zaodrze244 Opublikowano 10 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2012 (edytowane) rafa jeżeli ci offest nie potrzebny to jak wrzucisz do zestawu pasującą kolorystycznie grafikę od MSI z serii Lightning jakieś do tego ramy pasujące to taki zestaw wtedy będzie wyglądał jak miód malina Edytowane 10 Listopada 2012 przez zaodrze244 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lancer Opublikowano 10 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2012 daj sobie z nią spokój brak offsetu dyskwalifikują tą płytę w przedbiegach. dzisiaj jedyne fajne płyty robi asrock który przynajmniej ciągle aktualizuje swoje biosy. Oj przepraszam, do mojego Gigaszmelcu BIOSów mi nie brakuje :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 10 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2012 Pytanie tylko czy bez offsetu napięcie nie schodzi w idle w ogóle? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 10 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2012 Wbrew obiegowej opinii MSI ma swój pomysł na zarządzanie napięciem i offset wcale nie jest takim idealnym wyjściem. Jeśli chodzi o pobór mocy po OC to taki MPower wypada super. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 10 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2012 Na purepc też bardzo dobrze wypadła pod tym względem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caleb Opublikowano 16 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2012 (edytowane) Przyszli i obecni właściciele platformy Intel LGA 1155 raczej nie powinni narzekać na wąski wybór procesorów, które faktycznie bądź teoretycznie mogłyby zagościć we wnętrzu ich komputerów. Na sklepowych półkach znajdziemy wszak układy dedykowane entuzjastom i zawodowcom (Core i7), jak i totalnie budżetowe propozycje (Pentium / Celeron). Osoby szukające tak zwanego złotego środka również znajdą coś wartego uwagi, zapewniającego w ogólnym rozrachunku bardzo przyzwoitą wydajność, a zarazem nie rujnujące domowego budżetu. Taką propozycją w wykonaniu Intela są procesory z rodziny Core i3, natomiast osoby o większych apetytach mogą skusić się na Core i5. Do naszego laboratorium trafiły niedawno właśnie trzy takie jednostki - Core i3-3225, Core i3-3240 oraz Core i5-3470. Wszystkie CPU zostały wykonane w 22 nm procesie technologicznym, bazują na architekturze Ivy Bridge i kosztują aktualnie od 500 do 700 złotych. Czy warto się nimi bliżej zainteresować? Postanowiliśmy sprawdzić ich możliwości w popularnych programach i grach, jak również zbadać energooszczędność oraz podatność na podkręcanie. Test procesorów Intel Core i5-3470, Core i3-3225 i Core i3-3240 Edytowane 16 Listopada 2012 przez Caleb 4 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 16 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2012 (edytowane) Korekta językowa wskazana. Słabo się to czyta. Edytowane 17 Listopada 2012 przez jacekcz 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caleb Opublikowano 17 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2012 W zasadzie tekstu to są raptem 2 strony i do czytania raczej niewiele, ale wskaż co dokładnie nie przypadło do gustu, to się zmieni. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 17 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2012 PM z uwagami wysłane. Już nic nie piszę bo dostanę kolejne "-" za chęć pomocy :) bardzo dziękuję. 3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caleb Opublikowano 17 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2012 W zasadzie tekstu to są raptem 2 strony i do czytania raczej niewiele, ale wskaż co dokładnie nie przypadło do gustu, to się zmieni. Spoko, dzięki - dam plusa za fatygę :> 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 21 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2012 No bez jaj ... drugi IB 3770K i drugi co lata 4,5GHz @ 1.200v coś mi tu za zbyt duży zbiegu okoliczności wszystko wygląda ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelDK Opublikowano 25 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2012 Czy temperatury na poziomie 87-91 stopni na 2,3,4 rdzeniu i około 83 na 1 rdzeniu przy odpalonym linx (cała pamięć) są znośne ? Taktowanie 3,8 na procku i5-3570K napięcie niezmienia bo nie mam możliwości zmniejszenia. W idle mam przedział 28-37 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 25 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2012 Troche dużo.Ale jak w normalnym użytkowaniu (np gry) będzie poniżej 80st to OK. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelDK Opublikowano 26 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2012 Nie wiem czy problemem jest za słaba wentylacja obudowy czy niewydajne chłodzenie procka. Mam zamontowanego Scythe Mugena 2 revb + 1 wentylator 120mm wywiewający z niego powietrze na tył obudowy. Pasta to silver 5. Nakładałem ją za pomocą folii nałożonej na palec i kładłem cieniutką warstwę Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamlop Opublikowano 26 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2012 (edytowane) Ustaw w biosie vcore +0.00v powinien zrobic 4.2-4.3 na standardowym, a temperatury powinny oscylowac ok 75st pod prime95. Mozesz sprawdzic orientacyjnie w cpu-z jakie masz napiecie vcore. Podstawa chlodzenia robi sie wogole cieplawa w stresie? Cos bardzo duzo jak na 3.8ghz masz, tyle to u mnie przy 4.5@1.3v na CM412s Edytowane 26 Listopada 2012 przez adamlop Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
metal Opublikowano 26 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2012 (edytowane) Czy temperatury na poziomie 87-91 stopni na 2,3,4 rdzeniu i około 83 na 1 rdzeniu przy odpalonym linx (cała pamięć) są znośne ? Taktowanie 3,8 na procku i5-3570K napięcie niezmienia bo nie mam możliwości zmniejszenia. W idle mam przedział 28-37 Mam niemal identyczne temperatury, więc wygląda na to, że wszystko jest w normie. Edit: Sprawdziłem, jak sytuacja wygląda pod Prime95 i po 10 powtórzeniach standardowego testu Blend, Core Temp wskazywał max 76/79/77/76'C (temperatura otoczenia 26'C). Przy okazji chciałem zapytać o pewną rzecz - Przy składaniu nowego zestawu zauważyłem uszkodzenie/brak jednej z nóżek w socket'cie [pł. główna Asus P8Z77-V PRO] mimo tego zaryzykowałem ; ) i złożyłem wszystko do kupy, odpaliłem i jak na razie nie stwierdzam żadnych problemów, wszystko działa poprawnie, lecz nie daje mi to spokoju i zastanawiam się nad ew. reklamacją... choć niestety płyta została już zamontowana do obudowy, więc nosi ślady użytkowania, więc tutaj mam - przy ewenetualnej reklamacji, jeśli w ogóle jest co reklamować, bo przeszukując internet znalazłem zdjęcie P8Z77-V Delux z testu Anandtech, w którym również brakuje jednej z nóżek, nawet w tym samym miejscu/rzędzie, tylko u nich to 1, a u mnie 3 i wygląda to identycznie. Ktoś z Was spotkał się z czymś podobnym? Reklamować to czy dać spokój? Edytowane 26 Listopada 2012 przez metal Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelDK Opublikowano 26 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2012 (edytowane) Edycja Okazało się, że miałem źle zamontowany wentylator na radiatorze :) Ustawiłem go teraz by dmuchał na radiator w stronę tyłu obudowy. Po około 10 minutach temperatury były w przedziale 73 najchłodniejszy rdzeń, 83 najcieplejszy. Teraz już raczej znośnie ? Napięcie ustawiony offset na 0 i mnożnik turbo 38 Edytowane 26 Listopada 2012 przez PawelDK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 27 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2012 tego procka nie katuje się linxem tylko prime95 z avx. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 27 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2012 Test procesorów Intel Core i5-3470, Core i3-3225 i Core i3-3240 Jedna rzecz jest dziwna - i5 3470 (3,2 GHz) w stresie pobiera 104,8W (rewelacja) ... dla czego i5 3570K (3,4 GHz) pobiera aż 137,4W? Czy nie zaszła jakaś pomyłka? Przecież to te same procesory (?) a róznica w taktowaniu jest poniżej 10%. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
humanoidal Opublikowano 27 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2012 Wydaje mi się, że pobór prądu zależy też od sztuki. Jedne mają większe "wycieki", inne mniejsze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
99tomcat Opublikowano 27 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2012 (edytowane) Od kilku dni walczę z kapryśnymi memkami i odkryłem dziwną rzecz. Na moim zestawie bardzo istotne było podniesienie napięcia vttddr na 0.85v i wyżej. Dało mi to wstającego kompa na dzielnikach pamięci 2600 i 2666 oraz stabilność w memteście z poprzednich 2540 na 2740 na predatorach. O opcji tej tylko niekiedy ktoś wspomni na forach, do tego raczej w stylu,że może nieznacznie podnieść stabilność. U mnie różnica jest bardzo duża... Nie wiem to jakaś specyfika mojego zestawu, kombinacja innych jeszcze ustawień itp? Może ktoś pobawi się tym i zda relację jakie efekty ? Edytowane 27 Listopada 2012 przez 99tomcat Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 27 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2012 Wydaje mi się, że pobór prądu zależy też od sztuki. Jedne mają większe "wycieki", inne mniejsze. Zgoda ... ale nie na ponad 32W przy ~6% różnicy w taktowaniu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelDK Opublikowano 27 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2012 Ustawiłem pod Biosem mnożnik 42 przy turbo. Na początku pod prime 95 szło na pełnej częstotliwości. Po 15 minutach już skakało pomiędzy 39-42 przy 100% obciążonym procku. Po 15 minutach temperatury były w przedziale 84-88 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamlop Opublikowano 27 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2012 (edytowane) A Power limit dales wszystkie na max ? Moze byc ze zalacza ci sie Throttling, zobacz co pokazuje Realtemp http://www.techpowerup.com/realtemp/ Na samym dole masz Thermal status, tam powinno sie cos dziac jak sie Throttling uaktywni Edytowane 27 Listopada 2012 przez adamlop Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelDK Opublikowano 27 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2012 Ma tak ustawione Uploaded with ImageShack.us Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamlop Opublikowano 27 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2012 Czyli nie masz ustawione nic :D Daj wszystkie 6 wartosci na max, te co maja w nawiasach (A) i (W) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelDK Opublikowano 28 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2012 Muszę tam z palucha wpisywać. Wpisać tam wszędzie max co się da ? np w secondary plane turbo power limit (w) 255 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamlop Opublikowano 28 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2012 dokladnie, wpisz 1024 jak nie przyjmie znaczy ze ma byc 255 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelDK Opublikowano 28 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2012 Teraz tak ustawiłem Uploaded with ImageShack.us Jeszcze 1 rzecz. Doinstalowałem 2 wentylator na radiatorze i mi wzrosły temperatury. Do tej pory 1 wentylator dmuchał powietrze na radiator, 2 dałem by po drugiej stronie wyciągał powietrze i wydmuchiwał w stronę wentylatora z tyłu obudowy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
metal Opublikowano 28 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2012 Ogarniam [albo i nie ; )] oc mojego 3570K [opieram się o poradnik z overclock.net - Ivy Bridge Overclocking Guide ► Asus Motherboards] i muszę stwierdzić, że strasznie marna sztuka mi się trafiła... po pierwsze, Core Temp wskazuje bardzo wysoki VID - na ustawieniach auto przy std. mnożniku wbija mi napięcie 1.328... Na początek skupiłem się na 4,2 GHz i do stabilnego działania potrzebuje napięcia oscylującego w granicach 1.232 - 1.248, VID wskazuje 1.38... przez co muszę offsetem zbijać je o 0.160, co przy stabilizacji napięcia ustawionego na 75% daje wcześniej podane napięcie. Temperatury: 79/85/81/80'C. Nie podoba mi się to... Dodam tylko, że na ręcznie ustawionym napięciu 1.2 i przy wyłączonej stabilizacji napięcia spokojnie robi 4 GHz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...