Skocz do zawartości
logos

Zewnętrzny dysk twardy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich . Tak jak w temacie , czyli proszę o polecenie w/w dysku do pracy z samsung r780 . Pojemność 500-100 GB , 2,5 cala , do magazynowania danych , cena do 300 pln . Za każdą sugestię będę wdzięczny , pozdrawiam .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostatnio zakupiłem to http://www.komputronik.pl/index.php/product/111284/Laptopy/Akcesoria_do_notebookow_i_netbookow/WD_My_Passport_Essential_500GB_USB3_0_Black.html

Ogólnie nie jest źle, ale jak na razie testowane tylko na usb2.0. Transfer w okolicach 30mb/s. Dysk posiada nietypowe połączenie, więc można używać tylko dedykowanego kabla. :) pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kabel sata/esata to tylko dane. Zasilanie musi być dostarczone z innego źródła. Nie wiem czy jest możliwość żeby dane szły po sata, a zasilanie z usb. Patrząc na ten wtyk na obudowie do zasilania 5V to raczej wychodzi na to, że potrzebny jest jakiś zasilator. Problem w tym, że w pudełku go nie ma :-?

Swego czasu miałem obudowę do dysku 3,5 cala (na usb i esata) i tam zasilanie było tylko z osobnego, ciężkiego zasilacza. Transfer po esata był rewelacyjny (tzn. niczym nie ograniczony), ale uciążliwość noszenia dodatkowego zasilacza szybko przekreśliła wynalazek i zdecydowałem się na paszport. Nie ma esata, ale jak już będzie płyta z usb3.0 nie będzie płaczu, chociaż dysk jaki siedzi w środku nie należy zapewne do demonów prędkości ;-) pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kieszeń Wellanda 2,5" ME-940j też ma taką wtyczkę do dodatkowego zasilania na 5V. Ja z niej nigdy nie korzystałem, ale możliwe, że podczas projektowania profilaktycznie dorzucili i mieli zamiar dać jakiś mały dodatkowy zasilacz. Okazało się, że w 99% przypadków dyski można zasilać z USB, wiec dali sobie siana z zasilaczem, a wtyczka już została.

Poza tym, to na starych kompach USB może nie wydalać, więc można się tym podratować.

Przy Wellandzie można podpiąć pod USB - wykrywa dysk, a po chwili podpiąć ESATA - na nowo wyskakuje/ją nam partycja/je i mamy zamiast 30MB/s tyle ile fabryka daje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

parę miesięcy temy zakupiłem 2 szt obudowy 2.5" z USB 2.0 oraz eSata, oprócz wymienionych gniazd jest jeszcze zasilające ( kabel z jednej strony ma wtyk USB a z drugiej bolec ok 2mm) i całe zasilanie przy podłączeniu eSata można pobierać z USB bez dodatkowego zasilacza za obudowę płaciłem ok 45zł, teraz ma po 51zł : Obudowa 2,5 eSATA USB 3Gb/s + śledź Esata +kabel (1388945430) - Aukcje - Onet.pl. Aukcje internetowe dla każdego.

Edytowane przez VIBOR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3 lata gwarancji, a w razie zwrotu to paczuszka do Taiwanu LOL

Czas przesyłki: 6-18 dni :P

Chyba niezbyt mądre rozwiązanie, skoro w Polsce są dostępne 640GB w kieszonkach taniej (także USB 3.0). Nie wiadomo co siedzi w środku, a poza tym, masz USB 3.0, czy to zakup na wyrost... bo kiedyś tam?

Edytowane przez Elektronek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi