midway Opublikowano 7 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2011 (edytowane) Serdecznie witam, jest to mój pierwszy post na forum więc WITAM I POZDRAWIAM WSZYSTKICH FORUMOWICZÓW, a więc do rzeczy, mam zamiar wymienić w moim wieloletnim komputerze kartę graficzną bowiem obecna to kompletne dno, mój sprzęt to: Procesor AMD Athlon XP 2200+ 1800MHz Mobo AsRock K7S8X Ram GoodRam 200MHz 1024MB (i jeszcze jakiś jeden moduł 256MB 200MHZ(mam go od nowości zestawu :)) Karta graficzna GeForce4 MX 440 AGP8 64MB zasilacz LINKWORLD 230w(pewnie jakiś no name) system Windows XP professional 32MB SP3 Mój budżet to około 200zł wymienić chcę kartę graficzną i ewentualnie zasilacz bowiem nie widzę sensu żeby dokładać coś więcej w tym staruszku, ale jak polecicie drodzy forumowicze coś dobrego i taniego to może się skuszę :) Cały komputer wymienię możliwe że na wakacje, albo w 2012 roku:) Edytowane 7 Stycznia 2011 przez midway Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Amante Opublikowano 7 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2011 (edytowane) #edit Lepiej usunę wartość tego postu. Fakt faktem nie zmienia że lepiej przeboleć jeszcze na tym sprzęcie i uzbierać na nowy. Edytowane 7 Stycznia 2011 przez Amante 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neho Opublikowano 7 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2011 Hm... zbieraj lepiej pieniądze, bo cokolwiek kupisz do tego zestawu to będzie do wymiany. Jedyne wg. co możesz kupić i się przyda w przyszłym kompie, to albo zasilacz jakiś porządny jak FSP czy nagrywarka DVD. Dysku twardego nie wymieniłem, bo nie masz wejścia SATA (jeśli się mylę proszę mnie poprawić). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 7 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2011 @Amante Delta - 90zł 8800GT - ~200zł Pomijając fakt, że 8800GT jest pod PCI-E, a procesor jest po prostu słaby. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
midway Opublikowano 7 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2011 (edytowane) Że będzie do wymiany to wiem(chętnie bym wywalił to ustrojstwo za okno, ale nie mam jak kupić nowego sprzętu) Co do tej karty graficznej 8000GT 512MB to jest ona pod AGP?, bowiem tylko PCI i AGP obsługuje ta płyta główna, o SATA nie ma co marzyć. Edit: Dzięki andrew za podpowiedź o tej grafice, jednak jej nie kupię, ale czy moglibyście mi doradzić jakąś kartę graficzną pod AGP która obsłuży pixel shader w wersji 2.0?(o ile takie są). Edytowane 7 Stycznia 2011 przez midway Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gemtin1 Opublikowano 7 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2011 (edytowane) Zasilacz Delta 400W, grafika 8000GT 512MB. Wyjdzie to troszkę więcej niż 200zł. Ja myśle że bez problemu można tam wsadzić. GTX 580 ... Zasilacz: NOWY ZASILACZ ATX FORTRON 350W DLA SKNER DARMOCHA (1396313863) - Aukcje internetowe Allegro (zaważ że wysyłka jest gratis). Karta graficzna: szukaj geforca 7300 GT(obsługa pixel shader 3.0) na pamięciach DDR3 lub tańszego radeona X800 GTO (obsługa pixel shader 2.0) na pamięciach DDR3. Ważne żeby były to wersje na DDR3 i złącze AGP. np: http://allegro.pl/ati-radeon-x800-gto-x800gto-256mb-i1396572234.html Edytowane 7 Stycznia 2011 przez GeMtin1 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Amante Opublikowano 7 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2011 (edytowane) No możesz jeszcze coś napisać?? Wiem, mój błąd. Źle odczytałem model płyty głównej ;/ Edytowane 7 Stycznia 2011 przez andrew777 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Snups Opublikowano 7 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2011 (edytowane) 8800GT jest tylko pod PCI-E. Jednym z lepszych "wynalazków" pod AGP jest HD4670, ale i tak się nie opłaca tego kupować, bo reszta konfigu jest za słaba i stosunek ilość wydanych pieniędzy/wydajność będzie bardzo kiepski. Ja podzielam zdanie poprzedników - zbieraj na nowy komputer,a póki co się męcz. Edytowane 7 Stycznia 2011 przez Snups Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
midway Opublikowano 7 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2011 Dziękuję wszystkim za porady,abym się nadal męczył :) Temat można wyrzucić, zakopać, spalić, co tylko moderator sobie zażyczy bowiem porady tu zdobyte mi pomogły. Jednak zostanę przy tym co mam, bo wyrzucać kasę żeby stracić nie ma sensu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wamak Opublikowano 7 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2011 (edytowane) Ewentualnie do 50zł możesz kupić radeona 9550. Rdzeń się podkręca do około 400Mhz. Obsługuje PS2.0, wydajniejsza od MX 440 jest, a i dopłata tylko symboliczna. Miałem ją z sempronem 2400+ i nawet w HL2 w dx9 1024x768 można było pograć, oczywiście nie full komfortowo. Pozostałe 150zł dolicz do nowego komputera w przyszłości. Edytowane 7 Stycznia 2011 przez host Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mr^_^max Opublikowano 7 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2011 To już lepiej upolować GF 6200, tylko nie kastrata 64bit, a normalną wersję 128MB/128bit. Wyrwałem taką jakies 3 miesiące temu z allegro za 55zł z przesyłką, bo ludzie lecą na 256/512MB z okrojoną szyną. To nic, że moja robi w 3D Markach 2001/2003/2005 odpowiednio ~12000/5500/2300, a te ich 512MB za 150zł (!) dwa razy mniej :wink: Ceny kart na AGP się utrzymują, także wymiana grafiki to nie jest taki głupi pomysł. Da się je opchnąć za mniej więcej tyle ile zapłaciliśmy. Sam będę swoją wystawiał na czasie i z dobrym opisem nawet zarobie na niej (kilka złotych, ale zawsze). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neho Opublikowano 9 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2011 Jednak zostanę przy tym co mam, bo wyrzucać kasę żeby stracić nie ma sensu. Też miałem taki sam dylemat. "a może dołożę to ,żeby do netu albo coś innego" Nie warto to strata kasy. Lepiej uzbierać nawet to 800zł czy 1000zł i kupić coś co można upgrajdować spokojnie np. AM3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...