Skocz do zawartości
piotrk2683

włączenie funkcji Hyper-threading

Rekomendowane odpowiedzi

cześć

siostra kupiła sobie laptopa Asusa ,lapek kupiony był w Media markcie,

gdy leżał na półce wyświatlała się informację ,że ma technologię Hyper-threading - (wielowątkowość),

odpaliłem benchmarka SIW(System Information for Windows) i przy opisie procesora i Hyper-threading ,jest

informacja ,że procesor zawiera tą technologię ,ale pisze ,że jest ona wyłączona (disabled),

szukałem więc w Biosie opcji ,żeby to włączyć ,

Bios jest AMI ,ale nie ma tam nic pokrewnego z nazwą Hyper-threading,

ogólnie Bios praktycznie nie ma żadnych "ważnych" opcji ,po za informacyjnymi i typu logo producenta,

nie wiem ,może jakąś kombinacją trzeba włączyć ukryte opcje Biosu,

proszę o wskazówki

Piotr

laptop Asus X52JE-EX071V

Windows 7

Edytowane przez piotrk2683

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Wciśnij ctrl+alt+delete, uruchom menadżera zadań, przejdź do zakładki wydajność.

A teraz napisz ile widzisz wykresów w "historia użycia procesora" powinieneś mieć 4. "

są dwa ,ale myślałem ,że te logiczne są po prostu wyłączone ,gdzieś w Biosie,a jednak ten procesor jest bez Hyper-threading,

zmyliła mnie ta informacja na lapku jak był w media jeszcze (była tam reklama procesorów serii i-Core... na laptopach ,z informacją ,że zawierają Turbo-Boost i Hyper-threading,ale widocznie nie wszystkie miały te funkcje),

benchmark (SIW)tez się chyba myli ,bo pisze o procesorze : "Hyper Threading Supported"

,ale ,że jest ten "dodatek" wyłączony (disabled)

dziękuję za pomoc wszystkim

Edytowane przez piotrk2683

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi