax/cinema4d. Czyli zasadniczo szerokie spectrum. Aha - chciałbym też pograć w starcrafta 2 :D

Starłem się już chyba z wszystkimi domorosłymi "informatykami", jedni z nich mówili, że i7 950 nie pracuje na 64bitach, inni że wszystkie procki i5/i7 to chłam a warto kupić tylko xeona itd... Po tych wszystkich bzdurach postanowiłem sam zgłębić temat. Mam już w zakładkach przeglądarki chyba wszystkie strony producentów procesorów/kart/graficznych/dysków itd... Przez to wszystko czuje się jak schizofrenik bo cały czas nie wiem do końca co wybrać a nie mam głowy do tego, żeby zgłębiać najdrobniejsze szczegóły techniczne.

Zestaw, który na dzień dzisiejszy wydaje mi się najrozsądniejszą opcją to:

Intel Core i7 950

Asus P6X58D-E/ Sabertooth x58

GoodRam/Kingston/Corsair 3x2GB 1600MHZ

Asus GeForce GTX 470 1280MB

Mam jednak kilka zasadniczych pytań:

1. Czy nie lepiej jakiegoś Xeona pod 1366? Mógłbym zacisnąć pasa i kupić Xeon E5520. Mniej grzeje - 80 WAT, obsługuje 3 kanałowy RAM, z tym, że max 1066Mhz. Jest też docelowo serwerowy a przyznam, że komp będzie dość często dość mocno obciążany.

2. Zdecydowałem się 1366 bo chciałbym miec USB3.0 - dużo korzystam z dysków przenośnych i ogólnie wielu peryferiów USB. Sabertooth oferuje SATA 3.0, USB3.0 i z tego co pisze Asus - jest dobrze chłodzona. Ale nie upieram się tutaj choć zależy mi na markowej płycie - więc może lepiej np. płytę Intela?

3. Czy ma sens kupowanie RAM 1600 mhz i wyżej skoro procki, na które mnie stać obsługują max 1333? Czy może lepiej kupić 1333 i np. CL7?

A może warto np. 2000 mhz z myślą o wymianie procka powiedzmy za rok?

Czy 3x2GB wystarczy?

4. Karta graficzna ... tutaj jest wiele kontrowersji.

Czy lepiej geforce przez to, że ma CUDA, czy jednak ATI przez to, że w tej samej cenie oferuje wyższe taktowania?

Czy to, że np. ATI Radeon HD 6850 ma PCI Express 2.1 ma znaczenie?

Czy lepiej kupić jedną kartę graficzną np: ATI Radeon HD 6870 lub GeforceGTX470/2DI/1280MD5 i dołożyć drugą powiedzmy za rok?

Czy może od razu kupić podwójnie na SLI/Crossfire za to słabszą kartę (np. GTX460) ?

Jakie znaczenie ma ilość bitów w kartach graficznych?

5. Czy jeśli nie chcę (przynajmniej na razie) zajmować się overclockingem to jest sens kupowania dodatkowego chłodzenia na procesor czy wystarczy fabryczne?

6. Jaki zasilacz kupić??? Zrobiłem test na stronie bodajże Asusa i wyszło mi, że do takiego zestawu, z dwoma dyskami SATA, BlueRay, dwiema kartami graficznymi i Intel i7 950 potrzebuje zasilacza 1000 Wat ?! Czy oni nie przesadzają? Tzn. myślałem o 700/750 wat, wszystkie zestawy które widziałem z podobnymi parametrami też nie przewidują większego... jak to jest?

To by było na tyle

Proszę pomóżcie zanim rozprostują mi się wszystkie fałdy kory mózgowej od czytania kolejnych specyfikacji...

Edytowane przez andrew777

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak,niedługo wyjdzie sandy bridge, będzie pewnie cholernie drogi i pojawią się nowe pytania. A w końcu kiedyś trzeba się zdecydować na zakup. Pół roku po sandy bridge wyjdzie pewnie kolejny procek i kolejna podstawka itd... można tak w nieskończoność.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poza tym Tic Tac ma odstępy raczej niemniejsze jak 1,5-2 lata, więc nie będzie za pół roku stary :P No i masz takie fundusze że spokojnie się wyrobisz, a sam pomyśl czy warto kupić najdroższą konfigurację gdy za 2 tygodnie będzie już przeszłością?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok, na pewno się rozejrzę jak pojawi się to ustrojstwo, zakładałem, że będzie dużo droższe od zestawu na 1366. I tak zamierzam kupić kompa gdzieś tak w połowie stycznia.

A co z resztą pytań?? Karta graficzna, zasilacz itd ... ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...