Skocz do zawartości
kuebk

Rozbudowa istniejeacej sieci

Rekomendowane odpowiedzi

Na obecna chwile korzystam z konfiguracji AM200+WRT54GL z tomato dziala to bardo fajnie, jednakze chcialbym troche rozbudowac owa siec.

Potrzebuje switcha, tutaj myslalem o EG008W (cos koniecznie gigabitowego) jednakze nie moge go znalezc ani na allegro ani po sklepach.

Co do AP to chcialbym to zrealizowac tak aby dzialaly oba naraz i klient automagicznie wybiera tego z lepszym dla niego zasiegiem. Kiedys myslalem nad WAP54G, patrzac po allegro kosztuje 100-130zl. Jednakze znalazlem rowniez cos takiego Linksys WRTU54G-TM RUTER ROUTER WARSZAWA NOWY FV (1373834806) - Aukcje internetowe Allegro i zastanawia mnie skad taka niska cena?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No jak jest takie dobre i brak alternatyw to wydaje mi sie ze cena tez powinna byc wyzsza, bo jak tak patrze to az szkoda tego nie brac tyle ze nie wiem czy z tym urzadzeniem osiagne to co chce. :(

Brac to "cos"?

Edytowane przez kuebk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja Ci polecę to TL-WR1043ND

1GB Ethernet LAN + 300Mbit WiFi + USB na np. zewnętrzny dysk. Obsługuje alternatywny soft. Niestety Tomato z tego co się orientuje nie.

Ja śmigam na default sofcie i mam zero problemów. Zasięg nawet spoko na 2 domy jednorodzinne (piętrowe).

Wprawdzie są 2 pokoje bez zasięgu ale to w 2 domu i przez 5 ścian (w tym 2 zewnętrzne ok 20m od routera).

Coś czytałem o alternatywnym sofcie do niego tutaj bodajże KLIK, także najpierw poczytaj.

Jest też tańsza o kilkadziesiąt złoty wersja bez USB. Tą tańszą wersję testowali kiedyś w gazecie którejś i zajęła bardzo przyzwoite miejsce w teście routerów.

Edytowane przez klami85

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi