Skocz do zawartości
save87

Jaki dysk SSD kupić

Rekomendowane odpowiedzi

Nie orientuje się za bardzo w temacie więc zwracam się o pomoc. Chce zakupić dysk SSD pod system ewentualnie pod kilka programów i gre. Intereseowały by mnie wielkości 32-64gb. Budżet hmmm... najlepiej jak najtaniej no ale powiedzmy że w granicach 350-400zł. Na jakie firmy zwracać uwage? Mile widziane linki do dysków np z allegro. Pozdrawiam i wesołych świąt.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie sam windows 7 z podstawowymi rzeczami jak office, przegladarki, komunikatory itp to prawie (albo moze nawet ponad - nie pamietam dokladnie teraz) 20gb.

Przy Twoim zalozeniu ze chcesz instalowac jakies gry na ssd to rozsadnym minimum wydaje mi sie przynajmniej 60gb.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiedziałem ze ktoś się do tego przyczepi, aczkolwiek źle sformułowałem tą wypowiedź chodzi mi bardziej o szybkość ładowania się map itp. Płynności już raczej nie poprawie bo gram na stałych 250 FPS-ach

Edytowane przez andrew777

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OCzTECH OCz SSD Vertex2 Series 60GB SATA2 2,5cala (OCzSSD2-2VTXE60G) - porównanie cen w sklepach

Taki dysk przyniosl do mnie kumpel.

Dysk podzielilismy przy stawianiu systemu na dwie partycje.

"C" o pojemnosci 30 gb i "D" o pojemnosci reszty dysku.

Na "C" zainstalowalismy win 7 ultimate 64 bit.

System "wszedl" bez problemow w 20 minut.

Po samoczynnym zainstalowaniu sie sterownikow do platformy, zrobilismy test na odczyt/zapis danych poslugujac sie programem z dysku "E" wd aaks2500.

Odczyt/zapis nas porazil i siegal +- 5% tego, co oferuje producent, czyli 275 mb/s !!

Po restarcie systemu, komputer jest w pelni uzyteczny po okolo 5-6 sekundach od czasu pojawienia sie paska ladowania systemu (wczesniej jest ladowanie biosu).

W zyciu nie widzialem tak szybkiego dysku na system.

Przy takiej konfiguracji, mozna smialo instalowac na partycji "D" pare gier (jezeli ktos chce).

Dysk nieslyszalny, zimny i jak na razie dziala idealnie.

Mysle, ze bedzie to odpowiedni wybor ssd dla autora tematu :wink:

• Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mają zbliżoną wydajność, z tym, że C300 ma szybszy odczyt, a vertex2 ma szybszy zapis. Crucial w większych wersjach ma już podobny zapis.

Przejrzyj ten temat: Wszystko o SSD.

Chociaż ostatnie kilka stron, a znajdziesz tam dużo informacji o tych dyskach.

Łap linka do rankingu ssd: Ranking dysków SSD w AS SSD.

Patrz na te żółte pozycje (dyski pojedyncze).

Edytowane przez Stato
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi