Kyle Opublikowano 14 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2011 Aż pooglądam w domu, bo coś mi śmierdzą te Twoje historie. Nie prowokuj mnie bym dokumentował to fotografiami :) ps. plus dla TVP kultura ... jest jakiś film z Johnem Waynem i proporcje są prawidłowo ustawione (16:9 i w tym prawidłowo ustawiony kadr 2,35:1 ... na szczęście nie zrobili 4:3) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Harry Lloyd Opublikowano 14 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2011 Ostatnio jak byłem u dziadków (mają Cyfrowy Polsat) to oglądali siatkówke. Była w 16:9, ale letterbox. Co bym nie ustawił w opcjach wyświetlania to nic sie nie zmieniało, cały czas były paski, telewizor CRT 4:3. a była i opcja pełny rozmiar jak i pan & scan, które nic nie dawały. Inne rzeczy były normalnie w 4:3, więc to raczej nie kwestia dekodera czy TV, skoro na wszystkich ustawieniach były paski, więc tak musiało być nadawane, nie wiem tylko czemu opcje w dekoderze nie działały. Do tego między transmisją a reklamami widać zmianę proporcji, przez ułamek sekundy jest anamorficzny obraz i po chwili przełącza sie w 4:3 lub letterbox. To samo mam u siebie w analogowej kablówce jak oglądam F1, i to raczej nie robi tego UPC tylko Polsat. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 14 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2011 Ostatnio jak byłem u dziadków (mają Cyfrowy Polsat) to oglądali siatkówke. Była w 16:9, ale letterbox. Co bym nie ustawił w opcjach wyświetlania to nic sie nie zmieniało, cały czas były paski, telewizor CRT 4:3. a była i opcja pełny rozmiar jak i pan & scan, które nic nie dawały. A gdzie ustawiałeś? W TV czy dekoderze? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Harry Lloyd Opublikowano 14 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2011 W dekoderze oczywiście. W TV było 4:3, ustawienie 16:9 dodatkowo spłaszczało obraz pogrubiając pasy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 14 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2011 Dobrze by było, jakbyście podawali model dekodera. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Harry Lloyd Opublikowano 14 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2011 W przypadku moich dziadków jest to ten - Cyfrowy Polsat Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 15 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2011 Dobrze by było, jakbyście podawali model dekodera. Model dekodera: wbudowany w SONY EX720 Co nie ma nic do rzeczy bo nadawanie 16:9 jako letterbox w 4:3 to wina nadawcy. Mogę oczywiście zrobić zoom ... ale nie zmienia to faktu że nie będzie takiej rozdzielczości, jak przy nadawaniu 16:9 jako pełne wypełnienie 16:9. ps. film którego screen wrzuciłem został odebrany z DVB-T Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meeron Opublikowano 18 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2011 Myślę, że bez kłopotu ;) "coś tam złapałem" walcze z ustawieniem anteny "kikuta" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 2 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2011 Fotka z dzisiaj filmu na TVP1 : ... nie patrzcie na przepalenie (wina robienia zdjęcia telefonem komórkowym), tylko na kadr. 16:9 nadawane w ramce 4:3 (16:9 letterbox w 4:3) - to jest po prostu przedszkolna amatorszczyzna moi drodzy. Nadawca chyba jeszcze się nie potrafi odnaleźć w poprawnej obsłudze swoich urządzeń. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 3 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2011 Tak zupełnie z innej beczki... Potrzebuję dekoder dla teściowej. Wpadły mi w oko 2 rozwiązania: Tuner dekoder DVB-T CANVA T710 USB MPEG-4 PVR /GW (1803209833) - Aukcje internetowe Allegro DEKODER STB TUNER STB DVB-T MPEG-4 HD HDMI PVR (1782463873) - Aukcje internetowe Allegro Który z nich się nada? A może coś innego w okolicach 100 PLN? PVR teoretycznie nie jest niezbędny, ale 10-20 PLN jestem w stanie za niego dopłacić. Telewizor to jakiś klasyk CRT 21 cali. Nadajnik jest w zasięgu wzorku, żadnych drzew po drodze - praktycznie na widelcu powinno chodzić. Antena już jest. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
orlontko Opublikowano 17 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2011 (edytowane) ULLISSES - i jak kupiłeś coś ? Bo mi szykuje się zakup do Dziadków 3szt tunerów DVB-T Edit: Zapomniałem dodać 150zł za sztukę tunera mogę dać :) Edytowane 17 Września 2011 przez orlontko Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 18 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2011 No właśnie jeszcze nie kupiłem. Trzeba się chyba udać do jakiegoś sklepu RTV i pogadać z żywym człowiekiem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deserted Opublikowano 18 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2011 Tuner, dekoder STB, odbiornik DVB-T naziemna telewizja cyfrowa. Porównanie modeli. Emitel • Zobacz dział - Telewizory, Dekodery Zewnętrzne (STB) i Tunery Komputerowe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
orlontko Opublikowano 12 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2011 (edytowane) Panowie znajoma mnie poprosiła o to abym doradził jej do kompa tuner DVB-T jaki wybrać do 70zł ? ale jeśli nie ma różnicy pomiędzy takim za 30zł to wiadome ze lepiej nie przepłacać :) Edytowane 12 Października 2011 przez orlontko Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kfgz Opublikowano 12 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2011 (edytowane) Ten jest w miarę dobry Tuner HAUPPAUGE WinTV HVR-1200 gwara/FV OKAZJA (1862185872) - Aukcje internetowe Allegro Tylko uważaj na aukcje z tym samym tunerem ale low profile - np ta aukcja http://allegro.pl/02-nowa-karta-odbiornik-tv-pci-e-hvr-1200-hybr-i1850745124.html Edytowane 12 Października 2011 przez kfgz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 12 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2011 On ma MPEG4, bo z opisu aukcji to nie wynika? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YogiCK Opublikowano 12 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2011 Jeśli tylko do karty są dostarczone sterowniki BDA to nie ma najmniejszego znaczenia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ZlyUser Opublikowano 12 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2011 Bo podobnie jak większosc tunerów do pc był robiony pod mpeg2 i podobnie jak w większosci tuneró obsługe mpeg4 przejmuje soft/kodeki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
orlontko Opublikowano 12 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2011 zapomniałem dopisać że znajoma nie ma PCI EXPRESS, posiada tylko PCI i AGP ( a najlepiej zeby ten tuner był pod USB :) ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 13 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2011 Pod USB to w ogóle możesz kupić cokolwiek, bo w tych tunerach fizyczny jest tylko demodulator, a dekoder już jest softowy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
orlontko Opublikowano 17 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2011 (edytowane) Dziś kupiłem i założyłem u dziadków dekoder Kruger & Matz (KM00183), odbiór jest naprawdę dobry (wg. mnie krystaliczny ), a dziadkowie oddaleni są od nadajnika 19.3KM. Edytowane 17 Października 2011 przez orlontko Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 17 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2011 odbiór jest naprawdę dobry (wg. mnie krystaliczny ), a dziadkowie oddaleni są od nadajnika 19.3KM.Spieszę przypomnieć, że sygnał cyfrowy albo jest, albo go nie ma, tu nie ma stanów pośrednich ;) Słaby odbiór objawia się zerwaniami, zamrożeniami lub po prostu brakiem sygnału, natomiast póki sygnał jest powyżej progu czułości odbiornika to obraz będzie taki sam, jakbyś stanął przy samym nadajniku. ;) 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
orlontko Opublikowano 17 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2011 tak costi wiem :) po prostu napisałem to w dużym skrócie :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Harry Lloyd Opublikowano 18 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2011 Spieszę przypomnieć, że sygnał cyfrowy albo jest, albo go nie ma, tu nie ma stanów pośrednich ;) Słaby odbiór objawia się zerwaniami, zamrożeniami lub po prostu brakiem sygnału, natomiast póki sygnał jest powyżej progu czułości odbiornika to obraz będzie taki sam, jakbyś stanął przy samym nadajniku. ;) Przy tym zamrażaniu też często robi sie pikseloza, czy to wynika z czegoś innego? Jak u dziadków coś oglądałem i była bardzo brzydka pogoda to co chwile ekran był w kwadratach, po przycinkach trwających ułamek sekundy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 18 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2011 Wynika z tego samego - że część pakietów jest nie do zdekodowania i gubią się ramki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seba_999 Opublikowano 21 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2012 Panowie, proszę o pomoc w wyborze anteny do DVB-T ;) Wybór anteny do DVB-T - PurePC.pl - Forum Dyskusyjne Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelekmal Opublikowano 14 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2012 Zaczęło mi krzaczyć na kanałach tvp1, tvp2 i tvp info, reszta kanałów jest ok. Przeczytałem, że te kanały są na mux 1, czy wy też macie takie problemy, czy to jednak antena wymaga korekty. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AragornPL Opublikowano 14 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2012 (edytowane) Dziś oglądałem TVN i TVP2 (Lisa konkretnie) - żadnych artefaktów, wszystko ok. Nie jestem Ci w stanie konkretnie podać, czy odbieram z PKiN, czy z Raszyna. To zdarzyło się po raz pierwszy, czy miewałeś już takie problemy? :) Edit: Wczoraj oczywiście, dziś już wtorek ;). Edytowane 14 Maja 2012 przez AragornPL Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelekmal Opublikowano 15 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2012 Kiedy kupiliśmy telewizor z dvbt to przez parę minut były takie blednę pixele (nie pamiętam czy na wszystkich kanałach) ale samo się wszystko uspokoiło po kilku minutach. Działało spoko jakieś 3 miesiące i jakoś od tygodnia nie da się oglądać tych trzech kanałów. Anteny nie korygowałem, jest tak ustawiona jak była wcześniej na analogową TV, chyba na PKiN. Pomyślałem, że ze współrzędnych geograficznych policzę jak dokładnie z kompasem ustawić antenę na PKiN :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 31 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2012 TVP 1 nadawane jest od dzisiaj w HD. Niestety jak do tej pory tylko po ostrości oznaczenia widać że jest to HD (i info od TV) bo emitowane materiały to widzę SD (np. "Jaka to melodia"). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...