Skocz do zawartości
SkAtaN

Zadanie dla chemika. HELP

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam ogromną prośbę do osób, które cokolwiek pamiętają z chemii aby powiedziały mi czy dobrze napisałem reakcje w zadaniu niżej.

Czy w a) i d) dobrze napisałem dysocjacje?

Czy w c) dobrze ustaliłem reakcje?

Nie musicie nic liczyć poprostu czy dobre sa reakcje.

Dołączona grafika

Powiedzcie mi jakie mam tu te kwasy jeszcze dorysować bo cos nie kumam ( jak mam szkielet z samymi węglami to tylko moge narysować ten z tyloma ile jest na rysunku, a oni chcą jakies jeszcze ).

Dołączona grafika

Każda podpowiedz mile widziana. Z góry THX !!

Zadania z ćwieczeń (3 gimnazjum). Niezmiernie potrzebuje waszej wypowiedzi ponieważ nie ma mi kto pomóc a to moja ostatnioa nadzieja na dobrą ocene z chemi. POZDRO

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To 1 zadanie to masz dobrze, współczynniki tez dobrze podobierałeś, a w 2 to nie wiem, o co im jeszcze chodzi? Mi się wydaje, że z 4 atomami węgla może istnieć tylko 1 kwas, z 5 też 1, z 6 atomami węgla 1 kwas itd.

Pozdrawiam! :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do tego drugiego zadania, to tam jest b. duzo mozliwosci tych kwasow karboksylowych, gdyz musisz pamietac ze jest cos takiego jak kwasy wielokarboksylowe!!! tak wiec co do szkieletu A jesli dobrze licze masz 7 kwasow karboksylowych (ale dodaje w pamieci, wiec nie jestem pewien, czy dobrze) Jesli chcesz, zebym ci zrobil to zadanie, to pisz sms na 609989701, bo jutro wyjezdzam na 4 dni na Slowacje i bede niedostepny :/

aha... bylbym zapomnial :) kolego :) jak ty malujesz te wodory od wegla :) tam ma byc 90 stopni namalowane :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak mam być szczery to nie chce mi się na jedynkę popatrzeć - ale w dwójce chodzi im pewnie o kwasy monokarboksylowe - ale grupa karoksylowa może byćteżprzy tym 'bocznym' węglu - wtedy to będzie kwas izo......

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ważne w sumie przy którym węglu bedzie grupa karboksylowa. Wszystkie węgle sa takie same. Moge sie mylic. Chodzi aby powstał inny kwas. Powiedz do konca, prosze. Nie wiem o czy mowisz a babka nam tego nie mowiła. Hmm chodzi moze o kwasy dikarboksylowe albo cus?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jasne że ważne - w pierwszym przykładzie 2 - jeślizrobisz grupę karoboksylową z wegla pierwszego od lewej lub dolengo i go nazwiesz ( z cyframi) to czy będzie się tak samo nazywał jak ten narysowany przez Ciebie (podpowiedź - NIE) i nawet będzie miał inne właściwości fizyczne....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi