St.Anger Opublikowano 5 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2011 (edytowane) Problem dokładnie opisałem w tym temacie: LINK, posty nr 1489 i 1498. Kupiłem nowy procesor, płytę i pamięci, bo myślałem, że przyczyną jest jednak płyta główna. Ale problem wcale nie zniknął :/ . Wydawać by się mogło, że sprawa jest prosta, bo to na pewno zasilacz. Jednak podłączałem inny zasilacz i problem również występował, co prawda z duuużo mniejszą częstotliwością, ale jednak. Choć z drugiej strony podłączenie polegało na wpięciu tylko wtyczki ATX24 i EPS8 z innego zasilacza i próbie odpalenia kompa, a reszta została podłączona do mojego BQ, który jednak był odłączony od sieci. Dziś, gdy problem pojawił się na nowym sprzęcie próbowałem odłączyć dosłownie wszystko, przedni panel (audio, usb, IEEE, przyciski i diody), wszystkie kable od myszki, klawiatury itp. Została tylko płyta, procek i pamięć oraz obudowa i zasilacz - w dalszym ciągu problem występował. Podłączenie kompa bezpośrednio do gniazdka (bez listwy) jak i do innego gniazdka nic nie zmieniło. Co ciekawe dość często pomaga wyłączenie na jakiś czas listwy. Po jej włączeniu mogę odpalić kompa, ale tylko raz, jeśli pod odpaleniu wyłączę go i będę chciał go włączyć jeszcze raz już nie wstanie. Moja stara płyta miała coldboota, który również powodował ten efekt. Natomiast ponowne uruchomianie systemu mogę wykonywać dowolną ilość razy i komp uruchamia się bez problemu. Gdyby nie to, że podłączałem inny zasilacz byłbym pewien, że to on, ale teraz to już sam nie wiem. Może macie jeszcze jakieś pomysły, bo mi już się skończyły. Problem ten występuje już od września, wydałem kupę kasy na nowy komp w nadziei, że problemy wreszcie znikną, do tego o mało co nie sprzedałem starej sprawnej płyty jako uszkodzonej. Mimo wszystko obstawiam zasilacz, bo obudowa raczej nie jest powodem tych problemów :) . Edytowane 5 Stycznia 2011 przez St.Anger Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 5 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2011 Proponuję Ci zmierzyć napięcie 5Vsb przy wyłączonym kompie (w stanie czuwania). Jeśli będzie poniżej 4,7V to na 99% masz winnego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
St.Anger Opublikowano 6 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2011 "Niestety" napięcie w normie - ok 5,18 V. Ale właściwie to nie może być nic innego niż zasilacz........... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 6 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2011 Odkrec płyte i połoz na stole. Jesli znikna objawy to masz pękniety lut ... Sprzet krecony czy nie ? Jak tak to odkrec i sprawdz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
St.Anger Opublikowano 6 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2011 (edytowane) Właśnie jutro mam zamiar wyciągnąć wszystko na wierzch i dać kompowi popracować trochę na świeżym powietrzu, bez obudowy. Ale nie sądzę żeby w dwóch płytach głównych innych producentów i z całkiem innymi chipsetami pod rząd był ten sam problem, wydaje mi się że to coś innego. Choć teraz przyszło mi do głowy, że być może cała płyta obudowy, do której przykręcona jest mobo może być wykrzywiona, więc jeśli podokręcam wszystkie śruby płyta główna również się wygnie i faktycznie może się robić jakiś pęknięty lut. Przy starym sprzęcie defekt występował na stock jak i po podkręceniu. Nowego kompa jeszcze nie podkręcałem. Edit: Komp pracuje poza obudową, a problem nadal występuje nawet gdy odłączę wszystko poza zasilaczem (płyta leży na stole na folii antystatycznej). Próbowałem nawet zmieniać kable zasilające dysk, DVD, grafikę i nawet zastąpiłem na chwilę EPS 8pin wtyczką P4 (mam modularny zasilacz), ale to też nic nie zmienia. Jak nic musi być to zasilacz, więc leci na gwarancję. Dzięki za pomoc. Edytowane 8 Stycznia 2011 przez St.Anger Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...