SkAtaN Opublikowano 3 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2003 Witam Mam ogromną prośbę do osób, które cokolwiek pamiętają z chemii aby powiedziały mi czy dobrze napisałem reakcje w zadaniu niżej. Czy w a) i d) dobrze napisałem dysocjacje? Czy w c) dobrze ustaliłem reakcje? Nie musicie nic liczyć poprostu czy dobre sa reakcje. Powiedzcie mi jakie mam tu te kwasy jeszcze dorysować bo cos nie kumam ( jak mam szkielet z samymi węglami to tylko moge narysować ten z tyloma ile jest na rysunku, a oni chcą jakies jeszcze ). Każda podpowiedz mile widziana. Z góry THX !! Zadania z ćwieczeń (3 gimnazjum). Niezmiernie potrzebuje waszej wypowiedzi ponieważ nie ma mi kto pomóc a to moja ostatnioa nadzieja na dobrą ocene z chemi. POZDRO Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredziu Opublikowano 3 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2003 To 1 zadanie to masz dobrze, współczynniki tez dobrze podobierałeś, a w 2 to nie wiem, o co im jeszcze chodzi? Mi się wydaje, że z 4 atomami węgla może istnieć tylko 1 kwas, z 5 też 1, z 6 atomami węgla 1 kwas itd. Pozdrawiam! :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
||Falcon|| Opublikowano 3 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2003 heh, widze, ze masz cwiczenia z chemii te same co ja. Dodam, ze ich autorka (tak jak i ksiazki) jest moje babka od chemi - bozee jaki sajgon :/ :[ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredziu Opublikowano 3 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2003 Ja też chodzę do III gimnazjum, ale tych ćwiczonek to na oczy nie widziałem 8O , bo w mojej budzie wogóle nie ma ćwiczeń do chemii :lol: (i chyba nawet nie potrzebowałbym). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SkAtaN Opublikowano 3 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2003 Fredziu dzieki !! Co do drugiego tesh tak mysle ale na 100% nie jestem pewien :? ( liczyłes te współczynniki ? :) ) ||Falcon|| sprawdz czy nie masz tych zadań :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredziu Opublikowano 3 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2003 Fredziu dzieki !! Co do drugiego tesh tak mysle ale na 100% nie jestem pewien :? ( liczyłes te współczynniki ? :) ) Nie ma za co, i tak nie mam co robić, a współczynniki liczyłem, a jak! Pozdro! Fredziu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SkAtaN Opublikowano 3 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2003 HEHE spoxik :wink: Troche tego do liczenia jest :D Fredziu co masz z chemii? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MeHow Opublikowano 3 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2003 Co do tego drugiego zadania, to tam jest b. duzo mozliwosci tych kwasow karboksylowych, gdyz musisz pamietac ze jest cos takiego jak kwasy wielokarboksylowe!!! tak wiec co do szkieletu A jesli dobrze licze masz 7 kwasow karboksylowych (ale dodaje w pamieci, wiec nie jestem pewien, czy dobrze) Jesli chcesz, zebym ci zrobil to zadanie, to pisz sms na 609989701, bo jutro wyjezdzam na 4 dni na Slowacje i bede niedostepny :/ aha... bylbym zapomnial :) kolego :) jak ty malujesz te wodory od wegla :) tam ma byc 90 stopni namalowane :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredziu Opublikowano 3 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2003 HEHE spoxik :wink: Troche tego do liczenia jest :D Fredziu co masz z chemii? Z chemii mam 5. Ostatnio właśnie zdawałem na 5 z działu "Pochodne węglowodorów" :D . Pozdro! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SkAtaN Opublikowano 3 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2003 HEHe spox chemie lubie prościzna taka ja walcze o 6 właśnie tymi zadaniami :)Apropos te zadania są z "Pochodne Węglowodorów" :wink: (ale to pewnie wiesz :D ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredziu Opublikowano 3 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2003 No jasne, że wiem, ale tych ćwiczeń z chemii to nei mam. Potem pochwal się czy masz tą 6 czy 5, oki? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SkAtaN Opublikowano 3 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2003 Spoxik, sam jestem ciekaw :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LOBO Opublikowano 3 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2003 Jak mam być szczery to nie chce mi się na jedynkę popatrzeć - ale w dwójce chodzi im pewnie o kwasy monokarboksylowe - ale grupa karoksylowa może byćteżprzy tym 'bocznym' węglu - wtedy to będzie kwas izo...... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SkAtaN Opublikowano 3 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2003 Nie ważne w sumie przy którym węglu bedzie grupa karboksylowa. Wszystkie węgle sa takie same. Moge sie mylic. Chodzi aby powstał inny kwas. Powiedz do konca, prosze. Nie wiem o czy mowisz a babka nam tego nie mowiła. Hmm chodzi moze o kwasy dikarboksylowe albo cus? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LOBO Opublikowano 3 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2003 Jasne że ważne - w pierwszym przykładzie 2 - jeślizrobisz grupę karoboksylową z wegla pierwszego od lewej lub dolengo i go nazwiesz ( z cyframi) to czy będzie się tak samo nazywał jak ten narysowany przez Ciebie (podpowiedź - NIE) i nawet będzie miał inne właściwości fizyczne.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SkAtaN Opublikowano 3 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2003 Podaj jak to sie nazywa i pod jakim hasłem mam szukać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...