Skocz do zawartości
damianzet1

t7500 do 6710s?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Modernizuję właśnie sprzęt i zastanawiam co począć z moim 6710s (GR620ES). Dodałem mu 2gb ramu i jakoś to chodzi, ale że nie zawsze mogę pracować na swojej stacji roboczej, to czasem potrzebuję go do napisania jakiś operacji na bazie czy do zmian w kodzie (vs 2010). Czy uważacie, że warto do takiego staruszka(3 lata) wydać kolejne 200 złotych i wymienić mu procesor na t7500 (jeżeli nie taki, to jaki? ) czy może sprzedać go, dołożyć tysiaka i rozejrzeć się za czymś nowszym?

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaki procek miałeś wcześniej? Jeśli to był T5470 to moim zdaniem możesz zmienić na następujące modele: T6400 ; T6500 ; T6600 ; T8100 ; t8300

Inne ceny będą nieopłacalne.

T6xxx - 80 zł +-15zł

T8xxx - 120zł +-15zł

Nie wiem jak z płytą główną, moim zdaniem ten chipset ma blokadę na 2 GHz i najlepszym wyborem jest kupno T6400 / T6500 za około 70-80zł. Lapek będzie chłodniejszy i zauważalnie szybszy. Możesz śmiało zainstalować Windows 7. Możesz wymienić też dysk na ssd lub jakiś zwykły 5400 rpm byle nowy i szybki. Wymiana procka to max 20 minut zabawy z trzema przerwami na papierosa. Możesz wymienić pastę (w zasadzie zalecałbym jej wymianę na całym układzie chłodzenia) przy okazji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mozesz szarpnac sie na takie cos :

procesor T7300 Core2Duo 2x2 Ghz 4MB cache L2 TANIO (1388201508) - Aukcje internetowe Allegro

Allegro.pl - aukcje internetowe, bezpieczne zakupy

ps nie ma czegos takiego jak blokada czipsetu do 2ghz ;-)

wszystko na szynie 800 fsb ruszy , pytanie czy wykryje ;-)

ja ostatnio w dellu vostro 1700 zmienialem t7500 na t9300 i smiga jak zloto ;-)

ale jak kolega radzi : wiekszy zysk da Ci wymiana dysku niz CPU

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

CPU-Z Validator 3.1 (procesor akurat zmieniał mnożnik, więc dlatego jest ~1.6 GHz zamiast 2)

Czy jest możliwość wymiany na coś relatywnie mocniejszego? Jeżeli tak, to jakie są wasze typy? Mnie zaciekawił taki sprzęt, ale nie wiem, czy w ogóle będzie pasował (teoretycznie socket się zgadza) oraz czy mobo go obsłuży:

http://ark.intel.com/Product.aspx?id=40480&processor=Q9000&spec-codes=SLGEJ

W blaszakach radzę sobie bezproblemowo, natomiast co do laptopów jestem totalnym żółtodziobem. Największe moje osiągnięcia to wymiana ramu w powyższym Acerze i rozdłubanie pewnego Fujitsu-Siemensa :P.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zapomnij o quadach i fsb 1066

najmocniejszy z dostepnych na allegro to t9300 ( 2,5 Ghz oraz 6 Mb keszy ) lub poluj na cos mocniejszego na fsb 800 ( t9500 lub t9700 )

zmianilem wlasnie w dellu vostro 1700 podobnego dziada jak ty masz ( t7500 ) i jest mega roznica ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi