Skocz do zawartości
Caleb

Intel LGA1155 - Intel Core 3 GEN (Ivy Bridge) - Temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam pytanie odnośnie Vcore, zaczynam zabawę z OC, w biosie ustawiam tryb offset i wartość 0,045v, po odpaleniu systemu program cpu-z wskazuje moje vcore na poziomie 1,300v. Wydawało mi się że ta opcja dodaje ustawione napięcie do napięcia bazowego, więc skąd ten mój wynik? Nie wiem czy coś źle rozumiem, jeśli ktoś mógłby wyjaśnić byłbym wdzięczny. Płyta p67 pro3 b3.

Mam jeszcze pytanie jakie są bezpieczne napięcia dla IVY, których nie powinienem przekraczać? Gdzieś wyczytałem ze 1,34v

Edytowane przez full

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

napewno winny jest level ustaw sobie 3.

w biosie pod F12 masz robienie zrzutów ekranu na pena. wrzuć je na http://minus.com to będziemy mogli pogadać o twoich ustawieniach.

w przypadku ivy bardziej od vcore ma znaczenie temperatura. jeżeli przy danym vcore masz rozsądną temperaturę w graniach 90C to z pewnością nie przekroczysz 1.35v bo powyżej to już tylko jest dużo wyższa temperatura.

Edytowane przez zaodrze244

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Max napiecie dla Ivy to 1.52V, tylko zwracaj uwage na temperatury, bo w pewnym momencie moga zaczac sporo rosnac i to raczej jest bariera.

Napiecie offset zalezy nie tylko od +X,XXXv, ale rowniez od tego jaki level ustawiles. Najlatwiej zobaczyc w windowsie jakie jest przy danym levelu i pozniej juz latwo regulowac biosem.

Edytowane przez XeNoN

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://minus.com/lofd0VJM83KA1

http://minus.com/lbpMcfhIs6IMVs

http://minus.com/l2nDNBW4fYwTI

Przy offset voltage - 0.65 lvl 4 osiągam stabilne 4,3 gdzie po 30 minutach occt najcieplejszy rdzeń ma 65 stopni napięcie pokazywane przez occt nie przekracza 1.21v.

http://minus.com/lbwcldmpkCIWa4

Edytowane przez full

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://minus.com/lL0H5FIFhO6MQ

http://minus.com/lbzIoWbOtFl3zD

http://minus.com/lFpk66BQ2nfT5

Przy offset voltage - 0.65 lvl 4 osiągam stabilne 4,3 gdzie po 30 minutach occt najcieplejszy rdzeń ma 65 stopni napięcie pokazywane przez occt nie przekracza 1.21v.

http://minus.com/lMek43uQQNV3k

przed wrzuceniem plików bmp na minusa trzeba było je przerobić na jpg np paintem Dołączona grafika nie chcą mi się w ogóle wczytać.

jeżeli chcesz już męczyć procka syntetykami zamiast grami to lepiej ściągnij sobie prime95+avx

puszczasz w trybie blend i szukaj błędów WHEA w system logu. panel sterowania -> narzędzia administracyjne -> podgląd zdarzeń -> dziennik systemu windows -> system

jeżeli się nie pojawią jest stabilnie.

poza tym napisz coś więcej o konfiguracji, chłodzeniu jaki procek etc.

zerknij też tutaj: http://www.overclock...-asrock-edition

temperatury monitoruj "realtemp"

Edytowane przez zaodrze244

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już poprawiłem na jpg

Zestaw : http://www.morele.ne...ry/info/1bShJo/

w sumie to ten link z oc.net bardzo pomógł .

A czy te napięcia DRAM,VTT,PCH,CPU,VCCSA mogą zostć na auto czy lepiej pozmieniać tak jak na scc? Bo jak do tej pory to bawiłem się samym mnożnikiem i vcore, ale też nie kręciłem więcej niż 4,3.

Edytowane przez full

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wieczorkiem wrzucę ci linka do moich aktualnych ustawień to sobie będziesz mógł porównać.

napięcia o które pytasz możesz zostawić na auto nie mają one praktycznie wpływu na oc. internal pll overvoltage ja mam na enable pomogło mi ustabilizować procka na 4.5 i 4.6.

wrzuć screena z cpu-z w włączonym prime95+avx.

ściągnij sobie hwinfo on pokazuje na wykresie jak zmienia się napięcie. bardzo przydatne gdyż dokładniej niż cpu-z potrafi pokazać chwilowe zapotrzebowanie na papu.

uderzaj od razu w 4.5 lub 4.6. jeżeli nie zdejmujesz ihs i nie zmieniasz pod nim pasty to spokojnie do @4.5 i 1.3v możesz kręcić. życzę ci oczywiście niższego napięcia. ptysia sztuka robi 4.5 przy 1.25v co jest wartością bardzo przyzwoitą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nic nie podnoś prócz vcore, jak chcesz pomeczyć grami to battlefield 3 najlepszy, no i generalnie tracisz na pamieciach bo z tego co widze masz jedna kostke, postaraj sie o druga do duala

up. ale już do 4.8ghz potrzebuje 1.4v także żadna rewelacja, jade na 4.5 bo róznica w bf3 praktycznie żadna

Edytowane przez ptys

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://minus.com/lsH3l6m7PxcKe 4.5 Ghz

Komp był stabilny jednak wywaliło koło 5 błędów WHEA, testowałem około 30 minut, przy niższym napięciu po 10 minutach się rozkraczył niestety:)

EDIT :

Obecnie po ustawieniu additional turbo voltage na 0.004v i PLL overvoltage na disable , błędy WHEA nie mają miejsca przy napięciu 1.32V

Edytowane przez full

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uzyskałem " stabilne" 4.5 na V 1.31 z load-line lvl 5. Uzyskałem również stabilność przy lvl 3 - 1.32 vcore , która opcja jest bardziej efektywna i bezpieczna z lvl 5 (1.31 v) czy lvl 3 (1.32)v? Dołączona grafika jedynie po godzinie pracy w prime temperatura skoczyła do 90 stopni. Mam procka przesmarowanego pastą dołączoną do fortisa. W następnym tyg kupie jakiegoś zalmana lub arctica , bo chłodzenie nie jest zbytnio ciepłe więc pewnie pasta kuleje.

Edytowane przez full

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czyli 1.32v to twoje stabilne ustawienia, aczkolwiek jak masz bf3 to zapodaj sobie kilka sesji na serwerach multi z 64 graczami do tego mapka metro i 1000 lub wiecej ticketów, na ivy bridge spadek temperatury daje tylko demontaż czapki i wymiana pasty na clp, bez tego zabiegu nawet woda z Wisły nie pomoże

Edytowane przez ptys

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A to wole nie ryzykować takim maniakiem OC nie jestem po prostu chciałem zobaczyć jaką mam sztukę z tego co widzę to chyba przeciętna. Jutro będę testował jakie tempy będą przy taktowaniach 4,4 i 4,3 GHz, czyli ogólnie wymiany pasty która była dołączona do fortisa da cokolwiek czy gra nie warta zachodu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym nie dotykal, ale nie wiem co to za pasta. U mnie 4,4 a 4,5 to roznica 0.06v na vcore i tempy juz sporo nizsze. Ale i tak skrecilem na stock, bo na hd6870 nie bylo roznicy w BF3. Jedzie do mnie juz 7950, to obczaje minimalny fps przy roznych taktowaniach proca...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nic nie da dotknij radiator w stresie i okaże się letni, pod czapka procka intel dał kocie guano i dlatego temperatury takie wysokie, za 20zł kup sobie browary i sie napij bo procka trafiłes poniżej przecietnej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te cepy jakieś lewusy- u mnie memy wyżej niż 2200 nie chodzą - toż to prawie na stoku Dołączona grafika

Jesli pamieci na innej plycie tyle chca robic, to zmien plyte... Asrocki sa kulawe pod tym wzgledem. Mozna duzo porzezbic, dodatkowo jak sie ma unlocked BIOS z HQ... ale to i tak nie to samo co na Asusie np.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to wcale nie jest takie trudne :)

ryba znalezienie ivy bridge ktore robi 5ghz na rozsądnym napięciu do tego ponad 2200mhz na ramach graniczy z cudem (pisze tu o cpu z stock czapka i konwencjonalnym chłodzeniem)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jutro zmienię pastę bo się okazało że kumpel ma resztki zalmana stg2, kompa mi składali w morele, miałem z nimi bardzo dużo problemu czekałem 10 dni na kompa bo nie mieli kiedy złożyć, więc i może się nie przyłożyli żeby dobrze posmarować. Nawet pasty z zestawu mi nie zwrócili i kołków do mocowanie drugiego wiatraka... dobrze że uefi zaktualizowali . Jak osiągne stabilne 4.2-4.3 przy temperaturach do 75 stopni i tak będę happy Dołączona grafika

Edit: te temperatury na stockowym zegarze były chyba spowodowane ustawieniem auto w biosie, gdzie przy max obciążeniu miałem 1,17 vcore przy 3,8 GHz. Teraz jadę na 1,17 vcore 4,2 ghz i temperatura nie przekracza 61 stopni. Czy to było powodem tych temperatur po 68 stopni na stocku ?

Edytowane przez full

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pamiętaj że 75C to masz przy teście prime95. w normalnym użytkowaniu - graniu nigdy takich temperatur nie osiągniesz. mi temperatura grając po kilka godzin w upały nigdy nie przekroczyła 70C gdzie po odpaleniu prime95 od razu wali w okolice 86C. także spokojnie możesz procka kręcić na 4.5 przy 1.32v i go tak pozostawić nic mu nie będzie.

pastę możesz oczywiście sprawdzić nic to nie zaszkodzi.

nie bardzo rozumiem o co ci chodzi z tymi temperaturami i auto? jestem dzisiaj trochę skacowany może to przez to Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na ustawieniach deflautowych/auto w biosie bez oc procek działał na 3.6 ghz na napięciu 1,175, gdzie na takim napięciu robi mi 4.2 i myślałem że to może być powodem temperatury rzędu 68 stopni w prime na stocku, ale jak mówisz że temperatury 85 stopni w prime na np 4.5 to nie tragedia to się ciesze. W sumie taka temperatura 85 stopni pojawia sie na minutkę a potem znów spada do około 73 zazwyczaj mam to po 15 minutach testu, a potem znów mam normalne tempy.

A znacie jakiś program do odczytu temperatury w którym mogę ustawić, że np po przekroczeniu 75 stopni daje jakiś sygnał dzwiękowy ? Chodzi o to żeby podczas gry np. nie minimalizować gry żeby spr czy wszystko ok.

Edytowane przez full

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to wcale nie jest takie trudne Dołączona grafika

ryba znalezienie ivy bridge ktore robi 5ghz na rozsądnym napięciu do tego ponad 2200mhz na ramach graniczy z cudem (pisze tu o cpu z stock czapka i konwencjonalnym chłodzeniem)

na ~100 prockow w moich rekach jedynie kilka nie chcialo w ogole zrobic 5GHz AC, a memki... nie mialem zadnego procka, ktory by nie lecial 2500MHz przynajmniej, na powietrzu ofc. Pozatym jak sie domyslam, nie masz i nie miales plyt Asrocka w lapkach i nie wymeczyles ich tyle ile ja... so? Jedyne IC ktore w miare normalnie i poprawnie idzie podkrecic na Asrocku to Hynix/Samsung, ale to i tak nie zawsze. Jak nie masz unlocked BIOSu, to dzielniki pamieci nie dzialaja tak stabilnie jak powinny, sub-timings i third part timings nie zmienisz z poziomu BIOSu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po testach w BF3 na 4,5 GHz temperatura procka nie przekroczyła 70 stopni , a w pirme doszła do 90 (1.32v). Na co dzień korzystam z 4.2 GHz przy 1.16 V i tu mam jeszcze pytanie ustawiłem lvl 4 i offset na - 0.090 v , w spoczynku vcore to około 0,85V . Ujemny offset nie ma jakiegoś wpływu na obniżenie żywotności procka lub płyty? Pytam was bo jestem zielony nie chcę czegoś sknocić a trochę skrobałem na tego PC;)

Standardowe Vcore dla IB to 1.100 V ?

Udało mi się również na 4 lvl i vcore 1.11 zegra 4 ghz po teście w prime 1h uzyskać max temperature 65 stopni gdzie wcześniej na deflautowych ustawieniach przy mnożniku 36x i vcore 1,17 miałem 69 stopni.

Edytowane przez full

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi