worms1414 Opublikowano 2 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2013 (edytowane) strusm, dzięki za sugestie, batch nie jest ważny, jaki posiadasz. ptys, sam posiadasz i odradzasz, czemu, w 3DM pokazuje power, a ja z w grach będzie ile realnie fps więcej? Edytowane 2 Marca 2013 przez worms1414 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
epoxer Opublikowano 2 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2013 Przy tych samych taktowaniach zyskasz do 5% wydajności w grach, to jak zmiana z PCI-E 1.1 na 3.0 ... nieodczuwalne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
metal Opublikowano 2 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2013 Intel Core i5-3570K vs. i7-3770K Ivy Bridge - TechPowerUp Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DeathTomahawk Opublikowano 2 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2013 Przy tych samych taktowaniach zyskasz do 5% wydajności w grach, to jak zmiana z PCI-E 1.1 na 3.0 ... nieodczuwalne. I to raczej zmiana spowodowana różnicą w taktowaniu i ew. cache, a nie HT. Dodatkowo to nieszczęsne HT czasem lubi powodować problemy (patrz BF3). Jeżeli patrzy się pod kątem gier to lepiej różnicę pomiędzy i5, a i7 wydać na piwo czy coś ;) Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sideband Opublikowano 2 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2013 (edytowane) strusm, dzięki za sugestie, batch nie jest ważny, jaki posiadasz. ptys, sam posiadasz i odradzasz, czemu, w 3DM pokazuje power, a ja z w grach będzie ile realnie fps więcej? Z nowych gier to właściwie tylko c3 reaguje na ht , w pozostałych grach to praktycznie bez zmian będzie. Chcesz więcej pkt w 3dmarku to bierz 3770k Co do batch to jest istotny , przeglądnij temat na xtremesystems tam procki z konkretnymi batchami mają najlepsze oc. Edytowane 2 Marca 2013 przez sideband Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 3 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2013 Ale można zrobić inaczej, kupić i7 i wyłączyć HT. Zyskujemy więcej cache i spada temperatura pod obciążeniem. Właśnie tak większość czasu używałem mojego poprzedniego i7 na 1156 :) Oczywiście różnica w cenie w stosunku do korzyści jest fatalna w wypadku 1155. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 3 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2013 (edytowane) Intel Core i5-3570K vs. i7-3770K Ivy Bridge - TechPowerUp testy na tej stronie to można traktować wyłącznie poglądowo. przyłapałem ich na kłamstwie kiedy testowali gtx680 na i5 3770k gdy jeszcze obowiązywało NDA na intela i usunęli moje posty pod ich testami wskazujące ich oszustwo. także ich testy i wyniki można wsadzić między bajki delikatnie mówiąc. chwd-techpowerup :P btw skręciłem proca z 4,7 na 4,5 bo mi coś zaczął sypać whea po jakiś 2 miesiącach działania w skyrim.... a że różnica równa się ZERO to mam to w D. Edytowane 3 Marca 2013 przez zaodrze244 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
epoxer Opublikowano 3 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2013 W sieci pełno testów a wyniki takie same, więc w przypadku porównania tych procków nie ma się czego czepiać .... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sideband Opublikowano 4 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2013 (edytowane) Wreszcie udało się zdjąć czapkę , nie powiem warto było. Spadło ~28stopni w prime przy 4.7ghz , teraz proc potrzebuje 1.33v zamiast 1.37v. W sumie byłem zaskoczony jak łatwo poszło żyletką , w zasadzie 5min po robocie. Założenie były by proc wyglądał jak z fabryki i tak wygląda , pod czapą clp i zaklejone czarnym silikonem , wygląda jak nówka . Widze , że teraz potencjał temperaturowy jest i zmiana chłodzenia ma sens Edytowane 4 Marca 2013 przez sideband Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blue Opublikowano 4 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2013 (edytowane) Wreszcie udało się zdjąć czapkę , nie powiem warto było. Spadło ~28stopni w prime przy 4.7ghz , teraz proc potrzebuje 1.33v zamiast 1.37v. W sumie byłem zaskoczony jak łatwo poszło żyletką , w zasadzie 5min po robocie. Założenie były by proc wyglądał jak z fabryki i tak wygląda , pod czapą clp i zaklejone czarnym silikonem , wygląda jak nówka . Widze , że teraz potencjał temperaturowy jest i zmiana chłodzenia ma sens pisałem ,że żyletką to jest raz dwa i zrobione ;) Edytowane 4 Marca 2013 przez Blue Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 4 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2013 ...zaklejone czarnym silikonem...Jakiego silikonu użyłeś? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sideband Opublikowano 4 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2013 Taki uniwersalny w tubce koszt 2-3zł, ważne , że wytrzymuje do 200stopni. Może być w zasadzie każdy poza sanitarnym , może być także masa uszczelniająca co zabezpiecza się podwozie w samochodach. pisałem ,że żyletką to jest raz dwa i zrobione Skalpowałem pdc żyletką i nie było raz dwa , do tego zajechałem lekko po pcb i mało brakowało by było dead . W przypadku ivy to lajcik , szybko i bez najmniejszej ryski na pcb. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brym Opublikowano 5 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2013 Czy któryś z użytkowników forum posiada pamięci Samsung Green? Kupiłem niedawno i chciałem zobaczyć czy rzeczywiście tak świetnie się podkręcają. Na IB 3570K niestety ale nie udało mi sie uzyskać stabilnego 2133Mhz gdzie ludzie pisali, że 2400Mhz idzie bez problemu na defaultowych timingach.Próbowałem podnosić napięcie do 1.6V, poluźniać timingi(tak naprawde czasami jak dawałem luźniejsze to komp w ogóle nie wstawał). Co udało mi sie uzyskać po około 4h boju to : Próbowałem zmienić timingi na 8-9-9-21-1T ale nawet po podniesieniu napięcia do ponad 1.6V pamięci nadal były niestabilne. Czy komuś udało sie uruchomić komplet 4x4GB >2000Mhz stabilnie? U mnie startują na 11-14-14-38@2133Mhz ale SuperPi wywala zaraz w jednej z pierwszych iteracji. Ktoś sie bawił w podnoszenie VTT/VCCSA? Na różnych forach różnie piszą i informacje są zbyt rozbieżne, żebym traktował je jako sprawdzone i bezpieczne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 6 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2013 no pewnie że trzeba podbić vtt i vccsa. przejrzyj parę stron w tył tego forum, żeśmy na ten temat rozmawiali. ja wrzucałem linka do xbitlabs gdzie testowali ramy i podnosili VCCSA. zresztą płyta jeżeli zostawisz te napięcia na auto sama powinna ci je podbić. przynajmniej VCCSA. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
worms1414 Opublikowano 6 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2013 Chłopaki ale dałem d..y . Wczoraj przyszedł do mnie arctic do gtx 690, oczywiście podmiana chłodzenia i testy w furmark. Wszystko było dobrze przez około 2minuty, później czarny ekran i już od tej pory brak obrazu na monitorze. Jeszcze z chlodzeniem dodałem przedłużki 8pin, 24pin, ale chyba raczej one nie powodują takiego działania. W każdym razie coś podało. Więc pomyślałem że puszczę ekran z i53570k, wyjście hdmi na płycie jest, jednak mimo cmosa obrazu dalej brak. Ktoś mi poradzi co mogę zrobić by zadziałała grafika z procka by się ustawiła w bios? Kod podaje A2 na płycie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
firin Opublikowano 6 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2013 reset biosu:} Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
worms1414 Opublikowano 6 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2013 Reset biosu nie robię przez cmos przypadkiem, który to robiłem? jeżeli nie to napisz mi jak mam to zrobić, zworki? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blue Opublikowano 6 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2013 ja pamiętam też miałem problem z odpaleniem grafy z procka. masz oprócz grafy jakieś inne karty rozszeżeń. odłącz wszystko co masz podłączone do kompa i wtedy spróbuj. U mnie było tak ,że komputer się nie odpalał przez kontroler LSI. Dorzuciłem drugą grafikę i 3pci-e przestało mi działać x8 tylko x1 a kontroler potrzebował min x4 bodajże i musiałem się go pozbyć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
worms1414 Opublikowano 6 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2013 Żadnych dodatkowych kart, nawet gtx 690 wypiąłem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blue Opublikowano 6 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2013 to sprawdz 690 na innym kompie, może grafa padła Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
worms1414 Opublikowano 6 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2013 A bios po cmos powinien ją sobie sam wykryć jeżeli nic innego nie będzie wsadzone grafika zintegrowana w i5? Nawet kiedy wcześniej była ustawiona karta pciex, a wszystko inne było na disabled? Na wiem że msi gtx padł, tylko czemu bios nie wykrywa integry, a może to wina przedłużek, bardzo były ciepłe. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwasior500 Opublikowano 6 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2013 To były przedłużki ATX i EPS? Musiały być strasznie biedne skoro prawie świeciły na czerwono. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Heat Opublikowano 6 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2013 (edytowane) A bios po cmos powinien ją sobie sam wykryć jeżeli nic innego nie będzie wsadzone grafika zintegrowana w i5? Nawet kiedy wcześniej była ustawiona karta pciex, a wszystko inne było na disabled? Po resecie biosu / wsadzeniu hdmi w płytę powinna automatycznie uruchomić się integra Na wiem że msi gtx padł, tylko czemu bios nie wykrywa integry, a może to wina przedłużek, bardzo były ciepłe. Ja bym jeszcze nie skreślał GTX'a, najlepiej sprawdź go w innym kompie, natomiast to co piszesz o przedłużkach jest bardzo zastanawiające - co to za przedłużki ? Custom'owe czy jakieś gotowce ? Edytowane 6 Marca 2013 przez Heat Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
worms1414 Opublikowano 6 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2013 Przedłużki bitfenix. Właśnie je odpiąłem i dalej to samo. Mianowicie, tylko hdmi, cmos, robiłem nawet zworkami, ekran mi z czarnego zmienia kolor na szary i staje na post A2, podejrzewam że jestem w biosie, alenic nie nie wyswietla. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Heat Opublikowano 6 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2013 Rozumiem, że tak podstawową czynność jak odpięcie wszystkiego czyli m.in dysków i odpalenie płyty "na czysto" już zrobiłeś ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brym Opublikowano 6 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2013 @worms1414 kod A2 to IDE Detect. anyway zrobiłem u siebie restart z otwartą obudową i niestety kod A2 nie pojawi się po wejściu do UEFI. Zanim wejdzie do biosu kod A2 przewija sie dwa razy + 99 i coś jeszcze. Po wejściu do UEFI kod który wyświetla moja płyta to Ab. I to by pasowało po zaglądnięciu do manuala. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sideband Opublikowano 6 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2013 Wieszanie się na a2 to ja miałem przy karcie pci , która nie była kompatybilna z uefi i trzeba było przestawić w biosie pewną opcję. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mario2k Opublikowano 6 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2013 Od jakiegos czasu tez mam problem z kodem A2 , czasami po 10s przechdzie dalej czasam i wisi w nieskonczonosc i wymaga Reseta jakis dziwny zbiego okolicznosci z tym codem :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
worms1414 Opublikowano 6 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2013 Chyba w tym temacie już nie będę pisał, więc zaproponujcie chłopaki w którym najlepiej napisać, bo problem dotyczy teraz samej grafiki GTX690 i próby jej uruchomienia, ewentualnie przywrócenia biosu oryginalnego który posiadam. W każdym razie po kilku godzinach walki i w efekcie końcowym oderwaniu radiatora od cpu, ciężko było jak diabli, ponownym złożeniu wszystkiego, grafika z i5 3570k ruszyła w końcu jestem w windzie. Jednak gtx jest chyba martwy, pali się na nim logo i kręcą wentyle, podpięte 2x8pin, żadnego monitora nie podpinałem. Wchodząc w dos chcąc sflashowac kartę tak jak zawsze nie wykrywa mi jej. Wpisując nvflash --list tez mi mówi że nie mam żadnych adapterów nvidi, przepinałem w inne pciex ale to samo. Dziękuje wszystkim za pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 6 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2013 (edytowane) stawiam jak zwykle na pogięte styki w socketcie cpu. wyjmij cpu weź lupę i bardzo dokładnie oglądnij cały socket. na bank tam jest problem. pogięty pin znajduje się pewnie w lewym dolnym rogu. (prawy dolny róg byłby wtedy od strony banków pamięci. jeżeli poprzednią grafikę miałeś na pci-e 2.0 to bardzo możliwe że działała normalnie. teraz jak masz pci-e 3.0 to pewnie brakuje jakiegoś pina i [gluteus maximus]. Edytowane 6 Marca 2013 przez zaodrze244 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...