Skocz do zawartości
bortas

neostrada - zrób to sam

Rekomendowane odpowiedzi

Ciekawe, ciekawe, ale nie dla mnie. Jakie są tam w ogóle transfery na Neostradzie?

wg Tepsy 512kb/s :P

ale tak na prawde zalezy od modemu, np ja mam biednego Lucenta i wyciagam max 54kB/s, a gadalem z ludzmi ktorzy maja Siemensy i wyciagaja prawie max czyli tak okolo 60kB/s.

Ogolnie Neo+ jest dla ludzi ktorzy nie maja dostepu do firm oferujacych jakies konkretne lacza [np ja :(] i sa zmuszeni na naszego monopoliste.

Co do artykulu to serio LOL, teraz obnizaja o 50% smieszna instalke ktora nawet dziecko potrafi zrobic :D, na miejscu ludzi ktorzy placili po 800zl za instalke nie zle bym sie wku..., ja na szczescie przeszedlem z SDI i mnie taka oplata nie spotkala, uff ;)

BTW zdziwilem sie jakie modemy teraz tepsa oferuje na lacze usb? Chyba za duzo ludzi postawilo serwery na starszych kompach :D i chca to wyeliminowac :)

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hh te 199 to i tak z dka za dużo :/ Gdyby był za 100-120 zł to jeszcze spoko :) Ale i tak bym tego nie brał obo za drogo :D

Wada tego jest to ze ma wolny upload, dla mnie to była by ogromna wada :?

zgadzam sie

z tym abonamentem to troche przesadzają, mogliby troche zejsc z ceny...

jak wejdziemy do UE (o ile wejdziemy ;o ) i zainteresują się nami jakies zachodnie firmy telekomunikacyjne to jeszcze tepsa bedzie ludziom za darmo wymieniac sdi na lepsze łącza, żeby tylko korzystali z JEJ usług. A ja jej wtedy pokażę fakersa... ;) :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

faktycznie zachodnie firmy moga sie zainteresowac, ale czy bedzie ich obchodzilo jakies osiedle domkow jednorodzinnych lub kilka mieszkan w bloku? szczerze watpie, a stworenie rozleglej infrastruktury by tym wszystkim zarzadzac chyab do prostych rzeczy nienalezy.. i napewno nie jest tanie (ale ja sie nieznam na sieciach)

ja mam problemy z netem bo spoldzielnia nikomu nie pozwala wejsc na teren, jedynym providerem jest tylko i wylacznie kablowka (cena 100 instal i 50zl za 64kb/s) jak dla mine to jest troche przesada, ale tak to jest jak sie ma monopol na osiedlu, aktualnie do konca czerwca mamy (ok 10 osob) umowe z szeptelem i lacze 512/64 (tragedia ten upload na radiowce)... umowa sie konczy z czerwcem i necik tez.. i co dalej? moze szybciej chocmy do tej unii? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

faktycznie zachodnie firmy moga sie zainteresowac, ale czy bedzie ich obchodzilo jakies osiedle domkow jednorodzinnych lub kilka mieszkan w bloku? szczerze watpie, a stworenie rozleglej infrastruktury by tym wszystkim zarzadzac chyab do prostych rzeczy nienalezy.. i napewno nie jest tanie (ale ja sie nieznam na sieciach)

ja mam problemy z netem bo spoldzielnia nikomu nie pozwala wejsc na teren, jedynym providerem jest tylko i wylacznie kablowka (cena 100 instal i 50zl za 64kb/s) jak dla mine to jest troche przesada, ale tak to jest jak sie ma monopol na osiedlu, aktualnie do konca czerwca mamy (ok 10 osob) umowe z szeptelem i lacze 512/64 (tragedia ten upload na radiowce)... umowa sie konczy z czerwcem i necik tez.. i co dalej? moze szybciej chocmy do tej unii? :)

no mi tez neizbyt wesoło jak sobie pomyslę ze mam jeszcze z te 2-3 lata na 128kbps siedziec.. pozyjemy, zobaczymy... :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co chcecie od neo+ - fakt, że mogła by być trochę tańsza, ale:

jak nie chcesz samoinstalacji (czyli płacisz więcej) to dostajesz modem Lucent'a (są dobre - to routery po stronie tepsy siadały, a zwisy modemu były tego skutkiem - teraz jest już ok)

Lucent ma ethernet i nie ma problemu. Co do tygo badziewia na USB to nie wiem nic, i chyba jeszcze nikt tego nie ma (przecież dopiero od 9.06 będą w sprzedaży). W każdym razie sam dostęp do net'u przez port usb już mi się nie podoba - co ethernet to ethernet.

Co do transferów - długo było 52-54KB/s - teraz wreszcie odblokowali (w końcu w całym kraju mają odblokować) - i mam pełne 64KB/s. Gupki z tepepesy nie wzieli pod uwage technologii i było mniej - teraz jest 640/160 i po odpadzie tego co dodaje protokół zostaje dla usera pełne 512/128.

pozdrawiam,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co chcecie od neo+ - fakt, że mogła by być trochę tańsza, ale:

jak nie chcesz samoinstalacji (czyli płacisz więcej) [ciach] W każdym razie sam dostęp do net'u przez port usb już mi się nie podoba - co ethernet to ethernet.

Co do transferów - długo było 52-54KB/s - teraz wreszcie odblokowali (w końcu w całym kraju mają odblokować) - i mam pełne 64KB/s. [ciach]

primo: 400zl za asyste w instalacji sprzetu ktory trzeba podlaczyc pod 2 kabelki, gniazdko, zasilacz i konfig programow na kompie [to co daja; chyba Wanadoo, to dobry sheet, laczy jak chce :x , IMO nie ma to jak PPPOE :!: ]. Tak wiec przegiecie, dla zwyklego uzyszkodnika ktory nie kuma nic ze sprzetu. Sami powiedzcie czy wydalibyscie tyle kasy :?:

secundo: masz te 64kB/s, hah zazdroszcze tych 10kB/s wiecej, u mnie powymieniali routery ale cholera nic nie zwiekszyli na centralkach :evil:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bortas a jest u Ciebie Tele2 ?. Bo oni mają 512/512 radiowe za 266 zł :twisted:

jedyne co u mnie to tpsa (sdi, neostrada+, aktualnie jeszcze szeptel) z pozostalych providerow to jakies niewielkie firmy lokalne i kablowki, na osiedlu u mine tyklo kablowka, ale prowadze negocjacje zeby sobie kupic sieciowke wireless i strzelic na drugi koniec osiedla i podlaczyc sie do znajomego (ma firme i zakladaja lacza)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawe, ciekawe, ale nie dla mnie. Jakie są tam w ogóle transfery na Neostradzie?

wg Tepsy 512kb/s :P

ale tak na prawde zalezy od modemu, np ja mam biednego Lucenta i wyciagam max 54kB/s, a gadalem z ludzmi ktorzy maja Siemensy i wyciagaja prawie max czyli tak okolo 60kB/s.

Ogolnie Neo+ jest dla ludzi ktorzy nie maja dostepu do firm oferujacych jakies konkretne lacza [np ja :(] i sa zmuszeni na naszego monopoliste.

Co do artykulu to serio LOL, teraz obnizaja o 50% smieszna instalke ktora nawet dziecko potrafi zrobic :D, na miejscu ludzi ktorzy placili po 800zl za instalke nie zle bym sie wku..., ja na szczescie przeszedlem z SDI i mnie taka oplata nie spotkala, uff ;)

BTW zdziwilem sie jakie modemy teraz tepsa oferuje na lacze usb? Chyba za duzo ludzi postawilo serwery na starszych kompach :D i chca to wyeliminowac :)

pozdrawiam

Na Lucentach też mają 64kB/s. To nie jest wina modemu, tylko półek na centrali. Już w wielu miastach to poprawiono.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To pytanie powtórzę w kilku postach w nadziei , że ktoś mi szybko podsunie jakieś rozwiązanie.

Otóż postanowiłem nie katować się więcej na modemie i założyć sobie Neostradę. Przez miesiące wakacyjne jest promocja w której : aktywacja 200 zł. , wykupujesz modem za 200 zł. , przez lipiec i sierpień po 2 zeta, pozniej 199. Drogo jak z zboże ale co k.... zrobić :lol:

I tu Zonk :!: Wcześniej Ci zdziercy oferowali modem który pykał przez RJ45 i sieciówki. Teraz się chamstwo wycwaniło , i zeby się ludzie nie dogadywali i brali Neostrady na spółke wprowadzili modemy łączone przez USB. :!:

Ja mam taką sytuację, że mam dwa komputery , które nie stoją obok siebie. Czy w tej sytuacji mogę jakoś zrobić połączenie do dwóch komputerów skoro w modemie Neo jest tylko jeden wtyk USB :?:

Chciałbym, aby dwa kompy chodziły niezależnie, aby jeden nie musiał udostępniać połączenie drugiemu bo wtedy oba musiałyby być włączone .

Ma ktoś jakiś pomysł :?: :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czy masz orientację jaki bedzie koszt takiego rutera ??

Myślałem również o wykorzystaniu starego kompa ( klasy 486) po to aby przez niego przechodziła Neo , a wszystko to na linuksie . Niestety komp ten nie ma portów USB ( wcześniej liczyłem na podłączenie przez kartę sieciową ) . Poniewaz jednak TPSA chce ograniczyć możliwość dzielenia łączy ( np. w blokach ) oferuje teraz modemy tylko przez USB wiec mój pomysł chyba upadnie :cry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie jestem pewny ale chyba weszla ustawa ze tpsa MUSI udostepniac swaja infrastrukture (wszystkie kable) dla konkurencyjnych firm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzęki za podpowiedź, szukam właśnie w necie rutera usb aby się zorientowac w cenie - mam nadzieję że nie pójdę z torbami .

:arrow: podpowiem Ci jeszcze, ze znalazlem info. o ruterze USB - Vigor2200USB (http://www.draytek.pl/produkty/vigor2200usb.htm). jezeli dowiesz sie jak ksztaltuja sie ceny takich ruterow, daj znac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie jestem pewny ale chyba weszla ustawa ze tpsa MUSI udostepniac swaja infrastrukture (wszystkie kable) dla konkurencyjnych firm

cos takiego ma byc ale czy to juz weszlo w zycie to nie wiem, na razie TPSA nie pozwala nawet przyczepiac sie do ich slupow zeby kabel nie wisial - tak bylo ja robilismy siec na osiedlu domkow jednorodzinnych

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzęki za podpowiedź, szukam właśnie w necie rutera usb aby się zorientowac w cenie - mam nadzieję że nie pójdę z torbami .

:arrow: podpowiem Ci jeszcze, ze znalazlem info. o ruterze USB - Vigor2200USB (http://www.draytek.pl/produkty/vigor2200usb.htm). jezeli dowiesz sie jak ksztaltuja sie ceny takich ruterow, daj znac.

Ile razy bedzie ten temat walkowany?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi