cZaJn!k Opublikowano 28 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2010 Witam serdecznie :D , na dniach mam zamiar zakupić jakiegoś netbooka do 1000zł. Jak każdy, chcialbym kupić maksymalnie dobry sprzęt do tej kwoty ;). Niestety w netbookach do dziś byłem trochę "zielony" :kwasny: . W pobliskim MM w oko wpadły mi po 2 modele od Samsunga i Asusa. Od razu przyznam się że po doświadczeniach z Acer`ami ignorowałem je (być może błędnie, po to właśnie proszę o pomoc :P ) Ogólnie specyfikacje poniższych netbookow wydają się być bardzo zbliżone. - Asus 1001PX-BLK059S - wydaje się być nieco mocniejszą wersją tego niżej (ze względu na Intel X3150) , wątpliwości budzi tu jedynie niezgodność w oznaczeniu.. chyba że R101 to nowsza seria netbooków? - Asus R101-BLK031S - tak na prawdę ciężko mi wskazać na którego z tej dwójki wydać pieniądze. W specyfikacji R101 nie jest jasno powiedziane czy ma na pokładzie X3150, chociaż jeśli przyjrzeć się specyfikacji CPU tego netbooka, to obecność X3150 wydaje się być oczywista, ale wolałbym się upewnić. Który z dwóch Asusów będzie lepszym wyborem, czym one tak na prawdę się różnią? - Samsung NP-N145-JP01PL - w przypadku grafiki znowu zafundowano trochę niepewności, bo niby co może się kryć pod nie wiele mówiącą nazwą "Table". Na oko wydaje mi się że znowu to X3150. Z opisu wynika że czytnik kart obsługuje więcej rodzajów niż w Asusach. Poza tym "pod maską" raczej to samo. Prawdopodobnie nie ma posiada modułu bluetooth, a przynajmniej producent na swojej stronie się nie pochwalił. - Samsung NP-N150-KP01PL - wydaje się być nieco lepszym wyborem niż Samsung powyżej, ze względu na jasno określony rodzaj układu graficznego, oraz Bluetooth. Więc w starciu Samsung vs. Samsung jak dla mnie wygrywa ;) a może jakieś MSI? Wszystkie powyższe netbooki na papierze prezentują bardzo zbliżony poziom wydajności. Który z powyższej czwórki będzie według Was najlepszym wyborem? W kryterium prosiłbym brać pod uwagę również trwałość i wykonanie obudowy (dla tego Acer dla mnie odpadł w przedbiegach, w przeszłości miałem wiele problemów właśnie z pęknięciami, techniczne też się zdarzały - zraziłem się trochę, chyba że w kategorii netbook chłopaki się postarały, to jestem otwarty na propozycje). Jeszcze poszperam w ofercie Lenovo, HP, ale obawiam się że w przypadku tych marek cena podskoczy, a możliwości niekoniecznie, no ale za jakość też się płaci. Martwi mnie trochę że ten powszechnie stosowany układ graficzny (X3150) nie ma wsparcia dla sprzętowego dekodowania H.264, co dla mnie jest minusem. Nie chciałbym się spotkać z sytuacją tnących się filmów. Zapomniałbym zapytać o najważniejsze.. jak to jest z rozbudową RAMu. Nigdzie o tym nie pisze, a chętnie po jakimś czasie władowałbym tam 2GB.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bialapantera Opublikowano 3 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2011 Samsumga N150 możesz kupić w Allegro za 1050 z modemem HSDPA Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...