perlik1 Opublikowano 4 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2011 (edytowane) Witam serdecznie ! Po laptopowej fascynacji postanowłem wrócić do klasyki i składm stacjonarke. Generalnie moja wiedza o sprzecię zatrzymał się na poziomie roku 2006 kiedy to po Athlonach malowało się ślaczki ołówkiem i chciało mi się konstruować takie cuda żeby puścić FSB o kilka MHz wyżej :) Do wydania mam jakieś 1200 zł, wiem niedużo ale nie wliczam do tego: monitora, obudowy, myszki, klawiatury, dvd-rw. Charakterystyka wymagań użytkownika: - Nie gram w ogóle. Tak, w ogóle. - Jak odpale: przeglądarkę z wieloma zakładkami, program pocztowy, muzyke, edytor, i jeszcze kilka mało wymagających aplikacji to ma śmigać :) Nie używam żadnych szopów, nie obrabiam dziesiątek GB video, komp ma działać przedwszystkim stabilnie i ma się nie zjeb** na 3 h przed deadline-m :) - nie zamierzam nic kręcić - zupełnie nie zależy mi na pojemność dysku twardego 250 GB wystarczy w zupełności - procesor Core2Duo - DDR 3 Sprzęt o którym myślę: Płyta: jakiś ASUS ~300 zł np. taki fajnie by było gdyby miał RAID... i tu właśnie nasuwają mi się pyania: 1. Czy RAID 0 (nie wiem czy 0 ale chodzi mi o ten gdzie zapis danych jest rozdzielany na 2 dyski) na dyskach SATA II da wyraźną poprawę w szybkości działania np. win7, winXP ? 2. Czy kontrolery zewnętrze działają równie szybko jak RAID zintegrowany z płytą ? Pozatym płyta ma obsługiwać DDR3 i socket 775 Płtyta ma być przedwszystkim sprawdzona i stbilna. Ram: 2 GB DDR 3, wszystkie oscylują od 70-110 która brać ? Kingston HyperX ? Dysk: No właśnie. Tu chyba mój największy dylemat: 250 gb czy np. 2 x 100 GB i w RAID 0 a może SSD 30 GB Kingstona. Nie zalezy mi na pojemności. Z tego co pamiętam to dysk powinien mieć NCQ (chyba o to chodziło) czy zwracać uwagę na cos jeszcze ? Jaki producent najmniej awaryjny ? Zasilacz: Wybiorę jakieś Fortrona (sorry jeśli pomyliłem pisownię) z allegro. 350 W powinno starczyć nie ? Grafika: Grafika może być zintegrowana z płytą chyba, że na tej za niecałą 100 zobaczę różnicę na używanym LCD z allegro za 300 zł... Procesor: Jakiś C2D z allegro za ~150 zł z wmiare rozsądną gwarancą i 2MB cache Radiator: Duży, miedziany i ciężki :) Da rade kupić coś takgo w cenie powiedzmy ~60-70 zł co schłodzi niepodkręcone C2D ? ew. wspomagane wolnym dużym wiatrakiem To tyle dajcie proszę znać co o tym myślicie. Pozdrawiam, Edytowane 5 Stycznia 2011 przez andrew777 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 5 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2011 HD502HJ 2/4GB Goodram 1333MHz CL9 AsRock 880GXH Fortron GHN Zalman Flex Athlon II X2/X3 Dyski mniejsze niż 500GB są niedużo tańsze. Ewentualnie jak wystarczy Ci pieniędzy to np. Intel 40GB na system. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...