wkexe Opublikowano 2 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2011 Witam, jako, że składam drugiego kompa z części co mi się ostały to mam pewne pytanie: otóż płyta będzie pod wtyczkę 24 pin + p4, zaś zasilacz daje 20 pin + p4, oczywiście wiem, że to będzie działać na 20 pinowej wtyczce, ale jaki ma to wpływ na oc? Czy mam się spodziewać wahań napięcia, czy może płyta się spali itp. itd. Zasilacz to 400W Huntkey LW-6400H Proc E2160 Płyta Gigabyte GA-P31-DS3L Oc będzie łagodne bo to nie ma być rakieta, max 3ghz, jak dobrze pójdzie, bez zbytnich podbić napięć. Rozważam też kupienie przejściówki z 20 pin na 24, ale czytałem, że większość tych przejściówek po prostu rozdziela istniejące kable we wtyczce 20 pin na 24. Szukałem takiej co by te 4 dało z Molexa, ale nie mogę znaleźć. Kolejna sprawa: podobno te 4 dodatkowe piny dają po prostu lepsze rozłożenie napięć i mniejsze prądy na ścieżkach od płyty, tak więc nawet rozdzielone 20 pin na 24 by dało efekt mniejszego obciążenia płyty. Ale najważniejsze najpierw: jak wpływ na oc ma zmiana z 24 pin na 20. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietia(lania) Opublikowano 3 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2011 nie ma sensu przy Twoich zalozeniach 20 pin spokojnie da rade ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twój Pan Opublikowano 3 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2011 Ale najważniejsze najpierw: jak wpływ na oc ma zmiana z 24 pin na 20. Zerowy, chyba ze masz 6 rdzeni oraz cztery karty graficzne, wszystko chlodzone cieklym azotem i przymierzasz sie do pobicia rekordu swiata w najnowszym 3dmarku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wkexe Opublikowano 4 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2011 He he :), no to w takim razi śpię spokojnie. Mam nadzieje, że mobo dojdzie jutro/pojutrze i złożę to w kupę. Ewentualnie, żeby płyty nie szarpać to kupię przejściówkę najzwyklejszą na 24 pin z 20. Zasilacz pownien pociągnąc bez problemu mi się wydaje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...