Skocz do zawartości
Gość mati.08

zwiechy pc

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich :D. mam problem ze zwiechami pc. Otóż zwiecha występuje podczas korzystania np z worlda albo jakieś gry , przeglądarki. Nie jest to bardzo częste zacinanie się pc. Lecz kiedy np gram w neta bez opcji zapisz itp to się wkurzam jak pc dostaje trwałego freeza. Podczas zwiechy często słucham muzyki (nie zawsze ) . Wygląda to tak. Gram gram..... nagle zwiecha windowsa ale gra mi muzyka po chwili muzyka się zacina co 2 s a potem system oraz także to czego słucham zacina się i muszę zrobić restart pc ponieważ on sam się nie ,,odblokuje''. Wykluczam tu opcje grzania się karty graficznej albo procesora. Temp karty w mocnym stresie jest max 100C a proca 68C.

Niestety mam zasiłkę modecom 400w na lini 12 ma 12.3 . Narazie chodzi w miarę ok (napięcia w biosie sprawdzałem ,nie mam miernika).

Płyta główna Asrock 4core 1600P35-WiFi. Robiłem małe oc proca ale bez zmiany napięć (z 2533 na 3070) . Temp proca po oc nie zmieniła się.

Zwiecha pc występowała także przed oc itd nawet wtedy gdy pc miał rok a nie 2 lata.

Chciałbym się spytać co może powodować mój problem (bo nie mam pojęcia . No chyba że zasilacz nie wyrabia) Wiecie zwiechy bardzo często się nie zdarzają u mnie ale troszkę przeszkadzają mi. Ps Najczęściej dzieje się tak podczas korzystania z internetu chociaż nie jest to regułą (pw dzieje się to także np w woldzie (microsoft world) ) .

Może to zasilacz lecz wolałbym aby nie. Pierwsze nie składałem pc (ale trochę o nim wiem) więć musiałbym stoczyć wojnę z molexem :P. Po drugie trochę się boję dłubania przy zasiłce . (ale wymieniałem wentyl w grafie . umiem nałożyć pastę . podłączyć wentyl . Zrobić zwarcie :P)

czekam na sugestie :P

Dysk jest ok oto jego screen w HD Tune

post-185062-0-89648000-1294335904_thumb.png

Edytowane przez mati.08

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kartę wykluczam bo ma nowy wentyl na sobie. Po za tym 100C to ona ma w dużym stresie np w jakiejś grze :crysis , two worlds. Jeszcze jeden fakt to to że kartę przegrzewałem 2 dni i miała ona na codzień około 120 C więc nie mów mi że 100C to dużo to nie procesor. Karta graf Geforce 8800Gt . Modele tych kart są grzałkami więc to norma że moja tak się grzeje . Temp ,,spalania'' się 8800gt to około 145 C (sam doświadczyłem ). Po za tym w idle karta ma około 70 stopni po nagrzaniu a przed około 65. Wiem że może 100C to nie jest rekord świata ale nie zagraża one mojej karcie.(karta przy 145 miała problemy więc przy 100?)

Dzięki za odpowiedz . Ma ktoś jeszcze jakiś pomysł ?

.

Edytowane przez mati.08

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No cóż zadam inne pytanie. Wiem że programy do pomiaru napięć nie zawsze skutkują ale możecie spojrzeć na napięcia me?

W biosie na 12 mam 12.25 na 3.3 mam 3.24 (tak mniej więcej) na 5 mam 5.08 .(komp przy tych napięciach był nieobciążony)

W evereście mam napisane tak podczas spoczynku ale przebywania w windzie 5.46 na 12 mam 10.40 na 3 3.25.

Może zasilacz wykitować ? komp ma 3 lata a zasilacz (feel 3 ) {smoke chyba :D} ma 400W.\

Pod obciążeniem (everest podaje ) 5.46 3.25 11.58 Eh a zasilanie proca pokazuje 2.35(intel core 2 duo e7200 3000 mhz bez zmiany napięć) Na -12 ma 11.74 na -5 ma 5

Edytowane przez mati.08

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te napięcia podczas ,,wysiłku'' mego pc wzrastają , lecz może masz racje. Ale czy takie napięcia mogły powodować zwiechy pc świeżo po tym jak go złożono ? . Chyba że zasiłka ze słabej serii .

Edytowane przez mati.08

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten zasilacz to nie zasilacz tylko kupa złomu... Jak masz kupę w komputerze to: śmierdzi spalenizną z kupy, ew. śmierdzi spalenizną wszystko... Zamiast multimetru proponuje dozbierać 3-3,5 razy więcej i kupić fortona/deltę jakąś na allegro chociażby...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

heh wiesz to i ja wiem , lecz ten komp nie jest składany przeze mnie więc wolę zainwestować w kompa gdy kupię już nowy. Ale dzięki za informację .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi