Skocz do zawartości
Sargon Ankro

5 dysków twardych w jeden komputer...

Rekomendowane odpowiedzi

Houk.

Na początku chciałem się przywitać ze wszystkimi, mój pierwszy post tutaj. Zatem: cześć ;]

Zanim przejdę do senda komunikatu, na początku chciałbym przedstawić swoją konfigurację:

- płyta Gigabyte GA-P35-DS3R

- zasilacz Amacrox Warrior AX450-PNF

- karta graficzna Gigabyte GV-NX86T256H-ZL

- karta dźwiękowa Creative Sound Blaster Live 5.1 (SB0102)

- nagrywarka LG HSA-G62N

- system operacyjny Windows XP SP3

Teraz sedno tematu:

Od wujka dostałem 3 dyski twarde WD2000, gdyż co jakiś czas mają wymianę dysków twardych w firmie i stare oddają za bezcen. Do tej pory mam dwa dyski twarde, jeden Seagate ST3120026A a drugi Hitachi Deskstar HDS722580VLAT20. Zatem chciałbym mieć podłączone do kompa wszystkie 5 dysków twardych. Wszystkie dyski są ATA.

Teraz problem pojawia się wraz z ich podłączeniem. Mam kilka pomysłów:

- 3x kieszeń USB na dyski IDE + hub USB 2.0 (jako że większość portów USB mam już zajętych)

Rozwiązanie wydaje się być ok, można włączać i wyłączać dyski twarde w zależności od potrzeby, jednak minus jest taki ze beda chodzily na zasilaczach podpiętych pod gniazdka w przedłużaczu, w rezultacie zasilacz zawsze będzie żarł trochę prądu, do tego kable się będą plątać. No i transfery będą niższe niż przez taśmę.

- kontroler PCI-IDE

- przejściówki IDE-SATA dla pozostałych trzech dysków.

Ponieważ płyta główna ma tylko 1xIDE i 8xSATA, wypada też pokombinować coś razem z nimi. Co do drugiego rozwiązania, to słyszałem że to różnie to działa u różnych ludzi. Zatem pierwsze rozwiązanie wydaje się być spoko, jednakże w obu przypadkach pojawia się kwestia zasilacza. Czy czy w/w zasilacz 450W udzwignie 5xHDD, płytę główną, grafikę i nagrywarkę? Niby zasilacz ma 6x molex, zatem moznaby uznać, że powinien, no ale boje się żeby w pewnym momencie nie siadł i czegoś nie popsuł przy okazji. Co do nagrywarki - jest baaaaaaaardzo rzadko używana, no ale również nie chciałbym się niemiło zaskoczyć, podczas jej używania, nagłym zwisem systemu czy czymś bardziej niespodziewanym. Ogólnie to chciałbym, żeby wszystko chodziło bez problemu :]

Na dyskach chciałbym trzymać różnej maści dane. Fajnie by było mieć do nich dostęp zawsze, podczas działania kompa?

Zatem:

Które z powyższych rozwiązań jest najsensowniejsze i najbardziej wydajne?

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najsensowniejsze wydaje się spuszczenie tych dysków przez allegro. Niech je używają Ci, którzy nie mają złącz sata w komputerach. Za uzyskaną kasę spokojnie kupisz jeden dysk o większej pojemności niż suma poszczególnych dysków. Te dyski ani są pojemne, ani szybkie. Ludków używających kompy bez sata jest na tyle dużo, że takie dyski schodzą w miarę dobrze na allegro. Wyobrażasz sobie hałas tych 5-ciu dysków pracujących w jednym kompie?

• Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi