Skocz do zawartości
Gość Pikko

Asrock ALiveSATA2-GLAN uszkodzona

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Otóż przyszedł do mnie ostatnio kumpel z zepsutym komputerem.

Teraz dokładnie nie pamiętam co w nim siedziało ale napewno:

Geforce 7300GT( nie działa wiatraczek, jest na sprzedaż)

1gb DD2 goodram chyba

jakiś amd sempron (chyba 3200+ Manila)

zasilacz no name:D

(jak to w kompie z tesco czy coś w tym stylu..)

objawy były następujące po włączeniu wentylatory,dysk się włączają, nie włącza się obraz(to nie grafika,procesor, pamięci oraz zasilacz - sprawdzone), brak sygnałów POST ( były z 3 razy na 50 prób) Otóż nie znam się zbytnio na elektronice, ale 2 kondensatory są wypukłe. są to te zaznaczone na zdjęciu(niestety telefonem, jakość marna no ale widać,że są)

Dołączona grafika

i teraz chciałbym się dowiedzieć czy to może być przyczyną?

Płytę chce sprzedać i zastanawiam się ile za taką uszkodzoną mogę dostać, bo niestety lutować raczej nie umiem, i nie mam do lutownicy dostępu nawet..

z góry dziękuje:)

Edytowane przez Pikko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko może się dziać od spuchniętych kondensatorów.

Wymiana jest banalna jak się ma trochę o lutowaniu pojęcie.

Np . dostałem monitor , po włączeniu nic nie było na ekranie , wystarczyło wymieniać 4 wypukłe kondensatory na przetwornicy i mam sprawny monitor :]

Tak samo miałem komputer też z takimi kondensatorami i z grafiką fx 5200, po wymianie na x1300pro ( dużo lepsza) nic nie było na ekranie. Po zmianie kondensatorów wszystko hulało aż miło :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 31.12.2010 o 01:46, Klaus napisał(a):

Sprawdź płytę jak masz możliwość na innym zasilaczu. To że ten sprawia wrażenie sprawnego nie znaczy jeszcze, że taki jest.

sprawdzałem :) W dodatku na tamtym, chodzi już inna płyta:) sprawdzałem już wszystkie możliwości, i z widocznych rzeczy pozostały mi tylko te kondensatory :)

chyba trzeba będzie w lutownice zainwestować :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat

chyba trzeba będzie w lutownice zainwestować

Tak i to porządna grzałkową ...zadne mi tu trasformatory ( totalna amatorszczyzna ) bo nagrzac transformatorówka na raz 2 pola lutownicze od kondesatora to na wielowarstowym PCB płyty głownej nic łatwego.

Potrzeba dobrej 40W lutownicy.

Zasilacz na złom ! Kup Delte 400W albo fortrona lub enlighta...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lutownica 19.90, odsysacz do cyny 9.90, kondensatory ~90gr szt. Warto spróbować. Jeżeli ktoś Ci pomoże, to obejdzie się nawet bez odsysacza - jeden podgrzewa, drugi wyciąga/wsuwa nóżki kondensatora.

Lutowanie elementów przewlekanych nie jest trudne, ale na wszelki wypadek dobrze by było, gdybyś poświczył na czymś tak, żeby jeden lut zamował max. 3 sekundy, żeby nic nie przegrzać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze raz chcę zaznaczyć to nie mój tylko kumpla!:) Mówię mu, że musi kupić nową zasiłkę, może go w końcu namówię, tym bardziej, że chce trochę zmodyfikować kompa :D

@kwazor akurat wczoraj czytałem właśnie Twój "worklog - elektrownia wiatrowa" i jestem podwrażeniem :)

Właśnie już wczoraj się przymierzałem i miałem zamawiać lutownice i odsysacz tylko nie jestem w temacie i tak patrzyłem na allegro i patrzyłem i nie mogłem się zdecydować :)

Może pomożecie mi wybrać bo ceny nie są jakieś wielkie, i właśnie to mnie ciekawi czy

NOWA PROFESJONALNA LUTOWNICA KOLBOWA 40W CE (1391194902) - Aukcje internetowe Allegro

taka za 11 zł wogóle działa:)

czy to

ZESTAW LUTOWNICA 30W-70W +ODSYSACZ ELEKTRYCZNY 40W (1394281505) - Aukcje internetowe Allegro

jest czegoś warte?

z góry dziękuje:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taka za 11 zł to taka, o jakiej mówiłem, tylko w sklepie el. zapłacisz 19zł. Do tego, co chcesz zrobić wystarczy.

Odsysacz wystarczy Ci taki

ODSYSACZ LUTOWNICZY - METAL - HQ - PROFESJONALNY (1378195376) - Aukcje internetowe Allegro

tylko trzeba poćwiczyć, a jeszcze prościej zapewnić sobie kogoś do pomocy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi