Skocz do zawartości
wkexe

Płyta 24 pin, zasilacz 20 pin, wplyw na oc.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, jako, że składam drugiego kompa z części co mi się ostały to mam pewne pytanie: otóż płyta będzie pod wtyczkę 24 pin + p4, zaś zasilacz daje 20 pin + p4, oczywiście wiem, że to będzie działać na 20 pinowej wtyczce, ale jaki ma to wpływ na oc? Czy mam się spodziewać wahań napięcia, czy może płyta się spali itp. itd.

Zasilacz to 400W Huntkey LW-6400H

Proc E2160

Płyta Gigabyte GA-P31-DS3L

Oc będzie łagodne bo to nie ma być rakieta, max 3ghz, jak dobrze pójdzie, bez zbytnich podbić napięć. Rozważam też kupienie przejściówki z 20 pin na 24, ale czytałem, że większość tych przejściówek po prostu rozdziela istniejące kable we wtyczce 20 pin na 24. Szukałem takiej co by te 4 dało z Molexa, ale nie mogę znaleźć.

Kolejna sprawa: podobno te 4 dodatkowe piny dają po prostu lepsze rozłożenie napięć i mniejsze prądy na ścieżkach od płyty, tak więc nawet rozdzielone 20 pin na 24 by dało efekt mniejszego obciążenia płyty.

Ale najważniejsze najpierw: jak wpływ na oc ma zmiana z 24 pin na 20.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

He he :), no to w takim razi śpię spokojnie. Mam nadzieje, że mobo dojdzie jutro/pojutrze i złożę to w kupę. Ewentualnie, żeby płyty nie szarpać to kupię przejściówkę najzwyklejszą na 24 pin z 20. Zasilacz pownien pociągnąc bez problemu mi się wydaje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi