Skocz do zawartości
Buksik

xerox phaser 3250 - drukowanie pasów

Rekomendowane odpowiedzi

Drukarkę zakupiłem jakoś 2 lata temu. Po jakimś czasie drukarka zaczęła drukować poziome pasy.

Kupiłem drugi toner i wszystko zaczęło być z powrotem ok. Niestety znowu zaczęła drukować poziome pasy :/

Podczas wydruku "cleaning page" wszystko jest ok, pasy nie są drukowane, tylko tekst i grafika xeroxa. Podczas wydruku jakiegokolwiek innego tekstu cała strona jest w poziomych pasach o różnym natężeniu.

Co może być tego przyczyną? Jak temu zaradzić?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najprawdopodobniej brudny/zużyty wałek PCR (ładujący elektrycznie bęben). Czasem pasy spododowane są brudnym bębnem światłoczułym (OPC, ten zielony), ale częściej są wtedy pionowe (przynajmniej z takimi się spotkałem).

Edytowane przez Yaevinn

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najprawdopodobniej brudny/zużyty wałek PCR (ładujący elektrycznie bęben). Czasem pasy spododowane są brudnym bębnem światłoczułym (OPC, ten zielony), ale częściej są wtedy pionowe (przynajmniej z takimi się spotkałem).

A można go jakoś wyczyścić/naprawić? Koszt nowego tonera wynosi ok 300 zł :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zasadniczo wałek ładujący można czyścić izopropanolem. Niektórzy zalecają czyszczenie acetonem (tylko nie zmywaczem do paznokci! ), ale to dośc agresywny, mocno polarny rozpuszczalnik i nie gwarantuję że nie uszkodzi elementu. Teoretycznie aceton nie powinien nic popsuć, ale lepiej dmuchać na zimne. Bęben OPC należy czyścić suchą miękką ściereczką (delikatną!). W skrajnych przypadkach można spróbować przeczyścić go izopropanolem lub innymi środkami. Ja czyściłem w swoim Samsungu wszystko izopropanolem i nic się nie stało. Zawsze najpierw dobrze jest spróbować z boku (na marginesie, tam gdzie nie dotyka kartka). Są oczywiście specjalne środki w komputerowych. Może ktoś bardziej doświadczony się wypowie.

Przy okazji pamiętaj że bęben OPC należy chronić od światła, nie macać go palcami, i nie zarysować. Izopropanol (2-propanol, IPA) jest tani, w chemicznym ok. 22zł/litr przy czystości analitycznej, w elektronicznych lub na allegro taniej.

Edytowane przez Yaevinn

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi