Yaevinn Opublikowano 28 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2010 Witam. Od kilkunastu dni nęka mnie pewien problem (pojawił sie chyba koło 5-6 razy) który wg. mnie jest jakoś związany z Flashem. Występuje wyłącznie podczas oglądania filmików/muzyki na YT (rozdzielczość obojętna), dotychczas tylko w Firefoxie. W pewnym momencie słychać puknięcie w słuchawkach i film zatrzymuje się. Pojawiają się typowe objawy obciazenia systemu - wskaźniki procesora skaczą na 100%, kursor zaczyna szarpać. Nie da się nic kliknąć, komputer nie reaguje na Ctrl+Alt+Del. Po chwili następuje całkowity freeze (zwis) systemu. Wszystko "zamarza", nie da się nic zrobić, nawet ruszyć kursorem, możliwy jest tylko sprzętowy reboot. Po restarcie windows nie zgłasza żadnego problemu. Wcześniej miewałem sytuacje gdy plugin flash wieszał się, ale wystarczyło dać F5 albo odpalić od nowa przeglądarkę. Nie kojarzę tego z instalowaniem jakiegoś nowego programu, zmian w sprzęcie nie było. Konfiguracja sprzętowa: - Gigabyte GA-M56-S3 najnowszy bios - AMD Athlon 64 x2 2600MHz, pracuje z zegarem 2815 MHz, mimimalnie podniesione nap. Stabilny pod Orthosem, temp. w normie. - 2x2GB Patriot LLK z z serii Extreme, timingi ciasne, pracuje stabilnie, napięcia odpowiednio podniesione. - GeForce GTX 260 kontrolowany przez RivaTuner, sterowniki aktualne, temp. w normie - Caviar 1TB (windows) , Samsung 320GB (połowa Fedora, połowa Acronis Secure Zone), oba AHCI. - Soundblaster X-Fi na USB - Zasilacz Chieftec'a, 600W. - Win7 x64, programy w tle: Norton Internet Security 11, RivaTuner, A 120%, kilka drobnych pierdółek. Od paru miesięcy nie miałem żadnych problemów z Windowsem, system był niedawno reinstalowany. Poza tą sytuacją nie mają miejsca żadne zwisy systemu... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rikki Opublikowano 28 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2010 Flash. Spróbuj przeinstalować wtyczkę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 28 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2010 (edytowane) bluescreeny i awarie flasha - PurePC.pl - Forum Dyskusyjne Przyjrzyj się pamięciom. Przeleć je goldmemory, sprawdź na pojedynczych kościach. W tamtym temacie też nic nie wskazywało na pamięci. Edytowane 28 Grudnia 2010 przez Klaus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_gps Opublikowano 28 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2010 Wyłącz akcelerację sprzętową -> prawy klik na filmie yt -> settings -> odhacz enable hardware acceleration. U mnie jest to samo z nowymi wersjami flasha Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yaevinn Opublikowano 9 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2011 Wyłączenie akceleracji sprzętowej chyba pomogło. Pamięć przetestowałem czym się da. Tymczasem pojawił się inny problem który opiszę kontynuując ten temat, bo nie chcę specjalnie tworzyć innego i dublować opisów mojej konfiguracji Podgazowałem trochę mojego Athlona 5200+ (200x13) szyną, tak że doszedłem do stabilnej pracy 246x13, to jest nieco pod 3,2GHz. Taka konfiguracja była stabilna.. do momentu. Napięcie na procesorze wynosiło około 1,37V według CPU-Z (w BIOS ustawione na 1,35) przy domyślnym 1,2. Miernikiem nie zmierzyłem, nie mogę za bardzo dopchać się do punktów pomiarowych. Wykonałem ośmiogodzinny test Orthosem (smal FFTs, priorytet 9) bez błędu, oraz cztery "rundy" HyperPI po 32M również bez błędu. Do tego przepuściłem memtesta i goldmemory. Dzielnik pamięci dałem na 8 w związku z czym pracuje ona tak jak wg. danych katalogowych (4-4-4-12 przy 400MHz), przy 2.1V. Napięcie mostka podniosłem o 0,025V. Dziś włączyłem kompa i po około godzinie pracy gdy chciałem zgrać pliki na pendrive nastąpił zwis identyczny jak przy youtube, przy czym po resecie komputer nie włączył się (brak POST) i musiałem zresetować bios. Temperatury są w normie. Czytałem poradnik wg Gi3rka w którym pisze, cytuję: Podkręcając poprzez szynę trzeba pamiętać o 2 opcjach – HT Link i NB (North Bridge). Oba są zależne od szyny (HTT) i mają odpowiednie mnożniki. Ustawia się albo mnożnik, albo konkretne taktowanie (w zależności od biosu). Taktowanie HT nie może być wyższe, niż taktowanie NB. HT Link nie wpływa na wydajność, ale może wpływać na stabilność procesora, jeśli jego taktowanie jest zbyt wysokie – trzeba pilnować, by nie przekraczało 1150MHz (2300Mhz efektywnie). NB (North Bridge) jest ważniejsze - wysokie podkręcenie NB daje dość duże efekty przy Phenomach II, gdyż zwiększa wydajność cache L3. Radzę pilnować, by nie przekraczało 2200-2300MHz. Oczywiście postępujemy jak z pamięciami – ustawiamy mnożnik NB nisko, by nie przeszkadzał w podkręcaniu procesora, dopiero po ustaleniu taktowania CPU zmieniamy mnożniki i testujemy wybrane częstotliwości NB. Niektóre płyty główne mnożniki HT i NB regulują jedną opcją HT/NB. Kręciłem w biosowym menu "MB Intelligent Tweaker". Po wciśnięciu Ctrl+F1 pojawiają się inne opcje m.in. "K8<->NB speed" z opcjami od 1x do 5x oraz "Auto". Było zostawione na auto. Rozumiem, że mam zmniejszyć, tak aby nie przekraczało 1150 MHz, czyli do 4x.. Obecnie szynę zwolniłem na 240.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yaevinn Opublikowano 14 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2011 Nie chciałbym zakładać nowego tematu, a problem niestety powtórzył się, przy nieco innych ustawieniach (244x13, HT zmniejszony do 4x tj. poniżej 1GHz). Podłączyłem telefon przez USB (HTC Magic), i gdy zacząłem zgrywać pliki system nagle zamulił. Konieczny był twardy reboot po którym sprzęt nie podniósł się i znów trzeba było zresetować bios. Jest to dla mnie dziwne, bo po pierwsze nie wiem czemu zwis powoduje nagłą awarie całej konfiguracji, podczas gdy Orthos czy HyperPI mogą chodzić po 6-8 godzin bez błędu, podobnie jak inne benche. :blink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yaevinn Opublikowano 16 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2011 Temat umarł, ale spróbuję podbić jeszcze raz. Niestety ostatnimi dniami problem się nasilił. Oglądanie filmów na YT jest prawie niemożliwe (zawiesza się co 5-6 filmików), korzystanie z nośników USB (pendrive, komórka) również lubi wywołać zwis. Problem dzieje się również pod chrome. Nie pomogły żadne opcje flasha, itp, itd. Nie wiem czy jest to problem spowodowany nieumiejętnym Overclockingiem w moim wykonaniu, czy coś jest nie tak z systemem. Ale jak wspominałem problemu nie ma pod linuksem (mimo że mam tam wtyczke Flash w wersji beta x64 z Adobe Labs), również wielogodzinne testy typu HyperPI czy Orthos idą bez zarzutu. Mam jednak wrażenie że system jest niestabilny. Podniosłem mostek północny o kolejne 0,025V, na razie nie było zwisu, może to pomoże... Inne napięcia wyglądają na wystarczające. Spróbuję jeszcze IE x64 z flashem 10.2 alfa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aquarium Opublikowano 16 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2011 Problemy z USB mogą sugerować problemy z napięciem na portach... Może jednak coś PSU nie domaga? W grach nie ma problemu pod obciążeniem GPU? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yaevinn Opublikowano 16 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2011 Właśnie w grach system jest stabilny. Również palenie FurMarkiem nie powoduje problemów. Powiedziałbym, że jeżeli bywały jakieś crashe, to dotyczyły jedynie wywalenia się gry do pulpitu,i są sporadyczne. 600W Chiefteca wydaje się dosyć rzetelne, ale może to jednak za słabo na tą konfigurację dla OC ? Odnośnie USB to myślałem czy to faktycznie nie kwestia zasilania. Mam na USB trzy rzeczy które biorą prąd: Myszkę laserową, zewnętrzną dźwiękówkę, i kartę Wi-Fi. Na stałe podłączony do USB mam jeszcze tylko monitor, skaner i drukarki podłączam w miarę potrzeby. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aquarium Opublikowano 16 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2011 Wspólnym mianownikiem wydaje się dźwiękówka. Może odłącz ją na próbę i sprawdź czy coś się zmieni. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yaevinn Opublikowano 17 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2011 (edytowane) Odinstalowałem więc dźwiękówkę i zainstalowałem stery do wbudowanego Realteka. Skutek: fatalny - nie da się zalogować do systemu, który klinuje się na etapie napisu "ZAPRASZAMY !". To chyba wina manipulacji wleloma driverami na raz, w trybie awaryjnym pali więc zaraz go naprawię (mam nadzieję). Problem wyskoczył w grudniu, podejrzewam ciągle albo którąś wersje flasha (ale to nie tłumaczy dlaczego system zwiesza się w innych okolicznościach), albo winne jest OC. Jeżeli zmiana karty dźwiękowej nie pomoże to chyba będe musiał zejść na fabryczne zegary i zobaczymy co słychać. EDIT: Niestety instalacja sterów Realtek Azalia UAA powoduje niemożnosc zalogowania sie, i nawet zmiana zegarów na fabryczne nic nie zmienia. Nie wiem co jest grane. Edytowane 17 Lutego 2011 przez Yaevinn Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 18 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2011 3 kroki diagnozy: 1. Dovoltuj lub odkręć sprzęt. 2. Sprawdź pamięci (GoldMemory), temperatury (programami+koniecznie 'na dotyk'), napięcia (miernik, ew. programy lub zmiana zasilacza). 3. Sprawdź inny system - Linux lub nowa instalka Windows. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yaevinn Opublikowano 19 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2011 Przeinstalowałem system, i na razie wykorzystuję wbudowaną kartę dźwiękową. Sprzęt trochę odkręciłem zostawiając podniesione napięcia. Na razie wszystko jest stabilne, zobaczymy co się będzie działo dalej. Muszę jeszcze skontrolować dokładnie (sprzętowo) napięcia, ale chwilowo nie mam pod ręką miernika przyzwoitej klasy (mój stary metex zdechł) więc zrobię to później... Temperatury bardzo dobre, jedynie chipset jest bardzo ciepły, ale niestety ta płyta tak ma nawet bez OC a chłodzenia nie ma tam jak wcisnąć... Testy stabilności zrobię w wolnej chwili. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...