Gość Pikko Opublikowano 30 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2010 (edytowane) Witam. Otóż przyszedł do mnie ostatnio kumpel z zepsutym komputerem. Teraz dokładnie nie pamiętam co w nim siedziało ale napewno: Geforce 7300GT( nie działa wiatraczek, jest na sprzedaż) 1gb DD2 goodram chyba jakiś amd sempron (chyba 3200+ Manila) zasilacz no name:D (jak to w kompie z tesco czy coś w tym stylu..) objawy były następujące po włączeniu wentylatory,dysk się włączają, nie włącza się obraz(to nie grafika,procesor, pamięci oraz zasilacz - sprawdzone), brak sygnałów POST ( były z 3 razy na 50 prób) Otóż nie znam się zbytnio na elektronice, ale 2 kondensatory są wypukłe. są to te zaznaczone na zdjęciu(niestety telefonem, jakość marna no ale widać,że są) i teraz chciałbym się dowiedzieć czy to może być przyczyną? Płytę chce sprzedać i zastanawiam się ile za taką uszkodzoną mogę dostać, bo niestety lutować raczej nie umiem, i nie mam do lutownicy dostępu nawet.. z góry dziękuje:) Edytowane 30 Grudnia 2010 przez Pikko Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
errorek3 Opublikowano 31 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2010 Wszystko może się dziać od spuchniętych kondensatorów. Wymiana jest banalna jak się ma trochę o lutowaniu pojęcie. Np . dostałem monitor , po włączeniu nic nie było na ekranie , wystarczyło wymieniać 4 wypukłe kondensatory na przetwornicy i mam sprawny monitor :] Tak samo miałem komputer też z takimi kondensatorami i z grafiką fx 5200, po wymianie na x1300pro ( dużo lepsza) nic nie było na ekranie. Po zmianie kondensatorów wszystko hulało aż miło :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 31 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2010 Sprawdź płytę jak masz możliwość na innym zasilaczu. To że ten sprawia wrażenie sprawnego nie znaczy jeszcze, że taki jest. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Pikko Opublikowano 31 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2010 W dniu 31.12.2010 o 01:46, Klaus napisał(a): Sprawdź płytę jak masz możliwość na innym zasilaczu. To że ten sprawia wrażenie sprawnego nie znaczy jeszcze, że taki jest. sprawdzałem :) W dodatku na tamtym, chodzi już inna płyta:) sprawdzałem już wszystkie możliwości, i z widocznych rzeczy pozostały mi tylko te kondensatory :) chyba trzeba będzie w lutownice zainwestować :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 1 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2011 Cytat chyba trzeba będzie w lutownice zainwestowaćTak i to porządna grzałkową ...zadne mi tu trasformatory ( totalna amatorszczyzna ) bo nagrzac transformatorówka na raz 2 pola lutownicze od kondesatora to na wielowarstowym PCB płyty głownej nic łatwego. Potrzeba dobrej 40W lutownicy. Zasilacz na złom ! Kup Delte 400W albo fortrona lub enlighta... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 1 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2011 Lutownica 19.90, odsysacz do cyny 9.90, kondensatory ~90gr szt. Warto spróbować. Jeżeli ktoś Ci pomoże, to obejdzie się nawet bez odsysacza - jeden podgrzewa, drugi wyciąga/wsuwa nóżki kondensatora. Lutowanie elementów przewlekanych nie jest trudne, ale na wszelki wypadek dobrze by było, gdybyś poświczył na czymś tak, żeby jeden lut zamował max. 3 sekundy, żeby nic nie przegrzać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Pikko Opublikowano 2 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2011 Jeszcze raz chcę zaznaczyć to nie mój tylko kumpla!:) Mówię mu, że musi kupić nową zasiłkę, może go w końcu namówię, tym bardziej, że chce trochę zmodyfikować kompa :D @kwazor akurat wczoraj czytałem właśnie Twój "worklog - elektrownia wiatrowa" i jestem podwrażeniem :) Właśnie już wczoraj się przymierzałem i miałem zamawiać lutownice i odsysacz tylko nie jestem w temacie i tak patrzyłem na allegro i patrzyłem i nie mogłem się zdecydować :) Może pomożecie mi wybrać bo ceny nie są jakieś wielkie, i właśnie to mnie ciekawi czy NOWA PROFESJONALNA LUTOWNICA KOLBOWA 40W CE (1391194902) - Aukcje internetowe Allegro taka za 11 zł wogóle działa:) czy to ZESTAW LUTOWNICA 30W-70W +ODSYSACZ ELEKTRYCZNY 40W (1394281505) - Aukcje internetowe Allegro jest czegoś warte? z góry dziękuje:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 2 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2011 Taka za 11 zł to taka, o jakiej mówiłem, tylko w sklepie el. zapłacisz 19zł. Do tego, co chcesz zrobić wystarczy. Odsysacz wystarczy Ci taki ODSYSACZ LUTOWNICZY - METAL - HQ - PROFESJONALNY (1378195376) - Aukcje internetowe Allegro tylko trzeba poćwiczyć, a jeszcze prościej zapewnić sobie kogoś do pomocy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...