Skocz do zawartości
michi93

SSD do 550zł/ RAID0 z SSD ?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Poszukuję jakiegoś fajnego dysku SSD za 550zł. Kwota nie jest jakaś ogromna ale szukam maksymalnej wydajności za te pieniądze.

Zastanawiałem się nad Crucialem C300(64gb)- co o nim myślicie? a może vertex 2 ?

Jakie macie propozycje na SSD ?

Na OS i najważniejsze programy a na dane i gry planuję zrobić RAID0 z F3

A może zrobić RAID0 z SSD ? wtedy max 280 za jeden

Edytowane przez michi93

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

raid w ssd = brak trim. raid z f3 to tez nietrafiony pomysl.

ja u siebie mam C300 dla systemu. a na dane 2 TB samsung F4. zysk jest na obu dyskach, ponieważ np. uruchamiajac film z dysku hdd (5400RPM) program wlacza sie momentalnie, i od razu leci film. bez czekania.

dysk F4 Eco jest bardzo cichy.

PS. Po co Ci raid z F3 ?

Gry rowniez mam zainstalowane na F4 (250GB gier) szybszy dysk daje tylko szybsze wczytywanie lvl'ów, i to o setne sekundy. Różnicy nigdy nie poczujesz.

Raid0 daje korzyści tylko i wyłącznie w przypadku gdy potrzebujesz często przerzucać duże ilości danych, w warunkach domowych raczej tak się nie dzieje. Raid0 z 10 dysków będzie gorszy niż jeden dysk SSD. Bo na raidzie dalej będziesz potrzebował czasu zeby wyświetlily się właściwości systemu, a na SSD robisz to błyskawicznie. Programy nadal będą potrzebowały kilku sekund żeby wystartować, na SSD startują blyskawicznie.

C300 jest ihmo nieco lepszy niż Vertex2 ponieważ obsługuje nie tylko SateII ale również SATĘ III. więc jesli zamierzasz w przyszłości zmienić platformę to jeszcze na tym zyskasz :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

PS. Po co Ci raid z F3 ?

-pojedyncza F3 jest za wolna xD

-chcę sprawdzić jak takie coś będzie się sprawowało

Poza tym chodzi mi o to,żeby nie zasyfić SSD grami i innymi mniej ważnymi programami.

NA ssd stawiam OS i najpotrzebniejsze programy a na F3 gry i inne duperele.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie zrozumiales, pojedyncza F3 jest za wolna ale na co ? na trzymanie na niej plików ? zadaj sobie pytanie czy codziennie kopiuje, zapisuję, odczytuję 100GB danych ? różnica między jednym a 2 dyskami będzie ok 40% 100GB kopiuje się ok 35-40 minut :) będziesz miał to w 20-25 minut. ile razy w ciągu miesiąca zyskasz 20 minut ? chodzi o to że zamiast dokladac do drugiego dysku F3 dołóż do SSD.

oczywiscie ja tylko sugeruję, zrobisz jak uważasz :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dołożę 120zł(tyle mnie F3 kosztuje) do SSD czyli będę miał 670zł i mogę brać ssd 80GB od intela.

Musiał bym przynajmniej z 200zł dołożyć żeby kupić vertexa 2 120GB- ale idą takim tokiem myślenia dokładać jeszcze można by sporo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi