shaken Opublikowano 25 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2010 Witam, stworzyłem sobie w domu ze starych części komputerowych domowy serwer, którego głównym zadaniem jest udostępnianie plików, dysku, drukarki, jakieś pobieranie z sieci plików. Chodziło mi również o naukę zdalnej administracji. Chciałbym jednak teraz spróbować zainstalować na tym komputerze dwa systemy - Linux Debian i Windows XP. Technicznie jest to możliwe, po zainstalowaniu Linuxa tworzony jest ekran GRUBa gdzie wybieramy system. No właśnie - tutaj jest problem - chodzi o to, że do mojego serwera jest podłączony tylko internet i zasilanie. Dla osób mniej znających się na informatyce : GRUB – Wikipedia, wolna encyklopedia -> Trochę informacji o GRUBie + obraz jak to wygląda Moje pytanie odnosi się do budowy jakiegoś małego układu złożonego z trzech klawiszy : Strzałka w górę, Strzałka w dół, Enter do tego jakiś mały wyświetlacz (np. z telefonu) Podstawowe pytanie : Czy jest to możliwe? Jeżeli tak - prosiłbym o jakieś wskazówki - jak to powinno wyglądać, z czego powinienem skorzystać. Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam PS : Przepraszam, jeżeli wybrałem zły dział - ale właśnie ten uznałem za najodpowiedniejszy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zawoor Opublikowano 26 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2010 Jest możliwość przekierowania wejścia/wyjścia GRUBa na port szeregowy (RS-232). Mógłbyś ten serwer podłączyć do swojego desktopa i stamtąd sterować (np. za pomocą PuTTY w Windowsie). Kabel szeregowy może być stosunkowo długi. To byłoby o wiele prostsze niż budowa sprzętu, który proponujesz. :) Poza tym można też przekierować konsole Linuksa na port szeregowy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shaken Opublikowano 26 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2010 Sterować "serwerem" mam poprzez laptopa. Nie mam tam niestety złącza RS232. Musiałbym kupić kabel + przejściówkę na USB... (?) Ale na jakiej zasadzie wtedy będzie to działać? Pojawi mi się okienko, które będzie pracowało jaki "wirtualny monitor" serwera? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zawoor Opublikowano 26 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2010 Tak, przejściówka na USB i kabel nullmodem. Okienko samo się nie pojawi, musisz uruchomić jakiś program, który potrafi się komunikować przez port COM i ustawić parametry transmisji takie jak na serwerze (PuTTY, HyprTerminal dla Windows albo Minicom w Linuksie). Działa to prawie jak wirtualny monitor: tylko tryb tekstowy i tylko dla programów/systemów, które potrafią używać portu COM, czyli np. GRUB, Linux. Niektóre serwerowe płyty główne potrafią przekierować to co się wyświetla przy uruchamianiu komputera na port COM. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shaken Opublikowano 26 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2010 Kolega właśnie podesłał mi takie linki, możecie na to spojrzeć? RJ45 LAN auf RS232 COM w Adapter frei konfi JE1D3-CDA-A bei eBay.de: Router mit Modem (endet 29.12.10 09:53:15 MEZ) RJ45 LAN auf COM RS232 m Adapter frei konfi JE1D2-CDA-A bei eBay.de: Router mit Modem (endet 29.12.10 09:49:15 MEZ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zawoor Opublikowano 26 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2010 Widzimy, a o co pytasz? Jeśli chcesz podłączyć serwer tym i z drugiej strony do portu sieciowego w laptopie to nie będzie działać. Możesz użyć dwóch takich przejściówek i skrętkę pomiędzy, łatwiej wtedy dobrać odpowiednią długość i są mniejsze zakłócenia przy długim kablu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...