Skocz do zawartości
makkam121

podłączenie Asus Xonar DS pod amplituner

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Chciałbym się dowiedzieć jak mogę, a jak jest najlepiej podłączyć kartę dźwiękową Asus Xonar DS pod amplituner Sony STR-DB870QS by móc się cieszyć jak najlepszym dźwiękiem 5.1 w kinie domowym i grach;)

Oto wejścia/wyjścia amplitunera:

post-170538-0-35260900-1293313775_thumb.jpg

A tu karty dźwiękowej:

-microphone in/line in port

-headphone/front out port

-side surround out port

-center/subwoofer out port

-rear/back surround out port// S/PDIF Out port(w opisie jest Optical Toslink digital output port, dodatkowo jakaś przełączka na gniazdo optyczne)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zainstaluj przełączkę na gniazdo optyczne w karcie i podłącz cyfrowym kablem optycznym do ampa (wszystko jedno które wejście optyczne w ampie). Wtedy masz dźwięk przesyłany cyfrowo.

Ewentualnie możesz podłączyć przy pomocy 3 kabli analogowych (front, surround, sub+center w ampie). Potrzebujesz wtedy 3 kabli minijack-cinch.

Każde z tych połączeń ma swoje wady i zalety. Poszukaj na forum bo było o tym masę razy.

Edytowane przez klami85

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To tak: jak na razie podłączyłem przez cyfrowo przez optyczny przez spdif i puściłem film HD z DTS z kompa no i lipa. Niby jakieś 5.1 jest, ale to nie to o co mi chodziło, wiem, że zestaw stać na duuuużo więcej bo moje stare głośniki komp. podłączone bezpośrednio do zintegrowanej dźwiękówki grały dużo lepiej niż zestaw kolumn z amplitunerem na chwilę obecną. Jakie może być rozwiązanie tego problemu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...Niby jakieś 5.1 jest, ale to nie to o co mi chodziło...

Z twojej wypowiedzi nic nie wynika! Poza tym, że masz jakiś problem. Skąd mamy wiedzieć o co Ci chodziło?

...wiem, że zestaw stać na duuuużo więcej...

Nie pochwaliłeś się jakie masz kolumny, ani na czym polega Twój problem.

Napisz coś więcej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolumny Taga Tav-606, subwoofer Koda SW-1000 v.2.

Problem jest ciężki do opisania bo niby w miare jest ok, ale jednak coś jest nie tak. Mogę spróbować, zobaczymy co z tego wyjdzie:

-subwoofer niby nisko schodzi ale jakoś cicho gra, nie ma tego uderzenia

-ogólnie dźwięk na 5.0 się jakoś poprawnie zbyt nie rozchodzi, bo centralny gra zdecydowanie najwięcej i najgłośniej, we frontach przy ustawieniu amplitunera na jakiś efekt kinowy mowa leci po troszku we frontach oprócz tylko centrala. A satelitki jak satelitki, chyba jakieś mało żywe, nie dają zbyt dużo głębi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie piszesz jaki masz system w komputerze.

W XP w asus audio center wystarczyło przestawić audio out na 5,1 speakers i spedif out na dts ( u mnie w dx na dolby, ale pewnie jest analogicznie)

Na win 7 trzeba jeszcze ustawić audio chanel na 5,1 dla źródła w kompie.

Możesz też pobawić się też dsp mod w audio center.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolumny Taga Tav-606, subwoofer Koda SW-1000 v.2.

Problem jest ciężki do opisania bo niby w miare jest ok, ale jednak coś jest nie tak. Mogę spróbować, zobaczymy co z tego wyjdzie:

-subwoofer niby nisko schodzi ale jakoś cicho gra, nie ma tego uderzenia

-ogólnie dźwięk na 5.0 się jakoś poprawnie zbyt nie rozchodzi, bo centralny gra zdecydowanie najwięcej i najgłośniej, we frontach przy ustawieniu amplitunera na jakiś efekt kinowy mowa leci po troszku we frontach oprócz tylko centrala. A satelitki jak satelitki, chyba jakieś mało żywe, nie dają zbyt dużo głębi.

Sprawdź w konfiguracji ampa czy przypadkiem nie masz poustawianej różnej głośności dla poszczególnych głośników.

U mnie można zmieniać głośność każdej kolumny osobno dla skompensowania ich odległości od słuchacza, która czasami z racji ustawienia kolumn w pokoju nie jest idealna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@El Gato

mam XP. W Asus Audio Center nie ma audio out; jest analog out jeżeli już.

w ampli też poustawiałem to wszystko co napisał klami85 tyle że teraz amplik i karta połączone są analogowo 3x mini jack - 2 RCA podpięte pod Multi Ch In w amplitunerze. Ale problem pozostał. Jakieś bez życia to wszystko. Może to kwestia konfiguracji kodeków? Mam K-Lite najnowszego...

Bo kwestia jakości kabli raczej to nie jest, nie?

Dodam jeszcze, że zauważyłem, że fronty coś mizernie grają, najwięcej bierze na siebie centralny. Ogólnie całość brzmi tak jakby bez mocy, bez wigoru mimo że jest głośno.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może to kwestia konfiguracji kodeków? Mam K-Lite najnowszego...

Dodam jeszcze, że zauważyłem, że fronty coś mizernie grają, najwięcej bierze na siebie centralny. Ogólnie całość brzmi tak jakby bez mocy, bez wigoru mimo że jest głośno.

Jak rozumiem to 5.1 testujesz z filmów DVD, BluRay itd?

Jak puścisz DVD z dźwiękiem DD 5.1 po cyfrowym złączu to rozkoduje go sam amplituner i jakość będzie OK. Pominiejsz w ten sposób ewentualne błędy w ustawieniach K-Lite itd.

Ewentualnie pobaw się opcjami Subwoofera w amplitunerze (poniżej ile Hz ma grać Subwoofer).

Weź też pod uwagę, że zestaw, który używałeś wcześniej (pewnie kiepskie 5.1 + integra) pewnie miał tendencje do nadrabiania mocnym Subwooferem za kiepskie satelitki. Mogłeś się przyzwyczaić do agresywności starego zestawu (mocny bas i obcięta reszta pasma). Stąd teraz wydaje Ci się, że nowemu zestawowi grającemu bardziej naturalnie czegoś brakuje (właśnie tego agresywnego uderzenia basu).

Spróbuj przetestować jak to gra w trybie stereo (jakaś spokojna muza jazz, rock, klasyka), gdzie nie ma ostrej łupanki i można wyłapać coś więcej poza tzw. kolokwialnym "piedolnięciem basu"

Edytowane przez klami85

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na razie nie mam kabla optycznego(wtedy kuzyn przyniósł na próbę) i korzystam z 3 kabli mały jack -> 2 x RCA. W tym przypadku wszystko jest chyba dekodowane na kompie, bo w amplitunerze mam podłączone pod Multi Ch In i nic w zasadzie nie mogę zrobić, jedynie jakieś odległości i głośności poustawiać. Przy okazji może wiecie jak mam rozumieć LOW i HIGH przy ustawianiu wysokości surroundów? Na ziemi i pod sufitem? Na wysokości uszu i pod sufitem? Na ziemi i na wysokości uszu?

Dźwięk testuję z filmów HD/ FullHD z dysku z dźwiękiem DTS. Sensownie brzmi, że ten zestaw gra naturalniej, a moje stare geniusy coś tam 5000 grały agresywnie i nadrabiały basem. Rzeczywiście subwoofer z poprzedniego zestawu dawał potężny bas, czasem trzeba było ograniczyć go, niemniej jednak bas bywał zazwyczaj nieprzyjemny, bo dudniący i buczący. Spróbuję pokombinować w ustawieniach, tylko nie wiem czy mam ucinać bas do pewnego poziomu we frontach, centralnym i surroundach i zostawić tą robotę dla subwoofera czy rozwiązać kwestię basu inaczej?

W stereo wszystko wydaje się ok, ale to pewnie za sprawą że z amplitunera sygnał idzie pre-outem do wzmacniacza, który zasila fronty. Ciekawi mnie tu jedna rzecz: jak puszczam muzykę powiedzmy z gramofonu tylko przez wzmacniacz to gdy ustawię pokrętło głośności na godzinę 10 (pokrętło ma skale od godz. 7 do 17)to już jest bardzo głośno. Ale gdy puszczam przez amplituner a potem wzmacniacz to amplituner muszę ustawić żeby głośno grał i wzmacniacz tak na godzinę 13/14 i wtedy mam to co na samym wzmacniaczu na godzinie 10.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pokombinowałem z ustawieniami basu i jego podziałem na kolumny, to o czym mówiliście, i wydaje się że jest dużo lepiej. Teraz jednak pojawił się inny poważny problem. Gdy przesyłam sygnał audio do kolumn (obojętnie czy gra czy film czy muzyka) słyszę jakieś brzęczenie w prawej przedniej kolumnie. Na początku myślałem, że to wina wzmacniacza, który jest podłączony preoutem do amplitunera, jednak gdy podłączyłem kolumny tylko przez amplituner dalej było to samo. Stwierdziłem, że musi to być wina kabla w takim razie, więc zmieniłem go, jednak dalej to samo.

To jeszcze napiszę kiedy problem się pojawia lub nasila. Na pewno gdy kolumny troche odpoczną od sygnału to jest okej przez jakiś czas. Brzęczenie pojawia się raczej przy niskich tonach, chociaż kolumny brzęczą chyba na całym paśmie(głośnikiem niskotonowym, średnicą i wysokotonowym). No i ciekawa rzecz: jak wyciszę kolumnę do 0% to dalej słychać brzęczenie.

Kolumny były nowe jakby coś.

Co to może być?

Edit:

Update: odkryłem, że problem leży po stronie kabla optycznego. Nie wiem tylko czy samego kabla czy na przykład gniazda w Asusie Xonar DS, bądź przejściówce z gniazda spdif na optyka. Czy to brzęczenie wygląda na fizyczne uszkodzenie kabla, czy może coś z kartą/przejściówką?

Edytowane przez makkam121

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Update: odkryłem, że problem leży po stronie kabla optycznego. Nie wiem tylko czy samego kabla czy na przykład gniazda w Asusie Xonar DS, bądź przejściówce z gniazda spdif na optyka. Czy to brzęczenie wygląda na fizyczne uszkodzenie kabla, czy może coś z kartą/przejściówką?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dźwięk przesyłany cyfrowo kablem optycznym nie ulega zakłóceniom, więc wina leży gdzie indziej. Gdyby wtyczka lub kabel były uszkodzone to dźwięku byś nie miał.

Sprawdź lepiej podłączenie kolumn do ampa/wzmacniacza. Szczególnie czy nie podłączyłeś jednej kolumny w innej polaryzacji.

Albo najlepiej spróbuj tą trzeszczącą podłączyć do innego wyjścia i zobacz co się stanie. Będziesz wiedział czy wina leży po stronie kolumny lub jej podłączenia, czy gdzie indziej.

Edytowane przez klami85

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lewą kolumnę przednią podłączyłem pod zaciski dla prawej i na odwrót. Tak jak się spodziewałem, brzęczenie/bzyczenie przeniosło się na drugą kolumnę(wcześniej było na prawej, a po odwróceniu połączeń przeszło na lewą). Coś jakby było z prawym przednim kanałem. Tylko, że brzęczenie występuje tylko i wyłącznie przy połączeniu karty dźwiękowej i amplitunera za pomocą kabla optycznego. Wcześniej nawet brzęczało gdy fronty podpięte były pod wzmacniacz, który był na pre-out'cie amplitunera, czyli nie były podłączone do zacisków amplitunera. Więc po której stronie leży problem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestem na 100% pewien, że to nie wina kabla optycznego, ani wejść/wyjść cyfrowych.

Nie ma fizycznie takiej możliwości, a wynika to z zasady działania.

Sygnał przesyłany jest w postaci cyfrowej i dekodowany w ampie, gdyby coś było nie tak z przesyłem sygnału to kopało by się wszystko, a nie tylko 1 wybrany kanał przez cały czas.

Skoro dźwięk z innych źródeł jest odtwarzany prawidłowo i przyczyna nie leży po stronie ampa/kolumn to musi to być coś z ustawieniami (ampa lub kompa)/sterownikami etc. Innego pomysłu nie mam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Edit:

Jeszcze raz testowałem, na razie jeszcze bez zmiany ustawień, no i pobrzęczało ale tak bardzo nieśmiało, a chwile potem już przestało całkowicie. Nie wiem czy to co zaraz napiszę będzie miało sens, ale do teraz wzmak stał na ampli i może sie grzał bo kratkę ma na górze. A jak zdjąłem to cisza, brzęczenie krótko po tym ustało.

Edit2:

Trzeszczenie/brzęczenie wraca w swoim dawnym stylu. Już sam nie wiem kiedy występuje, jedyne co zauważyłem to to że pojawia się zazwyczaj dopiero jakiś czas po rozpoczęciu odtwarzania muzyki. Przypominam, że tylko na optyku ale na analogu już nie.

Edytowane przez makkam121

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi