boo007 Opublikowano 10 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2011 Witam Planuję kupno UPSa. Korki często padają i potrzebuję coś co wytrzyma przynajmniej 2 minuty, zanim włączę korki. Cena 400-600zł i żeby działało pod linuxem. Mój komputer: procesor: Celeron 420 1,6GHz (mam zamiar wymienić na jakieś tanie core2duo) grafika: gForce 9600gt płyta główna: Gigabyte 965p-ds3 zasilacz: Chieftec GPS-350EB-101 A 2 x hdd dvd monitor CRT 21" (pobór mocy ~160W, więc raczej nie będzie podpięty do UPSa) ps. Czy do core2duo będę potrzebował lepszego zasilacza? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sPiDeK Opublikowano 10 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2011 (edytowane) Spokojnie jakiś używany Apc 500va który przytrzyma 300w więc nawet ten monitor będzie można podpiąć. Core2duo też bez problemu uciągnie ten zestaw. Ewentualnie na zapas 650va. Aha nie wiem jak z Linuxem niestety;/ Edytowane 10 Stycznia 2011 przez sPiDeK 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamail86 Opublikowano 10 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2011 Przecież UPSy działają niezależnie od systemu. Natomiast sterowniki są tylko po to by ewentualnie automatycznie wyłączyć komputer gdy będzie słaba bateria. Jednak jeśli samemu będzie się tego pilnować podczas braku prądu to sterowniki nie są do niczego więcej potrzebne. Mi mojego kompa z sygnaturki, wraz z monitorem LCD 19" oraz ruterem, bez problemu ciągnie jakiś tani Mustek 650VA za 200zł ;) 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość bobikon1 Opublikowano 10 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2011 Kup coś porządnego. Ja zainwestowałem w APC RS 550 i jestem zachwycony. Świetny sprzęt. Na allegro najtaniej można dorwać: Allegro.pl - aukcje internetowe, bezpieczne zakupy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boo007 Opublikowano 13 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2011 (edytowane) Na 90% kupię APC 650VA BK650EI. Martwi mnie tylko jedna rzecz, czy ups jest głośny (nie widziałem żadnego na żywo niestety). edit: Kupiłem APC 650VA BK650EI. Jest bezgłośny (chyba że działa z baterii). Jest monitorowanie na linuxie. Obciążenie UPS-a (komputer z monitorem) w czasie przeglądania internetu to 60%, wytrzymuje rozmagnesowanie monitora, nie testowałem w stresie (powinno być OK). Czas pracy podczas korzystania z internetu wg. wskazań UPS-a to 10 minut. edit2: Jednak ten UPS nie jest bezgłośny, wydaje odgłosy, które słyszę dopiero z odległości ~1m. Mój komputer bez problemu zagłusza UPS-a. Edytowane 18 Stycznia 2011 przez boo007 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...