Skocz do zawartości
West

Co kupic P4 2.0A czy AMD Athlon XP 2000+?

Rekomendowane odpowiedzi

Wex sobie Athlona XP bo lepsze i zaoszczedx na <span style="color:red;">[ciach!]</span>lach czyli na myszce, obudowie (i czyms tam jeszcze) i juz jak sobie zaoszczedzisz to kup sobie nowa grafe, choc ta nie jest taka zla

+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+

A jezeli juz wybierzesz Intel to Intel 1.6A i wykrec sobie go gdzies w holere, tylko nie mysl ze sie nie bedzie grzal.

+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+=+

Pozdro!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A moze po prostu zrobimy porownanie wydajnosci... xp2000+ i p4 1.6a@2.1 i wyzej :) ? - pominiemy testy syntetyczne i 3dmarki :P, pozostaniemy przy wydajnosci w programach, grach, kodowaniu divx'a i raytracingu :)

Zobaczymy jak sie spisuje xp1700+ - xp1800+ @2000+ (wlacznie z wydzielanym cieplem ;P) w stosunku do 'trefnego' p4 1.6a@2.xx.

W gre wchodzi asynchroniczne taktowanie ramu dla jednego jak i drugiego ;P, coby przepustowosc pamieci nie blokowala systemu.

Jesli znajde troszke czasu zajme sie tym na moich domowych kompach

256/512 mb / abit bd7 II / epox8kha+/p4 1.6 / xp1700+ / standardowe chlodzenie / gf4 ti4400@4600 / w2k z najnowszymi detkami...

Po co gdybac na temat wyzszosci Swiat Bozego Narodzenia nad Wielkanoca.. kiedy mozna dokladnie przesledzic co i kiedy jest lepsze :?

Pozostanie jeszcze sprawa taktowania agp i pci... nie ma to jak 'fixed agp/pci'... tego brakowalo mi w plytach pod AMD. Co z tego ze system smiga, jak zywotnosc podzespolow zostaje skrocona.

I jeszcze ciekawostka, wydzielana moc:

AMD Xp1600+ 1.75V: 54.2W

AMD Xp1700+ 1.75V: 56,8W

AMD Xp1800+ 1.75V: 59.4W

AMD Xp1900+ 1.75V: 61.9W

AMD Xp2000+ 1.75V: 64.5W

p4 1.6@2.25 1.5V: 57,7W

Tylko czy kazdy zwraca uwage na to jakim grzejnikiem jest jego komputer :D ?

Na koniec jesli chodzi o stabilnosc - imho miedzy bajki mozna wlozyc brak stabilnosci platform AMD... mialem XP'ka przez 6 miesiecy... zwisow nie zaliczylem, chyba ze spowodowane niedopracowanymi driverami do radeona / geforca... Na tym polu intel i amd nie odbiegaja zbytnio od siebie :>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z reszta wiekszosc z was (AMDekowcy) to pewnie nie miala doczynienia z P4 - mówiac doczynienia chodzi mi pracowac przez kilka dni na takim sprzecie, a nie pojdziecie do kolegi a kolega ma kompa z Vobisu P4 2.2Ghz i i845 SDR i mówicie ze AMD szybsze :(

Aby cos ocenic to naprawde trzba troszke na tym popracować i dopiero wydać opinie ze Intel Sux :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat
  Cytat

Kup sobie P4 1.60A (ostatnie serie kreca sie na 2500-2600 MHz bez problemu) a to tego plyte z INTEL 845G. Owa plyta posiada legalnie DDR333, jest mega stabilna i posiada USB2.0

MSI na 845G kupisz za 650 zl

pozdro

nie przesadzaj kupiłem P4 1.6a 3 tygodnie temu i max co wyciagnełem to 2.4

Ja tez... kupilismy dla znajomego P4 1,60A pakowany w ostatnich dniach kwietnia oraz Abita BD7-II. Spokojnie dziala na FSB160 czyli na 2560 MHz. Cooler oczywiscie BOXowy, pamieci Kingston DDR266 CL2 ustawione 1:1 z FSB. Cena takiego procesora? 600 zl.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat

Z reszta wiekszosc z was (AMDekowcy) to pewnie  nie miala doczynienia z P4 - mówiac doczynienia chodzi mi pracowac przez kilka dni na takim sprzecie, a nie pojdziecie do kolegi a kolega ma kompa z Vobisu  P4 2.2Ghz i i845 SDR i mówicie ze AMD szybsze :(

Aby cos ocenic to naprawde trzba troszke na tym popracować i dopiero wydać opinie ze  Intel Sux :)

Oka jedyne co mozna powiedziec zlego na temat Amd to fakt ze sie grzeja(co mnie bardzo drazni, ) , ja do P4 nic nie mam ale jedno mnie zrazilo pierwsza wersja P4 ktore kosztowaly ogromana kase a byly kicha , i tylko dzieki amd potanialy i powstaly Northwoody ,bo ich amd przeganialo (nietety ja tez sie na tym P4 przejechalem ) . Northwood jest jak najbardziej bardzo udanym procem, jednak moze porownujmy te procesory ustawiajac je na tych samych zegarach . czyli P4 2,2 kontra amd 2,2 . (oczywisie oba w technologi 0,13 , mam nadzieje ze niedlugo beda jakies testy :) )

Arek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem Athlon XP jest lepszym zestawem. Większość ludzi poleca kupno wolniejszego procesora i jego podkręcanie zapominając, że szybsze też mozna podkręcać...

Nie każdy zna się i lubi grzebać w swoim komputerze, zamiast tego lepiej cieszyć się z tego co się ma i nie musieć się martwić, że niedługo trzeba będzie go podkręcać.

Jak dla mnie sprawa jest prosta. Z zestawów tam podanych, Athlon XP jest wydajnieszy i nie ulega kwestii.

Jeżeli jest to zestaw sklepowy (choć nie najlepszy) to na pewno złożony solidnie, więc nic się nie spali. Zawsze można tam dokonać modyfikacji w sprawach chłodzenia, czy dodatkowych akcesoriów. Dla wszystkich sceptyków, zaznaczam, że jest to na pewno zestaw na gwarancji, więc w razie jakichkolwiek problemów można go wymienić czy naprawić, czego o zestawach podkręcanych nie można powiedzieć.

Moja rada jest taka. Jeżeli nie chcesz swojego zestawu podkręcać dziś, a dopiero za rok, to bierz Athlona XP.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat

W domu mam zarówno XP1800+@2000+  jak i P4 1,6@2.2Ghz . Znacznie wydajniejszy jest Xp od P4, a także mam z nim mniej kłopotów (na P4 kilka aplikacji graficznych mi nie działa stabilnie), także Maya 4.0 działa znacznie szybciej na XP nawet nie kręconym. Mysle nie że ma sensu kupować XP 2000+ bo różnica w wydajności (szczególnie w grach) to zaledwie kilka FPS. Jeśli na tym kompie miała by działąć jakaś poważna aplikacja typu Maya, 3dstudiomax czy softimage, to nie należy iśćna żaden kompromis bo te kilka Mhz więcej daje naprawde dużo. Jednak z zestawów jakie tu widze, pewnie będziesz raczej grał na nim niż zajmował sięna poważnie grafiką. Dlatego myśle weź tak jak tu wielu już radziło, XP 1800+ i lepszą grafe. Co do grafy, to ten GF3 TI200 spokojnie idzie na 500, czyli wydajność i tak ma bardzo fajną, ale jak byś wziol 1800+ zamiast 2000+ to za zaoszczedzona kase bierz GF4 :twisted

Co do stabilności to oba zestawy sa tak samo stabilne (poza tymi aplkacjami które u mnie na P4 nie chcąchodzić stabilnie :( ).

Jeśli chodzi o wytrzymałość na uszkodzenia, to tak samo łatwo można uszkodzić P4 jak i XP, więc ludzie skończcie te mity że amd odrazu sie kruszą itp. Jak umiesz zalożyć radiator to nie ma mowy o kruszeniu czegokolwiek.

Co do stabilnosci to problem przewaznie lezy po stronie pamieci. Malo kto wie ze soft 3d jest chyba najlepszym weryfikatorem stabilnosci kompa.

XP 2000+ jast na pewno troche szybszy od PIV 2.2ghz ale poczawszy od 2.6Ghz PIV nic nie podskoczy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat
  Cytat

W domu mam zarówno XP1800+@2000+  jak i P4 1,6@2.2Ghz . Znacznie wydajniejszy jest Xp od P4, a także mam z nim mniej kłopotów (na P4 kilka aplikacji graficznych mi nie działa stabilnie), także Maya 4.0 działa znacznie szybciej na XP nawet nie kręconym. Mysle nie że ma sensu kupować XP 2000+ bo różnica w wydajności (szczególnie w grach) to zaledwie kilka FPS. Jeśli na tym kompie miała by działąć jakaś poważna aplikacja typu Maya, 3dstudiomax czy softimage, to nie należy iśćna żaden kompromis bo te kilka Mhz więcej daje naprawde dużo. Jednak z zestawów jakie tu widze, pewnie będziesz raczej grał na nim niż zajmował sięna poważnie grafiką. Dlatego myśle weź tak jak tu wielu już radziło, XP 1800+ i lepszą grafe. Co do grafy, to ten GF3 TI200 spokojnie idzie na 500, czyli wydajność i tak ma bardzo fajną, ale jak byś wziol 1800+ zamiast 2000+ to za zaoszczedzona kase bierz GF4 :twisted

Co do stabilności to oba zestawy sa tak samo stabilne (poza tymi aplkacjami które u mnie na P4 nie chcąchodzić stabilnie :( ).

Jeśli chodzi o wytrzymałość na uszkodzenia, to tak samo łatwo można uszkodzić P4 jak i XP, więc ludzie skończcie te mity że amd odrazu sie kruszą itp. Jak umiesz zalożyć radiator to nie ma mowy o kruszeniu czegokolwiek.

Co do stabilnosci to problem przewaznie lezy po stronie pamieci. Malo kto wie ze soft 3d jest chyba najlepszym weryfikatorem stabilnosci kompa.

XP 2000+ jast na pewno troche szybszy od PIV 2.2ghz ale poczawszy od 2.6Ghz PIV nic nie podskoczy.

no do p4 2.6ghz w cenie to nikt nie poskoczy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki wszystkim za pomoc. Przydala sie ;],juz skorygowalem niektore wpadki jak np. hehe z myszka gdzie baterie sie skoncza i lipa ;P. Co wazne zmienila sie cena :) jest o wiele taniej i o wiele lepiej :). Jak narazie taki sprzet mi styknie. Koncowy wynik jest taki:

Procesor Intel Pentium 4 1.6A GHz soc. 478 Northwood BOX

Płyta główna: ABIT BD7-II i845E P4-478, ATX, FSB533, Sound, DDR, LAN Intel

Karta graficzna: Leadtek WinFast A250LE GF4 Ti4200 64MB DDR TV DVI

Dysk twardy: Maxtor 80 GB UDMA/133 7200 rpm

Pamięć: DDR 256 MB PC2700 333 MHz

Nagrywarka: Lite-On LTR-24102B, CD-RW, 24/10/40, OEM

Napęd: Samsung FDD 1.44 MB, 3.5"

Klawiatura: A4-Tech Klawiatura dla Win'98

Mysz: A4-TECH Net Easy SWW-21 / SWW-23 / SWW-25

Obudowa: Codegen Midi Tower ATX, 6039,300 W, USB z przodu obudowy

Kieszeń: ROC Kieszeń standard OPTIMUS/ z coolerem

>>> cena: 3621 zl! <<<

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przedewszystkim // ZMIEN MUZE // :D ,live jest taniutki a naprawde duzo lepshy ,ew jakas inna niezla muze np. fortissimo albo audigy.

Z prockow wez 1800+ albo 1.6A one maja najlepshy wspolczynnik cena/wydajnosc/krecalnosc :) no i grafe zmien z prolinka na jakiegos dobrego klona Ati 8500 ze 128mb (one odczuwaja wieksza ilosc ramu) albo Ti4200 jakiegos winfasta albo gainwarda, ogolnie na mocniejszej grafie wiecej zyskasz nic na procku (a i tak sie krecnom do podobnych wartosci :P ) pozatym oczy ceny nie maja wiec z dala od prolinka 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat

A xp1800+ i gf3 ti500 64MB,GF3 ti500 u mnie jest po UWAGA:685pln!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

mhm jak to ktos kiedys napisal " a w Ameryce gnebia Arabow "

moze bys napisal w jakim sklepie jest po tyle, bo tesh jestem z Gdanska i mnieto ciekawi ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...