Duncarion Opublikowano 5 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2010 Witam, Rozgladam sie za czesciami, tak aby zlozyc zestaw, ktory sluzylby do typowych rzeczy jak przegladanie internetu, filmy i muzyka, ale w glownej mierze do programowania. Zalezy mi na tym aby programy typu Visual Studio, Photoshop ale tez Virtual Box dzialaly bez problemowo. Poza karta graficzna (Zalezy mi na nadchodzacym GeForce 570 - oczywiscie, jesli testy beda wporzadku) nie mam okreslonych typow co do sprzetu, dlatego jestem ciekaw waszych opinii :) Tak zeby troche bardziej sprecyzowac wymagania : - Nie potrzebuje ogromnego dysku - w tej chwili mam 500Gb i taki rozmiar to wystarczajaco (jak nie troche za duzo :) ) - Nie potrzebuje monitora, klawiatury, myszki Z gory dzieki ! :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kkNd! Opublikowano 6 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2010 Jeżeli możesz to poczekaj miesiąc na sandy bridge, nie ma sensu wydawać teraz takiej kasy na platforme, która za chwile będzie "tą gorszą" ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Duncarion Opublikowano 6 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2010 (edytowane) Czy Sandy Bridge poza zintegrowanyk ukladem graficznym zaoferuja mi jeszcze cos wiecej ? Z checia bym poczekal do poczatku stycznia, ale z kupnem zbieram sie juz od jakiegos czasu, i takie przewlekanie w nieskonczonosci powoli mnie dobija ;) Dlatego interesuje mnie, czy naprawde Sandy Bridge w tej kategorii cenowej, w ktora celuje zaoferuje mi na tyle wiecej, abym od daty premiery nowych procesorow uzaleznial kupno calej jednostki ? Edytowane 6 Grudnia 2010 przez andrew777 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kkNd! Opublikowano 6 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2010 Napewno bedzie szybszy, ale ile? Jezeli duzo to obecna generacja szybko straci na wartosci. Jak celujesz w lepszego procka (jakiegos xeon'a czy i7) to zdecydowanie radze sie wstrzymac. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Duncarion Opublikowano 3 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2011 Premiera Sandy Bridge za nami, wiec wracam z pytaniem odnosnie zestawu dla programisty. Mam nadzieje, ze rozwiejecie moje watpliwosci i doradzicie co wybrac, a czego nie brac - jak czlowiek zbyt dlugo patrzy w kod, to zapomina, ze sprzet mimo wszystko idzie do przodu ;) Asus P8P67 /intel P67/ 610,01zł GoodRam 6GB (3x2GB) 2000MHz CL8 PRO 573,66zł EVGA GeForce GTX 570 SC 1280MB DDR5 /320bit/ 2xDVI/HDMI 1470,96zł OCZ Vertex2 E 60GB (285MB/275MB/s) 503,09zł Seagate 2 TB 7200rpm 64MB cache SATA III Barracuda XT SATA600 644,24zł Cooler Master Dominator II 692 Advanced (bez zasilacza) 402,27zł Chieftec APS-850C 850W 503,09zł Asus WL-138G v2 /802.11g, PCI/ 39zł plus do tego i7-2600 - widzialem preorder za 220 funtow, ale poki nie wiem jak bedzie wygladac caly zestaw nie jestem przekonany do zlozenia zamowienia. Nie zalezy mi na pojemnosci dysku, 512 GB byloby w sam raz, ale ma znaczenie szybkosc (nawet jesli to bedzie partycja przeznaczona na dane, a osobny dysk SSD na os i programy). Karta graficzna... bo czasem lubie pograc :-) A o reszcie nie mam pojecia, nie potrzebuje monitora, klawiatury czy myszki. Jak widzicie taki zestaw ? Z gory dzieki za pomoc ! :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
serwal4 Opublikowano 3 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2011 Zasilacz na SeaSonica, seria X (model 560 lub 660); Ram styknie najtańsze 3x2GB 1333MHz; Procek, model 2600K: DDR2.PL :Gskill,EVGA,Intel,Asus,Corsair - Intel Core i7 2600K 3,40GHz LGA 1155 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzejs82 Opublikowano 3 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2011 zestaw wygląda ok ze zmianami proponowanymi przez serval4 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Duncarion Opublikowano 3 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2011 Czy pomysl z tanszymi pamieciami RAM jest trafny ? Przy niektorych projektach Visual potrafi konsumowac ogromne ilosci pamieci RAM, wiec takie kosci, ktore szybciej by dzialaly powinny byc lepsze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 3 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2011 (edytowane) Zamiast 6GB Goodram 2000MHz możesz taniej kupić 8GB 1333MHz. 2GB więcej bardziej się przyda od dodatkowych MHz. Edytowane 3 Stycznia 2011 przez andrew777 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_OskaR Opublikowano 3 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2011 (edytowane) Przy takich funduszach można pomyśleć o dodatkowym monitorze, albo czymś lepszym od tego, co posiadasz - chyba, że masz już coś konkretnego. Kolejna sprawa to dyski - 2 sztuki to minimum - o backupach lepiej myśleć przed ew. awarią - a utrata danych może zaboleć szczególnie wtedy, gdy traci się coś, co np. sami tworzymy. Edytowane 3 Stycznia 2011 przez _OskaR Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Duncarion Opublikowano 3 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2011 (edytowane) Poki co korzystam z Della 2709w (stare dobre 1920x1200 :) ). Drugi monitor brzmi kuszaco, ale poki co wole skupic sie na kupnie desktopa - na dzien dzisiejszy korzystam z laptopa, dobrego aczkolwiek wymiana na cos nowego bylaby mile widziana. Laptop zostanie do pracy w podrozy, a desktop w domu - tak to mi sie widzi haha :) Do backupow uzywam dysku zewnetrznego - (troszke stary, ale spelnia swoje zadanie) 320 GB - glownie na projekty, dlatego nie jest potrzebny mi dysk o wielkosci 2TB. Niestety, na SATA600 nie znalazlem nic mniejszego :/ Edit : A co Wy na to aby spiac 2 x Samsung SpinPoint F4 HD322GJ. Wiem ze to 'tylko' 320 GB, ale z komputera korzystam wylacznie do pracy - czasem w cos zagram i to wszystko. Oprocz 2 x wspomniany dysk oczywiscie bylby nadal dodatkowo SSD na system plus kilka programow. Edytowane 3 Stycznia 2011 przez Duncarion Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kisiel96 Opublikowano 4 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2011 I co z tego, że ma SATA 3 skoro nawet nie potrafi wykorzystać w 100% SATA 1? Brałbym 2x 1TB Samsung F3 HD103SJ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Popiół Opublikowano 4 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2011 Jeśli nie potrzebuje takiej ilości pamięci to 2x320 F4 będzie idealne, najlepiej w RAID1 i wtedy automatycznie też mamy backup :) ew 2x500GB F3 gdy potrzeba więcej pamięci. Szkoda pieniędzy na coś czego się nie wykorzysta... za to można kupić coś innego (jak ktoś wspomniał np. drugi monitor) Kolejna sprawa: procek. Duncarion - czy masz zamiar go podkręcać? Jeśli nie to śmiało można brać wersję bez "K". Kolejne 2 stówki w kieszeni. Pamięci najlepiej brać 2x4GB 1333, ew 1600MHz. Większa częstotliwość RAMu nie zwiększy widocznie wydajności komputera, a koszt definitywnie będzie większy (i znowu $$ w kieszeni) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Duncarion Opublikowano 4 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2011 Porozgladalem sie i ostatecznie zlozylem cos takiego : I7-2600K Asus P8P67 - Standardowa Corsair XMS3 Classic CMX8GX3M4A1600C9 - 8GB (4x2GB) EVGA GeForce GTX 570 1280MB Crucial RealSSD C300 128GB 2.5" 2 x spinpoint f4 LIAN-LI DRAGON LORD K58 PC COOLER MASTER GX 650 W PC POWER UNIT + jakas karta wifi wewnetrzna. razem okolo 5300 zlotych. Bede wdzieczny za opinie, przed zamowieniem czesci :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 5 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2011 (edytowane) Zasilacz zmień na Seasonica, ram na Goodram, ewentualnie kup lepsze chłodzenie niż boxowe na procesor. Niedużo drożej możesz kupić F3 500GB, może w przyszłości przyda się te kilka GB więcej. Edytowane 5 Stycznia 2011 przez andrew777 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Duncarion Opublikowano 5 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2011 @andrew777 - kilka pytan, bo lubie wiedziec dlaczego :) 2x F3 500 kosztuje tyle samo co 2 x F4 320 - przynajmniej na amazonie. Czym sie w takim wypadku sugerowac ? Jak mowilem na ilosci miejsca mi nie zalezy, a piorytetem jest wydajnosc - teoretycznie F4 ma lepsze osiagi. W przypadku identycznej ceny - co Ty bys wybral ? Seasonic - czy modularne zasilacze charakteryzuja sie wylacznie mozliwoscia odlaczania kabli 'w locie' ? I dlaczego seasonic a nie Cooler Master - kiedys wydawalo mi sie, ze to dobra marka :) BTW 650 zasilacz wystarczy do takiego zestawu ? Nigdzie nie moge znalezc kosci Goodram 2x4GB - w przypadku kiedy caly zestaw kupuje w sklepach w UK, szukanie kosci w Polsce mija sie z celem (nie wytrzymam czekania na przesylke ;) ). Oplaca sie w takim razie za wszelka cene inwestowac w goodram'y ? Czym sie roznia od wspomnianego Corsair'a ? Z gory dzieki za wyjasnienie ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grinch Opublikowano 5 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2011 GoodRamy są polskie :) dlatego ich pewnie nie ma w UK :P F4 ma Sata 3.0 co zupełnie nic nie daje, a za kilka groszy więcej masz więcej miejsca i taką samą wydajność praktycznie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Duncarion Opublikowano 5 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2011 Kurcze... za duzo opcji do wyboru - a kazda wydaje sie dobra. Na dodatek ten watek : Windows 7 Software RAID. GOBSMAKING RESULTS! - Overclockers UK Forums mocno namieszal mi w glowie, zaczalem sie zastanawiac, aby do pelni szczescia nie dokupic 3 F3/F4 (w zaleznosci od wyboru) i... pamietac o regularnych back-up'ach ;) Wtedy SSD na OS a pozostala 3 na dane, spieta w raid. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
serwal4 Opublikowano 5 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2011 Goodram niekoniecznie, jeżeli podane Corsairy przez Ciebie nie są znaczące droższe od innych kości 4GB / zestawów 2x 4GB to możesz je brać; Zasilacz SeaSonica będzie pewniejszy, odpinane kable 'w locie' odpada; Ale się przydają bo większy porządek w obudowie (zbędne kable -> psuje się obieg powietrza chyba, że ktoś na siłę wsio pochowa); Dyski w zasadzie remis; Tobie akurat na sporej ilości miejsca nie zależy więc.... co wybierzesz będzie dobrze; Chłodzenie na procesor np Zalman Performa; Będzie ciszej; Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Duncarion Opublikowano 5 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2011 (edytowane) Podane Corsairy kosztuja okolo 90 funtow - co da na oko 410 zlotych, wydaje mi sie, ze to dobra cena za te pamieci, chociaz za 30 funtow wiecej mozna kupic juz 12 GB :) W takim razie poszukam SeaSonic'a - mimo wszystko 'pewnosc' przedewszystkim. Nie chcialbym miec niemiliych niespodzianek w trakcie pracy w domu. Na dyski ostatecznie zdecydowalem sie wybrac 3 x F3 500, 2 z nich spiac w softwarowego raid'a (bazujac na poscie z linka), a dodatkowy na backup wykonywany automatycznie, dla pewnosci zawsze robie backup na dysku zewnetrznym wiec wszystko powinno byc ok. Edytowane 5 Stycznia 2011 przez Duncarion Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kelcior Opublikowano 5 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2011 (edytowane) GeIL 4GB (2x2GB) DDR3 PC3-12800C9 1600MHz VALUE PLUS Dual Channel (GVP34GB1600C9DC) [GVP34GB1600C9DC] £38.39 2x (ok 350zł. za 8GB) Jeszcze taniej: Corsair Value 2GB (1x2GB) DDR3 PC3-10666C9 1333MHz Low-Voltage Single Channel Module (VS2GB1333D3) [VS2GB1333D3] £17.99 4x (ok 330zł. za 8GB) Pamietaj ze ramy zawsze warto brac najtansze, nie zauwazysz praktycznie roznicy miedzy CL7 a CL9 czy 1333 a 2000Mhz chyba ze masz zamiar bawic sie w jakies extreme OC. ;-) Za zaoszczedzone pare groszy lepiej doloz do zasilacza/proca/grafiki/chlodzenia. Edytowane 5 Stycznia 2011 przez kelcior Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Duncarion Opublikowano 5 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2011 (edytowane) Tylko ze wtedy mam wszystkie banki zapelnione, a zalezalo mi na 2x4GB, aby dwa kolejne zostawic wolne na wypadek jakiegos upgrade'u. Przy grach moge nie zauwazyc roznicy, ale co przy virtualizacji, kompilacji etc. ? Bo jesli w tym przypadku roznica w predkosci pamieci bedzie miala znaczenie, wtedy oczywiscie wezme szybsze a kilka funtow roznicy nie zrobi. Edytowane 5 Stycznia 2011 przez andrew777 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yuri Opublikowano 5 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2011 może się mylę ale przypadkiem pod i7 nie lepiej mieć moduły x3? ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 5 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2011 (edytowane) Dlaczego uważasz, że lepiej jest mieć 3 kości RAM gdy używamy i7 1155? Edytowane 5 Stycznia 2011 przez andrew777 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yuri Opublikowano 5 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2011 (edytowane) to było stwierdzenie/pytanie bo nie wiem czy przypadkiem tak jak na i7 pamięci mogą pracować w trybie triple Edytowane 5 Stycznia 2011 przez andrew777 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 5 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2011 (edytowane) i7 1155 nie obsługuje Triple Channel. Edytowane 5 Stycznia 2011 przez andrew777 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yuri Opublikowano 5 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2011 (edytowane) ach ok, nie byłem pewien, dzięki za informację i przepraszam za wprowadzenie w błąd Edytowane 5 Stycznia 2011 przez andrew777 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Duncarion Opublikowano 5 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2011 Dzieki wszystkim za pomoc ! Teraz wiem czego chce :-) Jedyne na co musze poczekac to dostepnosc i7-2600k w sklepach... niestety z dobrych kilka dni prawdopodobnie :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...