master4life Opublikowano 8 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2011 Witam, ostatnio wymieniłem procka na Q8400@3.8ghz i chłodzenie nie wyrabia, mam na nim 2x120mm(yate loon czy coś takiego)@1200obr/min. Temp na rdzeniach dochodzą do 80c i bios restartuje kompa. Potrzebuje więc coś wydajniejszego, od razu mowie, że nie interesują mnie produkty firmy scytche i zalman. Tak do 200zł chyba, że warto dołożyć te 50zł to też nie będzie problemem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzizzy Opublikowano 8 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2011 Cooling.pl : Prolimatech Megahalems Rev. B LGA775/1156/1366 [PRT006] - 219.90PLN 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DEVILEK Opublikowano 8 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2011 Dobrze go zalozyles ? Tempy masz z kosmosu, a proc po lekkim oc. Mam takze Performa, proca znacznie bardziej grzejacego sie i po wiekszym oc, a temp znacznie nizsze. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 8 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2011 Potrafisz dotknąć i trzymać palec na tej performie? Mam na myśli podstawę, pipki w okolicy stopy? Jeśli potrafisz przytrzymać tam paluch przez dłuższy czas to są dwie możliwości: błąd w montażu lub błąd czujnika temperatury. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 8 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2011 Zdejmij i zamontuj go na nowo upewniajac sie , ze dales cienka warstwe pasty. Niemozliwe by ten cooler nie wyrabial przy tym procu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
master4life Opublikowano 8 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2011 (edytowane) Montowałem go kilka razy, na def. ustawieniach proc ma max 56c pod occt. A przy 475x8 @1.35vcpu i 1.22vtt temp dochodzi do 80c. przy tych samych napięciach i 450x8 max temp 75c. Jak ustawie wentylatory na 1600obr.min to daje rade ale nie o to chodzi, nie chce suszarki w kompie :mur: Edytowane 8 Stycznia 2011 przez master4life Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 8 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2011 Rozumiem, że podstawa chłodzenia parzy w paluchy ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
master4life Opublikowano 8 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2011 Wystarczy, że heatpipy są gorące na samej górze? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 8 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2011 Jeśli nie można utrzymać palcem pipy na górze przez dłuższy czas to wystarczy. Jeśli można palcem dotykać przez 60 sekund to nie jest gorące. Z drugiej strony zastanów się czy warto wykładać 200-250zł po to aby mieć 100MHz więcej na cpu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
master4life Opublikowano 8 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2011 Teraz ledwo chodzi na 3,6ghz a co dopiero będzie latem... z tego co widzę na necie to są chłodzenia AC, które radzą sobie z znacznie mocniej podkręconymi quadamii. O ile performa z E8400@4ghz sobie radził o tyle przy quadzie wymiękł :F Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DEVILEK Opublikowano 8 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2011 A napewno dobrze dolega do ihs'a ? Jest jeszcze opcja, ze masz czujnik uwalony i programy Ci pokazuja tempy z kosmosu, mialem tak na E8400, na kazdym chlodzeniu na stock mialem 50C w idle, po oc ponad 60 nic nie robiac. U mnie Performa daje rade z 980X @ 4.6GHz, a u Ciebie z kladzikiem wymiekla :rolleyes: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Finchy Opublikowano 8 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2011 w esc jest TR TRUE COPPER za jedyne 199zł. Genialne chłodzenie z miedzi, jedne z najwydajniejszych na rynku. wady - 1820g wagi więc wygina płytę jak Pudzian książki telefoniczne oraz trudności z montażem przez wypukłą podstawę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 8 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2011 No dziwne, na mugenach, ninjach ludzie puszczają na 3,6GHz q6600 a ten pewnie bardziej się grzeje niż q8400... Zaraz mi pewnie napiszesz, że pieprzę jak głodny... ;) Przewiew w obudowie masz prawidłowy rozumiem, nie wkradł się też jakiś dziecinny błąd w postaci odwróconego wentylatora... Kiedyś ktoś miał na Noctua przeciwsobnie zamontowane wentylatory. Jak jesteś zdeterminowany to szukaj jednak jakiegoś chłodzenia. Noctua właśnie produkuje monstrualne konstrukcje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
master4life Opublikowano 8 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2011 Myślałem o wodnym ale to koszt minimum 500zł, performa został zrobiony raczej z myślą o i5/7, które są po prostu większe i może dlatego takie temperatury :F Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...