Skocz do zawartości
xxxpopek

chłodzenie pod i5 760

Rekomendowane odpowiedzi

Witam czy mógłby mi ktoś pomóc w wyborze chłodzenia do i5 760, boxowe chłodzenie staje się uciążliwe, zależy mi przede wszystkim na ciszy, procesor nie kręcony i nie zamierzam go podkręcać. Moja płyta główna to Gigabyte P55A-UD3. Czytałem troszkę na temat Mugen 2 i nie którzy piszą że może przeszkadzać jak się ma wysokie radiatory RAM-u, mój ram to Patriot Sector5 VIPER II DDR3 2x2GB 1600mhz Cl8 Dual, XMP, Intel Core i5. Obudowa komputera to Cooler Master Gladiator 600, z góry dziękuję za wszystkie sugestie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ceny nie podales, to sobie pozwolilem na takie chlodzonko:

Zalman CNPS10X FLEX - MAXFPS - Sklep dla Graczy

+

Scythe Slip Stream 120 PWM Adjustable - MAXFPS - Sklep dla Graczy

+

MCS.pc.pl | Coollaboratory Liquid Pro (1 g) | SKLEP KOMPUTEROWY chłodzenie wodne zasilacze obudowy bloki wodne pompy

Flexa kladziesz na CLP bardzo dokladnie wtartym w ihsa i stopke chlodzenia i montujesz na nim dwa wentylatorki jako push-pull (fotke znajdziesz w necie szukajac zwyklego slip streama bez pwm) sterowane pwm z gniazdka cpu:fan na mobo.

Wentylatorki musza byc spiete razem (rownolegle).

Wszystko zajmuje przyzwoita ilosc miejsca, wydajnosc bedzie bardzo wysoka, glosnosc bedzie bardzo niska, a wizualnie nie powstydzil by sie zaden moder.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaka poracha ?

To najwydajniejsza pasta jaka kiedykolwiek wyszla na rynek.

Trzeba ja tylko umiec porzadnie nalozyc/wetrzec i jest cudowna wydajnosc.

Pasta nie wysycha, bo nie ma czynnika spajajacego, ktory wysycha i robi sie skorupa jak w innych pastach.

Raz, a porzadnie zakladasz i jest spokoj na dlugie miesiace.

Przy powierzchniach miedzianych, nie ma problemow, a takie jest proponowane.

Skad u Ciebie taka awersja do CLP :unsure:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

CLP możesz polecić komuś kto się na tym zna i potrafi nakładać pasty... CLP nakłada się niezwykle trudno, a do tego przewodzi prąd jak szalona. Kropla spływająca z procka na mobo i masz pozamiatane... Jest wydajna to fakt, ale taki Zalman STG-2 odstaje od niej o 2-3st C, a jest tańszy i bezpieczniejszy w nakładaniu... Do tego Zalman którego poleciłeś ma ją w zestawie i nie wiem jaki jest sens, żeby dopłacać 40zł i wymienić bardzo dobrą pastę na minimalnie lepszą... SS od Scythe był dobrym wentylatorem... Teraz jednak już jest dużo wiele lepszych konstrukcji na lepszych łożyskach. Flex + dwie SigmyEvo na 5-7V i napewno będzie wydajniej i przy tym taniej...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi