Mitumolek Opublikowano 24 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2010 Witam poruszałem już wcześniej sprawę "wysypującego" się RAID 1 z dwóch dysków, macierz ciągle się wysypywała czasem problem z dyskiem nr 1, potem nr 2 i ciągle odbudowywanie partycji, sprawę wyleczyło podpięcie nowych kabli SATA, konfig: AsRock 770 Extreme 3 (SB710), AII X3 440, 2x2Gb Goodram 1333, HD4850, 2x Samsung 500GB 7200rpm 16MB SATA-II F3, DVD-Samsung SH-S223C, Fortron 460. po pewnym czasie problem powrócił z tym że teraz oprócz niestabilności macierzy doszła niestabilność dysku/ów, komputer w czasie normalnej pracy wyłączył się, w trakcie restartu nie wykrywa dysków, odłączyłem jeden dysk, wykryło drugi i zgłosiło błąd krytyczny, jednak nie wykryło zainstalowanego sysytemu WIN 7, ponowny restart winda się załadowała, podpiąłem drugi dysk i włączyłem odbudowywanie partycji po ok 30% BLUESCREN i informacja o błędzie na dysku, znowu restart i znowu nie widzi dysków operację powtórzyłem w końcu udało mi się odbudować raid ale niestabilność pozostała komputer potrafi się sam zrestartować nawet na podpiętym tylko jednym dysku i to niezależnie którym, nie wiem gdzie leży problem, muszę naprawić, sprawę już nie zależy mi na RAID-e chciałbym tylko stworzyć stabilnego kompa, proszę o pomoc w rozwiązaniu sprawy z macierzą ewentualnie wskazówki jak "wyciągnąć" dysk z RAID bez utraty danych i z zachowaniem ustawień, jeżeli jest ktoś z okolic Zielonej Góry to mogę się dogadać na pomoc na miejscu. dodam że komputer robi za serwer w małej firmie, zależy mi na danych na dyskach, nie bardzo mogę też reinstalować system ponieważ zainstalowane są na nim programy pracujące w sieci, chciałem stworzyć macierz RAID 1 żeby dane, a przede wszystkim cała konfiguracja "serwera" była bezpieczna nawet po usterce dysku, a teraz wychodzi że najbardziej awaryjną rzeczą jest sama macierz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 24 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2010 Najpierw odkręc kompa CAŁKOWICE ! włacznie z 4 rdzeniem.... wszytko na DEF i wtedy testuj... Miałem jaja z niewykrywaniem dysku przy Athlonie XP i przekreconychh ramach... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klami85 Opublikowano 24 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2010 Czy jak uruchamiasz kompa z kontrolerem w rybie IDE to S.M.A.R.T zgłasza jakieś problemy podczas bootowania? Czy możesz odpalić kompa z jakiegoś bootcd, pendrive etc i podać odczyty ze smarta? Stwierdzimy wtedy czy dyski są bankowo dobre, czy coś się sypie. Zasilacz jak rozumiem wykluczyłeś grona podejrzanych? Miałem kiedyś podobną historię z RAID. 2x SAMSUNG 250GB - działały sobie razem przez rok w trybie RAID0, aż pewnego pięknego dnia przestało mi wykrywać 1 z dysków. Po długich bojach stwierdziłem, że obydwa dyski były sprawne i do tej pory pracują osobno w 2 różnych kompach bez żadnego problemu. Odczyty SMART prawidłowe itd. Przy ponownej próbie ich połączenia w RAID jednego z dysków nie wykrywało. (nie chciał działać też osobno w trybie AHCI). Taśmy były sprawne, kontroler RAID sprawny i dyski niby też. Poprostu nie chciały działać wspólnie. Niestety do tej pory nie wiem co było przyczyną. Danych nie odzyskałem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mitumolek Opublikowano 25 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2010 (edytowane) KWAZOR rzeczywiście proc ma odblokowany czwarty rdzeń ale przeszedł wszystkie testy stabilności, nie bardzo rozumiem jak to może wpływać na macierz ale zrobię jak radzisz - może akurat KLAMI85 testy przeprowadzę w poniedziałek, tak zasilacz jest OK sprawdziłem, cały konfig ma około 1,5 miesiąc nie chce mi się wierzyć żeby oba dyski tak szybko padły, to co piszesz o swojej historii z RAID nie bardzo mnie pociesza Sprawa ma się tak BIOS i PROC wrócił do ustawień DEF. podczas bootowania w IDE żaden z dysków nie zgłasza problemów, bez problemu staruje WIN, po zainstalowaniu sterów obydwa działają dość płynie pod WIN, poza tymi testami nic nie robiłem z dyskami odczyty z HDtune: Dysk1: Dysk2: odczyty z ActiveSMART: Dysk1: Dysk2: Odczyty SMART z bootcd (SMARTUBM): Dysk 1: Dysk 2: po podłączeniu obydwu dysków w IDE i bootowaniu z dysk 2 startuje bez problemu i ładuje WIN, przy bootowaniu z dysk 1 wyskakuje bluescren przed windą, zgłasza problem, po naprawie sys. normalnie startuje i wykrywa dwa dyski. w trybie RAID wykrywa dwa dyski ale nie mogę przez AMD Raid expert odbudować dugiego dysku/macierzy opcja jest niedostępna przy podłączaniu na zmianę e trybie RAID bootuje tylko z dysku 2, jak podłączę tylko dysk 1 to w RAID go nie wykrywa Edytowane 27 Grudnia 2010 przez MItumolek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mitumolek Opublikowano 28 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2010 czy mógłby ktoś ocenić wyniki testów? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 28 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2010 Prosze o SMARTA z HD tune ( ten z TECA jest nieczytelny dla mnie ( brak DATA ) dysk 1 i 2 I scan 2xF4 z MHDD dla zwłaszcza dysku 2 giego .... zwłaszcza 2 dysk.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mitumolek Opublikowano 28 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2010 HDtune: Dysk1: Dysk2: za każdym razem dysk2 przechodzi testy inaczej MHDD Dysk1: Dysk2: na obu dyskach przez ok 97% skanowania pokazuje się ok. 500 sektorów <10ms, dopiero w ostatnich 3% wyskakują pozostałe sektory <10ms Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 28 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2010 Dysk nr 2 ma Write error rate Bardzo wysoki ! i chyba mamy winowajce.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mitumolek Opublikowano 29 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2010 Zrobiłem jeszcze raz odczyt HDtune i chyba oba dyski mają tą samą wadę Dysk1: Dysk2: i teraz co robić: 1 to już po dyskach czy da się uratować? 2 wymieniać dysk/dyski? 3 to są wady gwarancyjne? (mają ok. 1,5 miesiąca) 4 mogę działać w IDE na jednym dysku a na drugim mieć kopię? 5 rozumiem że o RAID z tymi dyskami mogę zapomnieć Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 29 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2010 Dzieki za dodatkowe screeny dysku 1 jednak w nim tez widze mamy ten sam problem....... błedy zapisu..... ( na forum jest juz wiele F3 które borykaja sie z tym problemem ale nie w takiej ilosci błedów ) to już po dyskach czy da się uratować Tak naprawde one nie sa dyskami krótym bym zaufał ( Raid widzi błedy macierzy zwłaszcza dysku 2 ) wymieniać dysk/dyski? Najpierw musiał bys je wysłac na GW jako niezgodne z umowa ( czyli nie trzymajace parametrów ) i zadac zwrotu gotówki lub wymiany na inne ! Czyli zmieniasz firme np na WD. Np. Samsung wogole nie trzyma norm Takie same F4 z 3 numerami seryjnymi wyzej 1 a 2 dysk ma 3 numery seryjne róznicy....( fakt sam to potwierdzam z serii P80 gdzie pierwszy dysk miał poczatek 72mb/s a 2 wymieniony 61 mb/s ) 3 to są wady gwarancyjne? (mają ok. 1,5 miesiąca) Tak. mogę działać w IDE na jednym dysku a na drugim mieć kopię Wiesz korci mnie byś postawił Raid 1 .... rozumiem że o RAID z tymi dyskami mogę zapomnieć Raid 0 --zappomnij Raid 1 moze byc bezpieczny... Wiesz mam nadzieje ze nie jest to zła wspołpraca F3 z SB850..... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mitumolek Opublikowano 29 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2010 czyli najlepiej zrobić tak? póki co copia wszystkiego na starym samsungu chyba F1, po nowym roku dostanę nowy F3, to wrzucę go zamiast dysku 1 i spróbuję uruchomić raid 1 i odbudować macierz, potem nowy F3 puszę w IDE, a dwa obecne wyślę na gwarancji - zakupu dokonałem w mocno promowanym na tym portalu sklepie ESC.PL - mam nadzieję że się chłopaki nie będą migać rozumiem że poprosić o wymianę na WD? czy inny? RAID 1 nie tyle mnie kręci :-) co go potrzebuję więc chciałbym go mieć niż ciągle kopiować dyski, RAID 0 w ogóle mnie nie interesuje na mojej płycie to nie przypadkiem SB 710 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mitumolek Opublikowano 7 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2011 (edytowane) Kwazor mógłbyś ocenić zrzuty z HDtune jest to nowiutki Dysk Samsung F3 na którego przegrałem dane z walniętych dysków, ale on chyba też nie do końca jet OK? Dysk3: Edytowane 7 Stycznia 2011 przez MItumolek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 8 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2011 Z Smart nic nie wynika a ten poszarpany wykres podejrzewam że cos gryzie dysk z poziomu OS ( aktualizacje ETC ) Jak cos to Scan 2xf4 z mhdd powie wszytko ( brak obciazenia systemem) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...