yuppy Opublikowano 31 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2012 Witam wszystkich, planuję zakupić jakiś tuner dvb-t i niestety jestem w kropce - za dużo ich wszystkich jest. Moglibyście polecić jakiś dobry i tani tuner? Zastanawiałem się nad tymi: "Ferguson Ariva T65" oraz "WIWA HD90" - który z nich jest lepszy? Którego byście polecili? Pozdrawiam, Łukasz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotreek Opublikowano 31 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2012 tvp 1 w hd, fajna sprawa, ale co z tego, jak wszystko leci właśnie w sd, dobrze, że na euro mają kamerki hd :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 1 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2012 ... no i doszła dwójka w HD. Sytuacja podobna (transmisje w SD ... tzn. nie było mi dane trafić na program w HD). Jednak czasem widzę jak przy gęstszym ruchu pojawia się "kwadraturgia" ;) - za niski bitrate. Niech lepiej usuną TVP1 SD i TVP2 SD by zwiększyć bitrate TVP1 HD i TVP2 HD, bo przy meczach/dynamicznych akcjach/ujęciach widowni może być kiepściutko. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotreek Opublikowano 1 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2012 A u mnie 2 jeszcze w sd w kablu, mam nadzieję, że to ogarną szybko Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arkad Opublikowano 1 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2012 Ja mam inny problem. Jeśli zainstaluje sobie TVP1 HD, to znika mi TVP2 HD i jest zwykły. Na odwrót jest tak samo. Nie wiem o co chodzi - telewizor Philips 32PFL3606H Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 1 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2012 (edytowane) Ja mam inny problem. Jeśli zainstaluje sobie TVP1 HD, to znika mi TVP2 HD i jest zwykły. Na odwrót jest tak samo. Nie wiem o co chodzi - telewizor Philips 32PFL3606H Wyczytałem gdzieś, że TVP1 ma ten sam pid (czy SID) co TVP1 HD i analogicznie dwójka - z tego powodu mogą dziać się takie rzeczy na niektórych TV. Spróbuj ręcznego programowania może. Ew. aktualizowałeś Firmware telewizora? Edytowane 1 Czerwca 2012 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arkad Opublikowano 2 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2012 Wyczytałem gdzieś, że TVP1 ma ten sam pid (czy SID) co TVP1 HD i analogicznie dwójka - z tego powodu mogą dziać się takie rzeczy na niektórych TV. Spróbuj ręcznego programowania może. Ew. aktualizowałeś Firmware telewizora? Pomogło zupełnie coś innego - z ciekawości ustawiłem kraj na Niemcy i wyszukało TVP1 HD i TVP2 HD. Na liście są teraz wszystkie HD i SD bez problemu :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 2 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2012 (edytowane) Teraz leci na TVP 2 HD "Stawka Większa Niż Życie" ... w panoramie i prawdziwym HD - ewidentnie ponownie skanowali kliszę ... TO WIDAĆ. Takiej jakości na tym serialu jeszcze nie widziałem! Brawo TVP! Edytowane 2 Czerwca 2012 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 3 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2012 "Stawka.." zostałą zeskanowana do rozdziałki dużo wyższej niż FullHD i faktycznie zostało to zrobione super. Wyczytałem gdzieś, że TVP1 ma ten sam pid (czy SID) co TVP1 HD i analogicznie dwójka - z tego powodu mogą dziać się takie rzeczy na niektórych TV. Spróbuj ręcznego programowania może. Ew. aktualizowałeś Firmware telewizora?Nie mają, bo wersje SD i HD idą rónolegle (MUX1 - TVP1HD + TVP2, MUX3 - TVP1 + TVP2HD). Może więc być tak, że masz zapamiętane te programy, które zostały podmienione na wersje HD. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yuppy Opublikowano 3 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2012 Witam wszystkich, planuję zakupić jakiś tuner dvb-t i niestety jestem w kropce - za dużo ich wszystkich jest. Moglibyście polecić jakiś dobry i tani tuner? Zastanawiałem się nad tymi: "Ferguson Ariva T65" oraz "WIWA HD90" - który z nich jest lepszy? Którego byście polecili? Pozdrawiam, Łukasz odpowiem mi ktoś?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mpeg-4 Opublikowano 3 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2012 Poniżej jest link do forum o DVB-T : Emitel • Strona główna forum Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carson Opublikowano 4 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2012 (edytowane) Jaki tuner wewnetrzny do pc polecacie? Ewentualnie pod usb. Chcialbym sobie to uruchomic na kompie i niebardzo wiem co wybrac cos takiego da rade ? Edytowane 4 Czerwca 2012 przez Carson Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 4 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2012 (edytowane) Ja bym tam wolał coś na PCI-E. (jeśli miałby to być model wewnętrzny) Edytowane 7 Czerwca 2012 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carson Opublikowano 5 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2012 Poczytalem troche na forum emitela i kupilem tak jak polecali, czyli MT4161 pod usb. Podpialem pod siatkowa i smiga elegancko :-P Chyba powalcze, ze zrobieniem jakiegos przenosnego "quada" pod ten tuner bo na dolaczonej antence to mozna sobie klucze co najwyzej powiesic Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MacOSek Opublikowano 17 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2012 Mam ok. 3km w linii prostej do nadajnika nadającego MUX-4 oraz ok. 13km do nadajnika MUX-1, MUX-2, MUX-3. Wygląda na to, że trochę kanałów można by odebrać. Pytanie czy nie dysponując zewnętrzną anteną odbiorę sygnał z tych 2 nadajników? Tuner podłączony byłby do kompa (PCI-E, USB, co lepiej?) lub bezpośrednio do monitora (wejścia VGA, DVI). Komputer/monitor stoi przy oknie skierowanym +/- na oba nadajniki (po drodze przeszkody w postaci wysokich bloków). Jaki zestaw polecacie w takiej sytuacji? Jaki tuner i jaką antenę? Myślałem o antenie do postawienia na parapecie + tuner do kompa, ale kompletnie nie mam pojęcia na co zwrócić uwagę przy wyborze. Dobrze by było żeby te kilka kanałów w HD dało się obejrzeć. Oprogramowanie też powinno być przyzwoite, kanały szybko przełączać, działać bezproblemowo pod Win7 64-bit. Pilot niekoniecznie wymagany. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 21 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2012 Raczej polecam skorzystanie z anteny na dachu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mlun Opublikowano 22 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2012 Jeśli kolega w takich odległościach ma nadajniki to bez zająknięcia powinno odbierać z anteny pokojowej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 24 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2012 13km z blokami po drodze? Nie widzę tego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 25 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2012 Ja mam pokojową antenę Elita wystawioną na balkon i mieszkając na parterze w blokowisku ściągam wszystkie trzy MUX z nadajnika oddalonego o niemal 30km (przy napięciu zasilania 5V z dekodera zamiast dedykowanego 12V z zasilacza). Siła 95%, jakość 80% (więcej w obu przypadkach mój Ferguson nie pokazuje). Generalne niektóre anteny pokojowe naprawdę dają rady wbrew obiegowej opinii. Tap tap tap - SGS 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MacOSek Opublikowano 25 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2012 radiergummi, cieszy mnie taka informacja :) Spróbuję z anteną pokojową, ale dalej mam problem z wyborem tunera. Czy naprawdę nie ma żadnego PC-towego tunera TV z porządnym softem? Wszystko wygląda jak żywcem przeniesione z lat 90-tych. Najlepszą opcją będzie chyba coś co działa bezproblemowo z Windows Media Center w Win7 x64. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stivo Opublikowano 25 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2012 To i ja się zainteresuję, bo niebawem trzeba będzie nabyć jakiś dekoder. Czy takie tanie dekodery Manty za ~100 PLN (lub podobne) nadają się do odbioru nowej telewizji? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Camis Opublikowano 25 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2012 Zamiast manty to juz lepiej ferguson T65 (w agito za 119zł). Sprawdzony tuner, lepszego w tej cenie nie dostaniesz... W rodzinie/u znajomych chodzi juz z 7 sztuk. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mlun Opublikowano 25 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2012 13km z blokami po drodze? Nie widzę tego. No a ja to widzę :) Mam pewnie ze 20 kilka km do nadajnika i nie tylko bloki na drodze i jakoś daje radę(a właściwie dawało ;]) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyrkiel Opublikowano 30 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2012 Na spontana zrobiłem koledze antenę z... samego kabla antenowego, czyli na końcu odsłonięty drut wystawiony na balkon. Mieszkanie na parterze, z którego widać inny blok. Odległość do mux2 - 29km, mux3 - 2,5km. Podpięte to pod jakiś tv 19" znalazło ~20 kanałów, z czego tylko hd czasami tną. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stivo Opublikowano 2 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2012 (edytowane) Zamiast manty to juz lepiej ferguson T65 (w agito za 119zł). Sprawdzony tuner, lepszego w tej cenie nie dostaniesz...Gdyby to było dla mnie, to pewnie bym zamówił, ale ojciec chciał coś na miejscu wziąć, żeby w razie czego nie bujać się z gwarancją nie wiadomo gdzie. I w mojej małej rodzinnej mieścinie (Łobez) znaleźliśmy w sumie w promocyjnej cenie 89PLN dekoder Korr HD128. Bardzo łatwy w obsłudze, szybko znalazł kanały z MUX-1 i MUX-2 (z tego nawet podwójnie) i jakość jest idealna. Antena jest ustawiona na Szczecin, na którym są trzy multipleksy, ale kanałów z trzeciego nie mam, więc zastanawiam się czy to nie jest czasem wina starszej anteny siatkowej, czy może czasem antena łapie sygnał z bliższego nadajnika z Białogardu, na którym są jak na razie tylko dwa pierwsze MUX-y? Edytowane 2 Listopada 2012 przez stivo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 20 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2012 (edytowane) Rodzice dostali dekoder jTab FS815. Z tego co wyczytałem, to konstrukcyjnie klon Wiwy i innych klepanych na jedno kopytko. Ale ponoć całkiem nie najgorzej się sprawuje. Podłączyłem to wczoraj do tv, antena siatkowa ze wzmacniaczem. Znalazł 16 kanałów, ale z TVP1 HD jest spory problem, praktycznie non stop błędy a z TVP2 tylko czasami problemy. Co mnie irytuje w tym dekoderze to to, że po każdym przełączeniu kanału wyskakuje okno z informacją jaki jest następny program (epg). Zajmuje to pół ekranu, wisi przez kilka sekund. Nie bardzo widzę opcję na wyłączenie tego a jest mega drażniące. Jak ta kwestia wygląda np. w polecanym fergusonie? Druga sprawa, czy bez ponoszenia kosztów można jakoś poprawić tą tvp 1/2? Lokalizacja - Żnin, do nadajnika w Trzeciewcu za Bydgoszczą ponad 70 km. Edytowane 20 Grudnia 2012 przez toms83 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KrzychuG Opublikowano 20 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2012 (edytowane) Podejrzewam, ze bez wymiany anteny na kierunkowa z symetryzatorem zamiast wzmacniacza nic nie zdzialasz. MUX z TVP nadaje na dosc wysokiej czestotliwosci z Trzeciewca i mimo sporej mocy sa z nim problemy. U mnie, co prawda na ant. pokojowej jest dokladnie taki sam problem zarowno na tunerach (sprawdzalem 2 rozne) podpinanych do komputera jak i tych bezposrednio w TV. MUX2 oczywisie odbiera u mnie bez problemow na tej antenie. Na poczatek, idac po kosztach mozesz sprobowac zamienic wzmacniac na symetryzator, mozliwe, ze wystarczy. Wzmiacniacze dla cyfrowki wiecej szkodza niz pomagaja. Ogolnie tu masz caly watek dotyczacy "problemow" z tym nadajnikiem. Edytowane 20 Grudnia 2012 przez KrzychuG 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 29 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2012 Wymieniłem tą starą antenę siatkową ze wzmacniaczem ( więcej niż 15 lat, ogólny stan już raczej kiepskawy ) na kierunkową za kilka dyszek ( kupione na miejscu ). Po resecie dekodera i ponownym wyszukaniu stacji jest pełna moc i nie ma już żadnych problemów. Obyło się nawet bez zmiany kabla, choć zobaczymy jak będzie przy trudnych warunkach pogodowych. Może trzeba będzie zmienić na nowy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 29 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2012 Kabel wnosi stosunkowo mało, raczej zmiana nie będzie potrzebna. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xacti Opublikowano 29 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2012 Możecie polecić jakiś tuner pod PC + antenę? Odległość od nadajników około 30km, dookoła budynki. Jest sens się w to bawić? Mogę mieć zapewniony sygnał kablowy, lecz wtedy zwiększa się koszt tunera przystosowanego do odbioru. Myślę, że najlepiej byłoby się zamknąć w 150zł. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...