logos Opublikowano 3 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2011 Witam wszystkich . Tak jak w temacie , czyli proszę o polecenie w/w dysku do pracy z samsung r780 . Pojemność 500-100 GB , 2,5 cala , do magazynowania danych , cena do 300 pln . Za każdą sugestię będę wdzięczny , pozdrawiam . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiczny_ali Opublikowano 4 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2011 Ostatnio zakupiłem to http://www.komputronik.pl/index.php/product/111284/Laptopy/Akcesoria_do_notebookow_i_netbookow/WD_My_Passport_Essential_500GB_USB3_0_Black.html Ogólnie nie jest źle, ale jak na razie testowane tylko na usb2.0. Transfer w okolicach 30mb/s. Dysk posiada nietypowe połączenie, więc można używać tylko dedykowanego kabla. :) pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
logos Opublikowano 4 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2011 Dzięki za wskazówkę . Ja wypatrzyłem coś takiego : Dysk zewnętrzny przenośny Samsung eSATA 640GB (1385738150) - Aukcje internetowe Allegro , głównie mi chodzi o esata , nada się ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiczny_ali Opublikowano 4 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2011 (edytowane) Jak zapatrujesz się na dodatkowy zasilacz? EDIT No chyba, że można zasilać z usb, a przesyłać po esata :) Edytowane 4 Stycznia 2011 przez chemiczny_ali Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
logos Opublikowano 4 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2011 (edytowane) Wolałbym jednak zasilanie z portu usb , dlatego dysk 2,5 calowy . Tzn . musiałbym podlączać dwa kable ? Do zasilania usb a do transferu esata ? Edytowane 4 Stycznia 2011 przez logos Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiczny_ali Opublikowano 4 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2011 Kabel sata/esata to tylko dane. Zasilanie musi być dostarczone z innego źródła. Nie wiem czy jest możliwość żeby dane szły po sata, a zasilanie z usb. Patrząc na ten wtyk na obudowie do zasilania 5V to raczej wychodzi na to, że potrzebny jest jakiś zasilator. Problem w tym, że w pudełku go nie ma :-? Swego czasu miałem obudowę do dysku 3,5 cala (na usb i esata) i tam zasilanie było tylko z osobnego, ciężkiego zasilacza. Transfer po esata był rewelacyjny (tzn. niczym nie ograniczony), ale uciążliwość noszenia dodatkowego zasilacza szybko przekreśliła wynalazek i zdecydowałem się na paszport. Nie ma esata, ale jak już będzie płyta z usb3.0 nie będzie płaczu, chociaż dysk jaki siedzi w środku nie należy zapewne do demonów prędkości ;-) pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
logos Opublikowano 5 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2011 Jeżeli tak to wygląda , to trzeba będzie postąpić podobnie . Dzięki za pomoc , pozdrawiam . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elektronek Opublikowano 5 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2011 Kieszeń Wellanda 2,5" ME-940j też ma taką wtyczkę do dodatkowego zasilania na 5V. Ja z niej nigdy nie korzystałem, ale możliwe, że podczas projektowania profilaktycznie dorzucili i mieli zamiar dać jakiś mały dodatkowy zasilacz. Okazało się, że w 99% przypadków dyski można zasilać z USB, wiec dali sobie siana z zasilaczem, a wtyczka już została. Poza tym, to na starych kompach USB może nie wydalać, więc można się tym podratować. Przy Wellandzie można podpiąć pod USB - wykrywa dysk, a po chwili podpiąć ESATA - na nowo wyskakuje/ją nam partycja/je i mamy zamiast 30MB/s tyle ile fabryka daje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VIBOR Opublikowano 5 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2011 (edytowane) parę miesięcy temy zakupiłem 2 szt obudowy 2.5" z USB 2.0 oraz eSata, oprócz wymienionych gniazd jest jeszcze zasilające ( kabel z jednej strony ma wtyk USB a z drugiej bolec ok 2mm) i całe zasilanie przy podłączeniu eSata można pobierać z USB bez dodatkowego zasilacza za obudowę płaciłem ok 45zł, teraz ma po 51zł : Obudowa 2,5 eSATA USB 3Gb/s + śledź Esata +kabel (1388945430) - Aukcje - Onet.pl. Aukcje internetowe dla każdego. Edytowane 5 Stycznia 2011 przez VIBOR Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
logos Opublikowano 7 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2011 A co powiecie o tym , warto ? : DYSK PRZENOŚNY USB 3.0 SILICON POWER S10 640GB (1400418906) - Aukcje internetowe Allegro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elektronek Opublikowano 7 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2011 (edytowane) 3 lata gwarancji, a w razie zwrotu to paczuszka do Taiwanu LOL Czas przesyłki: 6-18 dni :P Chyba niezbyt mądre rozwiązanie, skoro w Polsce są dostępne 640GB w kieszonkach taniej (także USB 3.0). Nie wiadomo co siedzi w środku, a poza tym, masz USB 3.0, czy to zakup na wyrost... bo kiedyś tam? Edytowane 7 Stycznia 2011 przez Elektronek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
logos Opublikowano 8 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2011 Miotam się :razz: A poważnie , nie chcę znowu kasy w błoto wywalać . Raz już się naciąłem na cudo WD , i teraz kombinuję , usb 2.0 i esata , ale o tym już była mowa powyżej . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzizzy Opublikowano 8 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2011 Weź osobno dysk i kieszeń. Zapłacisz może nieco więcej, ale przynajmniej skroisz sobie zestawik na miarę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...