toran Opublikowano 1 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2011 Witajcie, Mam taki klopot. Ostatnio dokupilem ram do starego kompa aby go troche odswiezyc i niestety pamiec nie dziala jak trzeba (chociaz to moze byc tez problem z plyta glowna - stad temat posta). Zaczne od konkretow. Mam plyte glowna Gigabyte GA-K8NF9 Ponadto: pamiec RAM 2x512 Kingstone KTN-PM400/51 512MB pc 3200 Oraz pamieci 2x512: kingstone KVR400X64C3A/512 No i jest problem. Mam 4 sloty na ram (2 pary slotow). Zadna para nie dziala w tej samej parze slotow. Dzialaja tylko w niektorych slotach razem (tzn. 2 kosci ram tego samego typu). Podlaczenie 4 kosci powoduje ciagle resety / bluescreeny itd. Pamieci sa parami tego samego typu a mimo to nie dzialaja w dual channel (wiem ze nie wszystkie musza ale...). Jak myslicie co jest przyczyna takiej sytuacji ? Moge podac dodatkowe informacje jesli sa niezbedne. Pozdrawiam, toran Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 2 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2011 Jeżeli wykluczyłeś, że któraś kość jest niesprawna, to przypuszczalnie przyczyna leży w odmiennych timingach. Płyta ustawia takie, na których jakaś kość nie chce pracować. Wsadź najpierw jedne, spisz jakie dostają timingi z SPD, następnie drugie, znowu spisz i spróbuj znaleźć jakieś pośrednie ręcznie. Ewentualnie podniesienie napięcia może nakłonić je do współpracy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toran Opublikowano 2 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2011 (edytowane) Dziękuję za odpowiedź. [EDIT] Nie wykluczam awarii kosci. Dzis z kolei kosci KTN podlaczone na plycie zawieszaly system... Raz dzialaja, raz nie... Mam dwa pytania: Co to jest SPD ? Czy mam użyć tego narzędzia do pomiaru ? SPDTool: Read, Edit and Flash your Memory's SPD Podnienienie napiecia wykonuje sie w BIOS ? +0,1 V ; + 0,2V ? pozdrawiam, toran PS Czy to moze byc kwestia nieprawidłowego podłaczenia plyty glownej ? Edytowane 2 Stycznia 2011 przez toran Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 2 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2011 Timingi zapisane w spd odczytasz CPU-Z. W tym programie odczytasz też ustawione Command Rate. Jak będzie 1 to zmień w biosie na 2. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toran Opublikowano 2 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2011 Command rate jest wyszarzone, nie wiem czy to kwestia wersji CPU-Z SPD EXT tez jest wyszarzony... Ktora opcje sprawdzam ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 2 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2011 Command Rate sprawdasz w zakładce Memory. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toran Opublikowano 2 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2011 (edytowane) Command Rate sprawdasz w zakładce Memory. Command rate = 2 A tutaj jest test z everest: [ DIMM1: Kingston K ] Właściwości modułu pamięci: Nazwa modułu Kingston K Numer seryjny 6D39D81Fh Data produkcji Tydzień 48 / 2005 Rozmiar modułu 512 MB (2 ranks, 4 banks) Typ modułu Unbuffered Typ pamięci DDR SDRAM Szybkość pamięci PC3200 (200 MHz) Szerokość modułu 64 bit Napięcie modułu SSTL 2.5 Metoda detekcji błędów Brak Szybkość odświeżania Zredukowana (7.8 us), Self-Refresh Taktowanie pamięci: @ 200 MHz 3.0-3-3-8 (CL-RCD-RP-RAS) @ 166 MHz 2.5-3-3-7 (CL-RCD-RP-RAS) @ 133 MHz 2.0-2-2-6 (CL-RCD-RP-RAS) Własności modułu pamięci: Early RAS# Precharge Nieobsługiwane Auto-Precharge Nieobsługiwane Precharge All Nieobsługiwane Write1/Read Burst Nieobsługiwane Buffered Address/Control Inputs Nieobsługiwane Registered Address/Control Inputs Nieobsługiwane On-Card PLL (Clock) Nieobsługiwane Buffered DQMB Inputs Nieobsługiwane Registered DQMB Inputs Nieobsługiwane Differential Clock Input Obsługiwane Redundant Row Address Nieobsługiwane Gdzie jest timing SPD ? W zalaczeniu screen z CPU-Z (zakladka SPD i Memory). Edytowane 2 Stycznia 2011 przez toran Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 2 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2011 Spróbuj podnieść napięcie na pamięci o +0,1 lub +0,2V Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toran Opublikowano 2 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2011 Spróbuj podnieść napięcie na pamięci o +0,1 lub +0,2V Wlasnie, RAM ma 2,6 V a specyfikacja plyty pisze o napieciu 2,5 V Czy to bezpieczne ? :-| Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 2 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2011 2,8V to bezpieczne napięcie dla każdej pamięci ddr1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toran Opublikowano 2 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2011 + 0,1 V zwis; + 0,2 V zwis; Potem nawet bez podniesienia sie wieszalo. Zamienilem kosci miejscami i pisze ten post. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 2 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2011 A kondensatory na płycie jak wyglądają? Mają jakieś wybrzuszenia? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toran Opublikowano 2 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2011 Na moje oko kondensatory sa w porzadku. :huh: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 2 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2011 A czy te dwie nowe kości są w ogóle sprawne? Chcą działać bez starych kości? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toran Opublikowano 2 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2011 (edytowane) Nowe raz dzialaja a raz nie. Wiec moze to ich wina. Musze je przetestowac. Czuje ze to plyta glowna (nie wiem czemu). Nie moge sprawdzic na innej plycie tego RAMu :( [EDIT] Dwa razy ten ram nie startowal, teraz działa. :mur: EVEREST --------[ SPD ]--------------------------------------------------------------------------------------------------------- [ DIMM1: Kingston K ] Właściwości modułu pamięci: Nazwa modułu Kingston K Numer seryjny 6802368Ch Data produkcji Tydzień 49 / 2009 Rozmiar modułu 512 MB (1 rank, 4 banks) Typ modułu Unbuffered Typ pamięci DDR SDRAM Szybkość pamięci PC3200 (200 MHz) Szerokość modułu 64 bit Napięcie modułu SSTL 2.5 Metoda detekcji błędów Brak Szybkość odświeżania Zredukowana (7.8 us), Self-Refresh Taktowanie pamięci: @ 200 MHz 3.0-3-3-8 (CL-RCD-RP-RAS) @ 166 MHz 2.5-3-3-7 (CL-RCD-RP-RAS) Własności modułu pamięci: Early RAS# Precharge Nieobsługiwane Auto-Precharge Nieobsługiwane Precharge All Nieobsługiwane Write1/Read Burst Nieobsługiwane Buffered Address/Control Inputs Nieobsługiwane Registered Address/Control Inputs Nieobsługiwane On-Card PLL (Clock) Nieobsługiwane Buffered DQMB Inputs Nieobsługiwane Registered DQMB Inputs Nieobsługiwane Differential Clock Input Obsługiwane Redundant Row Address Nieobsługiwane Plus zalaczam 2 screeny z CPU-Z Edytowane 2 Stycznia 2011 przez toran Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 2 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2011 Z tej strony ściągnij memtest86+, w kompie zostaw te pamięci, które podejrzewasz o to, że są uszkodzone i przetestuj je przynajmniej godzinkę. Jak będą błędy, będziemy myśleć co dalej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toran Opublikowano 2 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2011 Z tej strony ściągnij memtest86+, w kompie zostaw te pamięci, które podejrzewasz o to, że są uszkodzone i przetestuj je przynajmniej godzinkę. Jak będą błędy, będziemy myśleć co dalej. MemTest Portable nie pokazuje bledow. Ten z linka to jakis obraz .nrg ? 2 MB ? Wypalic to na CD ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 2 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2011 Obraz iso. Nie wiem, jakiego algorytmu używa memtest, ale przede wszystkim - jak pamiętam -jest to aplikacja windowsowa i nie będzie w stanie przetestować adresów zarezerwowanych przez jądro. Niby niedużo, ale... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toran Opublikowano 3 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2011 Dziś wykonam test. Jedna zastanawiam się czy nie kupić nowej płyty głównej. Czy możecie coś zaproponować ? (o podobnych parametrach). Tak coś znalazłem: ASUS A8NE-FM/S , nForce 4 MASKOWNICA + DVD DR! (1390824413) - Aukcje internetowe Allegro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 3 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2011 Kupowanie płyty na s939 w sytuacji, gdy nie wiesz, czy Twoja na pewno jest niesprawna jest totalnie bez sensu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toran Opublikowano 3 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2011 (edytowane) Jedna kosc RAM jest dwustronna a reszta jednostronna. Czytałem w manual do płyty ze moze nie działać. Teraz piszę mają podłączoną jedną KTN a drugą KVR. Pewnie wyjdę na lame :( [EDIT] Na szczescie (?) i tak nie działa :( Czy dwu czy jednostronnie. [EDIT 2] MemTest nie wykazał błędów wciągu 1 h wykonal dwa pełne testy na kościach KVR + KTN (jednostronne) obsadzone slotach 1 i 3. Co dalej ? :huh: Edytowane 3 Stycznia 2011 przez toran Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toran Opublikowano 7 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2011 (edytowane) Czy to moze byc kwestia slabego zasilacza ? Mam Modecom 350 W EDIT Wykonalem update BIOS teraz mam wersje F12K Dalej nie działa. Wyczytalem ze dual channel dziala na slot 1 i 3 oraz 2 i 4. Edytowane 9 Stycznia 2011 przez toran Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...