Skocz do zawartości
Zawiii

budowa sieci w domu

Rekomendowane odpowiedzi

schemat sieci

witam serdecznie,chce zbudować w domu sieć bezprzewodowa w której znajdować się mają 2 laptopy oraz pc. Posiadam router netgear dg834g do którego podłączone jest łącze Neostrady. 2 laptopy będące w zasięgu routera łączą się bezprzewodowo, a pc z racji tego ze znajduje się blisko routera połączony jest z nim skrętką. To wszystko już jest i działa, ale chciałbym udostępnić połączenie bezprzewodowe do pc mającego bezprzewodowa sieciówkę, który nie znajduje się w zasięgu routera. Czy mogę do wzmocnienia sygnału z rutera wykorzystać access pointa z funkcją repeater? Sygnał z rutera odbierany byłby przez AP gdzie po wzmocnieniu przekazywany byłby dalej do tego pc będącego poza zasięgiem routera? Na rysunku przedstawiłem moją wizję tego połączenia.

Kolejną sprawą jest udostępnianie plików oraz drukarki w sieci. Obecnie wszystkie pliki znajdują się na pc podłączonym skrętka do routera. Drukarka również podłączona jest do tego pc. Jak wiadomo pliki oraz drukarka dostępna jest dla reszty użytkowników tylko jeśli ten pc jest włączony. Chciałbym, aby były dostępne przez cały czas. Z racji tego ze posiadam starego, nieużywanego blaszaka chciałem go wykorzystać jako serwer na którym będa znajdować się pliki oraz będzie do niego podłączona drukarka. Chce żeby łączył się z routerem bezprzewodowo. Bardzo proszę mi powiedzieć, czy to co wymyśliłem ma sens? Czy w ogóle będzie działać? Jeśli jest jakieś inne ciekawe rozwiązanie bardzo proszę o sugestie. Dla zobrazowania dołączyłem rysunek, który przedstawia moją koncepcję.

Edytowane przez Zawiii

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli chodzi o pierwsze rozwiązanie, to powinno to działać. Musisz wszystko odpowiednio ustawić, ten sam SSID itp.

Ja jednak bym obstawiał bardziej kupno mocniejszej anteny do tego netgear'a, będzie to bardziej bezproblemowe rozwiązanie.

Jeśli chodzi o drukarkę, to chyba sam sobie odpowiedziałeś na pytanie. Jeżeli wstawisz dodatkowy komputer, połączony z drukarką to oczywiście będzie to działać. Ale pomysł ten ma jedną wadę - komputer musi być cały czas włączony, a to powoduję wzrost wydatków na energię elektryczną. Ewentualnie jeśli drukarka na to pozwala - dokupienie modułu umożliwiającego podłączenie jej do sieci LAN, kupno routera z możliwością podłączenia drukarki pod USB lub kupno samej drukarki bezprzewodowej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No niestety nie da rady dopiąć innej anteny bo tej nijak nie mogę wykręcić. Pomyślałem sobie że AP zamiast ustawiać w tryb repeater można również ustawić w WDS. Chyba w ten sposób zasięg z AP powinien być nieco większy niż przy funkcji repeater.

A orientujesz się może ile taki serwerek na athlonie 2400xp i gf440mx poboru mieć? Nie wydaje mi się żeby to było jakoś wyjątkowo dużo, raczej znośny pobór byłby. Może za jakiś czas jakieś www bym na nim postawił jeszcze dodatkowo. Nie chcę na chwilę obecną inwestować w nowy sprzęt tylko złożyć z tego co posiadam. Za jakiś czas chcę zrobić jakąś naprawdę fajną sieć no i już raczej standard n żeby to obsługiwało.

Z góry dzięki za pomoc:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na zdjęciach ta antena wygląda na taką którą można odkręcić. Możesz pobawić się w WDS/Repeter ale to nie zawsze chce działać i nie zawsze działa poprawnie.

Zawsze możesz routery kablem spiąć będzie to na pewno pewniejsze. Jak się uprzesz na WDS/Rep. to miej na uwadze zabezpieczenie sieci bezprzewodowej. WDS/Rep. potrafi działać dla WEP i WPA.

TDP dla tego procka to 68W dodać dysk/pamięci/grafikę to myślę, że gdzieś około 80W bez obciążenia będzie brał, a to wg mnie za dużo. Jednak jeżeli Tobie to nie robi no to droga wolna - zastanów siętylko nad oprogramowaniem do tego "serwera".

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi