Skocz do zawartości
rasz88

Komputer do 3000zł (z Monitorem)

Rekomendowane odpowiedzi

Jest to powtórka tematu z przed kilku tygodni który wtedy został zamknięty. Teraz jednak już się zdecydowałem, że kupię wszystkie części jeszcze w tym tygodniu (przed początkiem nowego roku). Komputer raczej nie będzie zmieniany i rozbudowywany co najmniej przez kolejne 3 lata. Budżet jaki przeznaczyłem na zakup to 3000 zł.

Zależy mi aby to był miniTower (zajmuje mniej miejsca) i przede wszystkim był cichy (ostatnio kupiłem grafikę z pasywnym chłodzeniem ale i tak inne wiatraki w obudowie generowały hałas, a liczy się aby całość była cicha).

Komputer będzie głównie używany do oglądania filmów, w drugiej kolejności do grania (głównie wszelakiej maści RPG jak Two Worlds 2, Dragon Age 2, Wiedźmin 2 i strategie z serie Europa Universalism i Total War. W strzelanki nie gram, od czasu do czasu pewnie wpadną jakieś wyścigi) nie koniecznie na maksymalnych detalach (kupiłem już monitor 23 cale 1920x1080). Sporadycznie aplikacje biurowe i IDE programistyczne jak Eclipse czy Visual Studio, czasami jakaś maszyna wirtualna z gotowym środowiskiem pracy (na starym kompie jak odpaliłem lokalnie serwer Oracle 11g to na starcie 30% procka zajęte).

Na dzień dzisiejszy kupiłem już:

- Monitor - Dell U2311H (na Allegro za 840zł z wysyłką)

- Zasilacz - OCZ ModXStream 500W (na Allegro za 190zł)

Zostało więc do wydania jakieś 1950-2000zł

Co do innych elementów to rozważam (w przypadku kilku propozycji na jeden komponent preferencje według miejsca na liście):

Procesor:

- AMD Phenom II X4 955 Black Edition cena: 509zł

Chłodzenie procesora:

- Arctic Freezer 64 Pro ze starego kompa, a le wszelkie inne propozycje mile widziane

Płyta główna (tutaj czekam na opinie którą płytę wybrać, ja kieruję się ku Assusowi):

- Asus M4A88T-M cena: 288zł (tanio, ale bez USB3 i SATA3 tylko nie wiem czy oba udogodnienia będę używał - zmiany dysku raczej nie planuję, a jak pojawią się urządzenia na USB3 to i tak nie wiem czy będę je używał)

- Asus M4A88TD-M/USB3 cena: ok 350zł (EVO nie chcę bo USB3 ma na osobnej płytce)

- Gigabyte GA-880GMA-UD2H cena: 335zł

- MSI 880GMA-E45 AMD880G cena 319zł

Karta graficzna (czekam na opinie czy może lepiej wybrać GeForce, ogólnie ponieważ zestaw ma być cichy to karta także powinna być cicha nawet pod obciążeniem):

- MSI HD 5770 TwinFrozr II Hawk cena: 546zł (czytałem bardzo dobre opinie o tej karcie szczególnie o tym, że jest bardzo cicha)

- Sapphire HD 5770 Vapor-x cena: 555zł

Dysk twardy:

- Samsung 1TB 32MB HD103SJ F3 cena: 205zł (do 500GB nie zejdę a wśród 1TB wydaje się być najlepszą opcją)

RAM:

- Kingston HyperX 2x2GB DDR3-1600 Dual Chanel Kit Non-ECC CL9 Blue KHX1600C9AD3B1K2/4G cena: 179zł

- Patriot DDR3 Dual Chanel 2x2GB 1600 9-9-9-24 PGS34G1600ELK cena: 265zł

- Corsair XMS3 2x2GB 1600MHz DDR3 CL9 Core i7 XMP Classic Heat Spreader cena: 229zł

DVD:

- Samsung SH-S223C SATA Black OEM cena: 65zł

- LiteOn DVDRW+- iHAS124 SATA OEM Black cena: 65zł

Obudowa:

- Aerocool PGS QS-200 Micro ATX cena: 152zł (podoba mi się ma ładny design)

- Cooler Master Elite 341 cena: ok 160zł (podobna do Aerocool)

Na razie wychodzi 1944zł + koszt wysyłki 28zł jeśli bym się zdecydował na pierwsze pozycje w każdym elemencie.

Czekam na opinię o zestawie, ewentualne propozycje zmian w nim, opinie czy zestaw będzie cichy, albo co zrobić aby był cichy nie podnosząc kosztów. Uwzględniam też możliwość pewnego OC kupowanego zestawu. Całość będzie chodziła jak już napisałem z monitorem 23 cale (1920x1080)

Za wszelkie uwagi z góry dziękuję.

Edytowane przez rasz88

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

RAM do przemyslenia jak wyjdzie taniej z wysyłką, a płytę to raczej szukam microATX bo do miniTower.

Też bym chciał GTX 460 ale ciezko znaleźć jakieś ciche w przystępnej cenie.

Edytowane przez andrew777

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi