Skocz do zawartości
konrad12601

Kupno noweg odysku i dzielenie go na partycje

Rekomendowane odpowiedzi

witam,jako ze planuje sobie kupic niedlugo nowy dysk twardy to mam pare pytan.

planuje kupic samsung f3 500gb, o ten: Dysk Samsung SpinPoint F3 500GB 16MB 7200rpm SATA2 3,5cala (HD502HJ) - porównanie cen w sklepach

czytalem na forach ze ma on pojemnosc cos kolo 465gb.

i tu moje pytanie: chcialbym go podzielic na 3partycje,1 partycja to bedzie systemowa,to bylaby ta koncowka,czyl i65gb.na 2 partycji o pojemnosci bylyby programy i gry,czyli wszystko co sie instaluje w systemie,mialaby ona pojemnosc 150bg,a na 3 filmy,muzyka,i ogolnie dane i mialaby ta partycja pojemnosc 250gb.czy dobrze planuje zrobic,czy bylaby to mala wydanosc?czy na systemowej mam umiescic system i programy,a na pozostalych dane??prosze o pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na twoim miejscu zrobiłbym 4 partycje, jak u mnie:

C: - TYLKO system (0 programów!) - 50GB wystarczy

D: - programy - ja mam 100GB, ale to za dużo - 70GB

E: - gry - 140GB

F: - multimedia - muzyka itd. - 200

Czemu 4 partycje? Przy formacie kopiuję folder dokumentów na osobną partycję i formatuję.

Jeśli jednak chcesz 3 partycje, to rozplanuj je kolejno: 100GB, 150GB, 200GB.

@up. Tak, 20GB starczy na Vistę bądź W7 :mur:

Edytowane przez zzizzy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja robię na takiej zasadzie:

- partycja OS - 20-25 GB- System + sterowniki

Zdarzyło Ci się defragmentować wypełnioną niemal całkowicie partycję?

Jak chcecie się bawić w partycje to jedną partycja niech będzie dysk SSD na system a drugą 500 GB HDD na resztę :] ... po prostu byle osobne fizycznie dyski (obecne ceny HDD są tak niskie że można sobie na to pozwolić .... z SSD już gorzej).

Na twoim miejscu zrobiłbym 4 partycje, jak u mnie:

C: - TYLKO system (0 programów!) - 50GB wystarczy

D: - programy - ja mam 100GB, ale to za dużo - 70GB

E: - gry - 140GB

F: - multimedia - muzyka itd. - 200

Czemu 4 partycje? Przy formacie kopiuję folder dokumentów na osobną partycję i formatuję.

Każdy dzieli jak chce więc tam przekabacać się nie będę ;) , jednak co daje Tobie rozdział partycji Gry/Programy/System? Jeśli sformatujesz systemową to i tak trzeba instalować ponownie gry i programy. Albo co daje podział programów na programy będące grami i programy będące nie grami? ;)
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dziekuje za odpowiedzi.co bedzie wydajniejsze:na 1partycji system i programy czy tylko system?czyl isterowniki bez wzgjedu na parycje musza byc na partycji systemowej?i jakei maja byc to sterowniki(karta gra,chipset,dzwiek,sata,) czy jeszce sterowniki np. od kamerki,drukarki itp?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dziekuje za odpowiedzi.co bedzie wydajniejsze:na 1partycji system i programy czy tylko system?

Jak będzie jedna partycja na początku dysku to pliki programów będą w "szybszym obszarze" dysku, niż w sytuacji przesunięcia dalej (na drugą partycję).

Jak jest szybciej? - nie widziałem pomiarów np. czasu ładowania programów czy systemu w obu sytuacjach więc jednoznacznie nie odpowiem ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

aha,rozumiem.czyli najlepiej jak wszystkie sterowniki zaisntaluje na drugiej partycji??jako ze mam xp,to myslalem ze 1 partycje zrobic 20gb,dla programow i gier druga partycje,mysle ze 100gb spokojnie wystarczy,a na dane,czyli muzyka,filmy itd reszte,czyli jakeis 345gb,gdyz dysk ma chyba pojemnosc 465gb,z tego co wyczytalem.

Edytowane przez konrad12601

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam jeszcze pytanie czy jak zamontuje nowy dysk i bd chcial instalowac windowsa to musze miec dyskietke ze sterownikami sata?na tym dysku co teraz mam to nigdy ich nie instalowalem,instalowaly sie same z dysku windows i bylo ok.czy jak na nowym dysku takze zainstaluje te systemowe sata to bedzie blad?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tym instalowaniem sterowników na innym dysku to chyba żart?

Jeśli ktoś będzie umiał zainstalować sterowniki na innej partycji niż systemowa to już haker musi być chyba. Nie mówię tu o pakietach oprogramowania znajdujących się na płytkach ze sterownikami np do urządzeń HP, tylko o sterownikach sensu stricte.

Jeśli chcesz mieć porządek to pomyśl lepiej o osobnej partycji dla Documents and Settings bo to jest zagłębie śmieciowe tak naprawdę. System, programy w tym gry wal na jedną partycję. Osobną partycję na tzw pliki danych.

Zaleta tego rozwiązania?

-po pierwsze nie masz sytuacji w której brakuje Ci miejsca na partycji z grami, masz miejsce na systemowej. Nie będziesz przecież na systemowej bo nie po to robiłeś partycje. Ściągasz z torrentów Partition Magic wersja sto dwadzieścia osiem bo jesteś gieroj. Ustawiasz w PM zmianę rozmiaru partycji. Dajesz wykonaj. Po jakimś tam czasie walisz na forum z płaczem - zniknęły mi partycje, miałem tam ważne dane. Taki temat śradnio raz na miesiąc się pojawia na forum.

-Documents and Settings masz na osobnej partycji, to tam największą sieczkę robią np przeglądarki internetowe. To tam są wszystkie pliki leżące na pulpicie czy w moich dokumentach. Po formacie dysku systemowego wszystkie te pliki pozostają na swoim miejscu. Nie jedna osoba obudziła się z mokrym pampersem gdy okazało się, że po formacie dysku systemowego zniknęły wszystkie zdjęcia ;)

W skrócie: widzę sens dla osobnej partycji dla Documents and Settings, nie widzę najmniejszego do tworzenia osobnych partycji dla gier i programów.

PS ja mam jedną partycję na system, wszelakie programy oraz Documents and Settings w domyślnej lokalizacji (chyba ok 80GB) i druga partycja (z dysku 500GB na resztę śmieci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam jeszcze pytanie czy jak zamontuje nowy dysk i bd chcial instalowac windowsa to musze miec dyskietke ze sterownikami sata?na tym dysku co teraz mam to nigdy ich nie instalowalem,instalowaly sie same z dysku windows i bylo ok.czy jak na nowym dysku takze zainstaluje te systemowe sata to bedzie blad?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dysk moj obecny to ten: SEAGATE 160 GB, 8 MB, SATA II - ST3160811AS - Dyski twarde na Arest.pl wiec jest on sata II.plyta glowna p5k pro,wiec obsluguje sata II.na tym dysku co mam obecnei nigdy nie instalowalem podczas instalacji windows sterownikow sata,instalowalem te z plytki winndows.dopiero po zaisntalwoaniu systemu instalowalem je w systemie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To nie ma najmniejszego powodu aby miało się cokolwiek zmienić jeśli będzie ta sama płyta główna z tym samym kontrolerem, ten sam system operacyjny z tymi samymi sterownikami. Jak już ktoś napisał sterowniki są do kontrolera (ten pozostaje bez zmian) a nie dysku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam jeszce raz.kupilem nowy dysk samsunga,tylko nie wiem jak dzielic go na partycje.najpeirw formatowac caly dysk i potem dzielic go na partycje czy od razu dzielic na partycje??prosze o szybka odpowiedz

od razu dziel na partycje, formatuje się partycje a nie "cały dysk". Edytowane przez mazdac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi