amari Opublikowano 3 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2003 Witam i pozdrawiam wszystkich forumowiczów, bo to mój pierwszy post na tej grupie. Grupę nawiedzam już od dawna,ale do tej pory nie miałem problemów, to i nie pisałem. Ale nic nie trwa wiecznie :-)... Problemy rozpoczęły się w momencie gdy przypadkiem dostałem głosniki systemu 5.1. Oczywiscie wiedziałem ze nie mam dekodera 5.1, karty dzwiękowej także na razie nie planuję. Na dzień dzisiejszy więc dzwięk mam jedynie na jednym wyjściu (Line-out) i graja tylko dwa głośniki. Chciałbym uruchomić wszystkie, jeżeli nie w systemie 5.1 to chociaż w systemie 6-kanałowym, mam oddzielne regulacje dla kazdego głosnika więc wyreguluje sobie odpowiedno parametry odsłuchu. Teraz rodzą sie pytania; być moze ktoś rozwieje moje wątpliwości juz teraz. Czy istnieją metody software-owe do dekodowania dzwięku do systemu 5.1, i jezeli tak to czego mogę użyć? Czy dzwięk 6-kanałowy oznacza rozdzielenie sygnału na trzy oddzielne kanały, więc włączając ten system powinienem mieć sygnał w każdym z trzech wyjść na tylnim panelu? Gdy próbuje włączyć 6-kanałowy dzwięk tak jak opisano to w manualu to nic się nie dzieje... Na stronie Epox-a w specyfikacji płyty jest napisane że płyta zawiera układ Realtec ALC650 wspierający 6-kanałowy dzwięk... Sterowniki mam tylko te które umieszczone sa na cd do płyty głównej, system XP bez SP... Z góry wielkie dzięki za pomoc... Mariusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dARIO Opublikowano 3 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2003 8RDA ? - ma dwu kanałowy dźwięk, no chyba że masz 8RDA+ a nic nie mówisz ;) http://www.epox.nl/english/products/motherboard/a.htm Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 3 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2003 8RDA ? - ma dwu kanałowy dźwięk, no chyba że masz 8RDA+ a nic nie mówisz ;) http://www.epox.nl/english/products/motherboard/a.htm wg. stronk, ktora podales ma 6-cio kanalowy EP-8RDA:? Socket A for AMD Athlon?, Duron?, Athlon? XP CPU. Supports 266/333 FSB? Nvidia Nforce2 SPP Chipset 18D + MCP? 1 Floppy drive controller - 2 serial ports - 1 parallel port? 6 PCI slots - 1 AGP (AGP 8X)? 2 x E/IDE Ultra DMA/133, 4 drives max. ? 3 x DDR SDRAM PC3200, 3GB max.? 4 USB 2.0 ports, 2 extra by optional USB back-panel cable? Realtech ALC650E 6 channel full-duplex integrated sound? Standard ATX format Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 3 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2003 na swoim epoxie tez mam ACL650 i zeby mlaczyc pozostale kanaly to trzeba zmienic w sterowniku dwa pozostale gniazda na wyjscia dzwieku. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amari Opublikowano 3 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2003 na swoim epoxie tez mam ACL650 i zeby mlaczyc pozostale kanaly to trzeba zmienic w sterowniku dwa pozostale gniazda na wyjscia dzwieku.a podpowiesz jak to robisz, czy chodzi Ci o włączenie w Zaawansowanych dla ustawień głosności obu opcji (nie pamietam dokładnie nazw tych check-boxów)? To u mnie nic nie daje... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 3 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2003 na swoim epoxie tez mam ACL650 i zeby mlaczyc pozostale kanaly to trzeba zmienic w sterowniku dwa pozostale gniazda na wyjscia dzwieku.a podpowiesz jak to robisz, czy chodzi Ci o włączenie w Zaawansowanych dla ustawień głosności obu opcji (nie pamietam dokładnie nazw tych check-boxów)? To u mnie nic nie daje... Panel sterowania => sound effect menager => Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YrC Opublikowano 3 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2003 sciagnij sobie sterowniki do tego codeca (alc650?) ze strony producenta http://www.realtek.com.tw powinny sie pojawic opcje do zmiany wejscia line in i mikrofonu na tylnie glosniki +central +sub Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lagier Opublikowano 3 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2003 8RDA ? - ma dwu kanałowy dźwięk, no chyba że masz 8RDA+ a nic nie mówisz ;) http://www.epox.nl/english/products/motherboard/a.htm poprawka 8rda ma 6scio kanalowy dzwiek EP-8RDA: Socket A for AMD Athlon™, Duron™, Athlon™ XP CPU. Supports 266/333 FSB Nvidia Nforce2 SPP Chipset 18D + MCP 1 Floppy drive controller - 2 serial ports - 1 parallel port 6 PCI slots - 1 AGP (AGP 8X) 2 x E/IDE Ultra DMA/133, 4 drives max. 3 x DDR SDRAM PC3200, 3GB max. 4 USB 2.0 ports, 2 extra by optional USB back-panel cable Realtech ALC650E 6 channel full-duplex integrated sound Standard ATX format Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grinch Opublikowano 3 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2003 6 kanałów brak Soundstorma :] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 3 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2003 8RDA ? - ma dwu kanałowy dźwięk, no chyba że masz 8RDA+ a nic nie mówisz ;) http://www.epox.nl/english/products/motherboard/a.htm poprawka 8rda ma 6scio kanalowy dzwiek EP-8RDA: Socket A for AMD Athlon™, Duron™, Athlon™ XP CPU. Supports 266/333 FSB Nvidia Nforce2 SPP Chipset 18D + MCP 1 Floppy drive controller - 2 serial ports - 1 parallel port 6 PCI slots - 1 AGP (AGP 8X) 2 x E/IDE Ultra DMA/133, 4 drives max. 3 x DDR SDRAM PC3200, 3GB max. 4 USB 2.0 ports, 2 extra by optional USB back-panel cable Realtech ALC650E 6 channel full-<font color="#FF0000">[ciach!]</font> integrated sound Standard ATX format co ja wyzej napisalem?? trzeba czytac temat od poczatku do konca, a nie wybiorczo. bo powtarzanie tego samego nie ma sensu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lagier Opublikowano 3 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2003 ....co ja wyzej napisalem?? trzeba czytac temat od poczatku do konca, a nie wybiorczo. bo powtarzanie tego samego nie ma sensu czlowieku daj se na luz sorry ;) ;) jesli tak cie to urazilo :evil: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 3 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2003 ....co ja wyzej napisalem?? trzeba czytac temat od poczatku do konca, a nie wybiorczo. bo powtarzanie tego samego nie ma sensu czlowieku daj se na luz sorry ;) ;) jesli tak cie to urazilo :evil: nie urazilo, ale drazni mnie to, ze ludzi po 100 razy powtarzaja to samo, przepraszam, ze trafilo na Ciebie :) PEACE Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dARIO Opublikowano 5 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2003 To chyba faktycznie nawet Epox nie wie jak to jest bo: EP-8RDA Nvidia Nforce2 SPP Chipset + Nvidia Nforce2 MCP 3 x DDR SDRAM PC3200, (DDR400) 3GB max DUAL CHANNEL 6 x PCI, 1 x AGP 8X 6x USB 2.0 , Dual Channel Audio , ATA-133 a po kliknięciu na EP-8RDA jest informacja o 6 kanałach :? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amari Opublikowano 5 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2003 Ok, dzięki serdeczne dla wszystkich za pomoc (dla tych co jej udzielili of course:-)), teraz mam piękne 6 kanałów... Mariusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amari Opublikowano 5 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2003 To chyba faktycznie nawet Epox nie wie jak to jest bo:Gorsze jest to ze dodając do płytę cd ze sterownikami, beznadziejną zresztą w porównaniu do takich cd-ków innych firm, nie dodano chociaz jakiejs podstawowej wersji sterowników dla AC'97. Nie wiem czy miejsca by im ubyło czy co... Dla mnie to jest duży minus, ale sama płyta jest idealnie taka jak oczekiwałem:)... Mariusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dARIO Opublikowano 5 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2003 To chyba faktycznie nawet Epox nie wie jak to jest bo:Gorsze jest to ze dodając do płytę cd ze sterownikami, beznadziejną zresztą w porównaniu do takich cd-ków innych firm, nie dodano chociaz jakiejs podstawowej wersji sterowników dla AC'97. Nie wiem czy miejsca by im ubyło czy co... Dla mnie to jest duży minus, ale sama płyta jest idealnie taka jak oczekiwałem:)... Mariusz Lepiej by oszczędzali na płycie CD niż na samej płycie :twisted: Soft się zawsze znajdzie ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...