Skocz do zawartości
perlik1

Reaktywacja Stacjonarki

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie !

Po laptopowej fascynacji postanowłem wrócić do klasyki i składm stacjonarke.

Generalnie moja wiedza o sprzecię zatrzymał się na poziomie roku 2006 kiedy to po Athlonach malowało się ślaczki ołówkiem i chciało mi się konstruować takie cuda żeby puścić FSB o kilka MHz wyżej :)

Do wydania mam jakieś 1200 zł, wiem niedużo ale nie wliczam do tego:

monitora, obudowy, myszki, klawiatury, dvd-rw.

Charakterystyka wymagań użytkownika:

- Nie gram w ogóle. Tak, w ogóle.

- Jak odpale: przeglądarkę z wieloma zakładkami, program pocztowy, muzyke, edytor, i jeszcze kilka mało wymagających aplikacji to ma śmigać :) Nie używam żadnych szopów, nie obrabiam dziesiątek GB video, komp ma działać przedwszystkim stabilnie i ma się nie zjeb** na 3 h przed deadline-m :)

- nie zamierzam nic kręcić

- zupełnie nie zależy mi na pojemność dysku twardego 250 GB wystarczy w zupełności

- procesor Core2Duo

- DDR 3

Sprzęt o którym myślę:

Płyta:

jakiś ASUS ~300 zł np. taki fajnie by było gdyby miał RAID... i tu właśnie nasuwają mi się pyania:

1. Czy RAID 0 (nie wiem czy 0 ale chodzi mi o ten gdzie zapis danych jest rozdzielany na 2 dyski) na dyskach SATA II da wyraźną poprawę w szybkości działania np. win7, winXP ?

2. Czy kontrolery zewnętrze działają równie szybko jak RAID zintegrowany z płytą ?

Pozatym płyta ma obsługiwać DDR3 i socket 775

Płtyta ma być przedwszystkim sprawdzona i stbilna.

Ram:

2 GB DDR 3, wszystkie oscylują od 70-110 która brać ? Kingston HyperX ?

Dysk:

No właśnie. Tu chyba mój największy dylemat: 250 gb czy np. 2 x 100 GB i w RAID 0 a może SSD 30 GB Kingstona. Nie zalezy mi na pojemności. Z tego co pamiętam to dysk powinien mieć NCQ (chyba o to chodziło) czy zwracać uwagę na cos jeszcze ? Jaki producent najmniej awaryjny ?

Zasilacz:

Wybiorę jakieś Fortrona (sorry jeśli pomyliłem pisownię) z allegro. 350 W powinno starczyć nie ?

Grafika:

Grafika może być zintegrowana z płytą chyba, że na tej za niecałą 100 zobaczę różnicę na używanym LCD z allegro za 300 zł...

Procesor:

Jakiś C2D z allegro za ~150 zł z wmiare rozsądną gwarancą i 2MB cache

Radiator:

Duży, miedziany i ciężki :) Da rade kupić coś takgo w cenie powiedzmy ~60-70 zł co schłodzi niepodkręcone C2D ? ew. wspomagane wolnym dużym wiatrakiem

To tyle dajcie proszę znać co o tym myślicie.

Pozdrawiam,

Edytowane przez andrew777

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi