Skocz do zawartości
Caleb

Intel LGA1155 - Intel Core 3 GEN (Ivy Bridge) - Temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Pisząc o sekcji zasilania o co dokładnie Ci chodzi o napięcia , te standardowe, VCCIO, VCCSA, PLL, Vcore , bo tym już się bawiłem, czy o coś innego?
Przypadkiem się nie obrażaj, bo nie chcę Cię urazić, po prostu tak mam że nie potrafię sam na nic wpaść.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytanko mam, złożyłem sobie właśnie zestaw z podpisu, wgrałem najnowszy bios według którego są dostępne dzielniki RAMu aż do 2400MHz.

Niestety nie moge ustawić taktowania większego jak 1333MHz. Intel aż tak jest pocięty czy ja czegoś nie umiem? Dołączona grafika

Edytowane przez bobson37

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z tego co czytam na stronie msi powinno działać do 1600 bez zajęknięcia:

• Memory speed support up to 1333MHz are provided on 2nd Gen Intel® Core™ i7 / Core™ i5 / Core™ i3 / Pentium® / Celeron® processors (codename Sandy Bridge, 32nm)
• Memory speed support up to 1600MHz are provided on 3rd Gen Intel® Core™ i7 / Core™ i5 / Core™ i3 / Pentium® / Celeron® processors (codename Ivy Bridge, 22nm)
• Memory speed support beyond 1600MHz are provided on some 3rd Generation Intel Core i7-3770K CPUs. This will vary based on quality of CPU.
• Support up to 16GB of system memory*
* Due to a Windows 32-bit operating system limitation, when more than 4 GB of physical memory is installed, the actual memory size displayed will be less than the size of the physical memory installed.
• Support Dual-Channel mode

chyba że płyta trzyma się specyfikacji procka i nie chce pozwolić na więcej... 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dołączona grafika

Intel Pentium to legendarna marka doskonale znana osobom związanym z rynkiem komputerów, mająca w swojej burzliwej historii okresy wielkiej świetności oraz zdecydowanie gorsze, które producent najchętniej wymazałby z pamięci. Faktem jednak pozostaje, że nazwa Pentium stanowi synonim procesora przeznaczonego do zestawów desktopowych, zwłaszcza wśród użytkowników pamiętających czasy panowania modeli 133 MMX. Dopiero wprowadzenie rodziny Intel Core wszystko się zmieniło, niemniej Pentium już wcześniej zapracował na emeryturę dzięki wielce rozczarowującej architekturze Netburst, kiedy Athlon 64 dominował na niemalże wszystkich polach (poza poborem mocy). Skoro główny rozgrywający może być tylko jeden, staruszek siłą rzeczy musiał zostać odsunięty na boczny tor i dzisiaj nie pręży już dumnie muskułów, aczkolwiek trzyma się wystarczająco mocno, aby stanowić jeden z filarów oferty Niebieskich. Obecnie w segmencie budżetowym „pędraki” radzą sobie znakomicie, więc jeśli na procesor możemy przeznaczyć około 200 złotych, to zdecydowanie warto zainteresować się Pentium G2020 - bohaterem niniejszego testu. Pozostaje tylko pytanie, czy jedynym atutem owej jednostki jest kusząco niska cena? Pewnie wiele osób również to zastanawia, dlatego postanowiliśmy sprawdzić, jak w praktyce wypada Pentium G2020...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Zamówiłem procka i7 3770k mam możliwość wyboru zakupu zapakowanego BOX,a lub pewniaka co będzie robił 4,4GHz na napięciu ok 1,25

Pytanie do expertów Dołączona grafika co teraz robić, brać w ciemno czy tego mini selecta bo nie wiadomo co się może trafić?

Cena taka sama

Edytowane przez DUSZEK2323

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

raczej każdy robi 4.5ghz także kupuj nowego w kartoniku, generalnie jak nie zrobisz wymiany pasty pod czapką to i tak temperatury będą ograniczały oc i staniesz na tych 4,5-4,6ghz 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koledzy mobo Asus P8Z77-v Pro procek 3570K i nie mogę ustabilizować offsetu na 4,5Ghz

Niby wszystko dobrze komp sie włącza offset ustawiony na +0.050

Włączam prime95 large i po godzinie mam freez. Ciemny ekran komputer nie reaguje.

Zacząłem sobie pykać w crysis 3 i blue screen IRQL NOT LESS OR EQUAL.

Jakieś rady? Inne opcje w biosie nie ruszane dopiero staram sie ogarnąć nową platformę.

Spectrum wyłączone i CPU Loadline Calibration na 50%.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurcze. OCCT leciał 6godzin nie wywalił się. Prime95 Large puściłem też na 6 godzin w nocy, zero błędów. A Crysis 3 przed chwilą blue screen. Coś te programy testujące stabilność są kiepskie. Znowu podniosłem offset na +0.025. Loadline 75%. Chyba trochę dużo jak na 4,5Ghz... Temperatury ok raczej bo w stresie max 76-80 stopni. Idle 30.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

prime95 puszczasz na smallfft nie na large i tak lekko 24h musi lecieć ale i tak gry dają najszybciej wynik czy komp jest stabilny czy też nie. 

a jakie masz napięcia na tych ustawieniach? co pokazuje cpu-z i coretemp? masz nie przekraczać 100C i 1,52vid.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w WOTa tnę i śmiga tylko crysis 3 sie wykracza no jest loadline na 75% i offset +0.025 puszczam prime 95 priorytet 9 small na noc.

Cpu-Z pokazuje 1.128v w spoczynku i 1.352 przy obciążonych wszystkich jajkach. zobaczymy rano.

Może 3dsmarka zapuścić na noc zamiast prima... hmmmmm.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi