Ramirez007 Opublikowano 1 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2011 Jestem świeżo upieczonym posiadaczem używanej płyty głównej Gigabyte GA-K8N-SLI i od razu po włożeniu jej do kompa, zainstalowaniu sterów itd. pojawił się problem. Mam pod nią podłączone głośniki 5.1 ( zielony-czarny-pomarańczowy kabelek ). W programie zintegrowanej karty dźwiękowej Realtek z płytą główną ustawiam sobie konfigurację "6CH Głośnik" (5głośników+subbufer ). Okazuje się, że dziwnym trafem nie działa albo coś jest skaszanione z zielonym wejściem, ponieważ po podłączeniu pod nie głośników wykrywa, że coś zostało podłączone, ale nie ma z niego żadnego sygnału, ponieważ sprawdzałem je na słuchawkach i nic nie słyszałem. Dwa osobne wejście wydają się działać w porządku. Sprawa polega na tym, że słuchając muzyki z winampa słyszę powiedzmy sobie bodajże z dwóch głośników i subbufera ( czyli normalka, zwykłe stereo bez użycia reszty głośników ), ale w momencie kiedy chcę posłuchać muzyki z przeglądarki nie mam już takie możliwości ponieważ nic nie słyszę, dopiero w momencie kiedy odkręcę głośniki na maxa to bardzo cicho słyszalny jest dźwięk wypływający właśnie z przeglądarki, skype'a i innych programów. Do tego kombinowałem również w programie Realteka z testem głośników, klikając kolejno na głośniczki w komputerze, by poszczególne z nich wydawały dźwięki i okazywało się, że n.p te z tyłu wydają dźwięk, jeden wydaje jakiś stłumiony dźwięk, a dwa pozostałe nie odzywają się wcale. O co chodzi, jak możecie mi pomóc? Sterowniki do płyty głównej są na 100% poprawne, bo sprawdzałem to już kilka razy. Z góry dziękuję za pomoc! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpiderMAN Opublikowano 2 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2011 subwoofer jeśli już... gniazdo może masz walnięte... Sprawdź w biosie tryb pracy zintegrowanego dźwieku AC97/HD Audio... Może być tam taka opcja. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ramirez007 Opublikowano 2 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2011 Wydaje mi się, że wejście chyba nie jest skaszanione, bo słychać szum ze wszystkich głośników, a poza tym jak coś poprzestawiam w programie sterownika to mam dźwięk w przeglądarce/skype, a ten z winampa n.p ma nałożone powtórzenia/opóźnienia/delay. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...