Jump to content
Sign in to follow this  
Caleb

Ivy Bridge 22 nm - Następcy Sandy Bridge 32 nm

Recommended Posts

przy takim napięciu to możesz to chłodzić pasywnie Dołączona grafika przecież on i tak temperatury na macho nie oddaje Dołączona grafika ale gdybyś zdjął czapkę zmienił pastę na clp to byś pewnie nawet 40C nie zobaczył...

 

zmieniasz pastę na clp i zakładasz czapkę spowrtoem? czy bez czapy?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pewnie zakłada, bez czapy w ogóle będzie się procek z chłodzeniem stykać? Ta metalowa osłona socketu chyba będzie przeszkadzać.

Share this post


Link to post
Share on other sites

zmieniłem pastę i czapkę oczywiście że założyłem z powrotem. bez niej to bym pewnie pokruszył rdzeń przy zakładaniu chłodzenia. od razu uprzedzę pytanie - czapki nie przyklejałem po prostu ją założyłem i docisnąłem zapinką socketu.

 

poniżej jest link do postu ptysia w którym jest link do filmu jak zdjąć ihs Dołączona grafika

http://forum.purepc....40#entry3732481

Edited by zaodrze244

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czapka jest na pastę ale czy wszystkie procesory z tego powodu gorzej oddają ciepło czy dotyczy to egzemplarzy gdzie ta pasta jest źle założona za grubo, za mało czy coś w ten deseń? Złożyłem platformę na 3570k i MSI Z77A DG55 czekam na blok wodny dlatego na razie na boxie , grafika z procka temperatury bardzo ładne 35~42*C w spoczynku na 4.2Gz 1,22V Z OC jeszcze się nie bawiłem tylko wcisnąłem magiczny przycisk na płycie OC GENE i ustawiło procesor na 4,2GHz. Nowy bios to niezła porażka, co z te go że z pod Windowsa można zmieniać parametry jak i tak restart trzeba zrobić przynajmniej jeśli chodzi o OC. Na jakie napięcia zrucić uwagę na początek bo jest tego tak dużo że masakra.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Problem wynika z zastosowania zwykłej pasty a nie ze sposobu jej nałożenia. Tzn że dotyczy wszystkich CPU.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dopisek (ES) przy nazwie procesora w core temp wynika z tego ze jest to nieaktualny program? Włączyłem Linxa na chłodzeniu box i temperatura 80*C @4.2 (1,2Vcore temp, 1,12~1,16 CPU-z) - na płycie sa pkt pomiarowe ale bateria w multimetrze podała. . Dotykając palcem znacząco podniosła się temperatura radiatora praktycznie zaraz po starcie. Tragedii nie ma ciekawe tylko czy ta intelowska pasta nie będzie tracić przewodności. Z drugiej strony niektóre pasty osiągają optymalna wydajność po 200 godzinach nawet.

Edited by HeretyK

Share this post


Link to post
Share on other sites

to już lepiej odpal prime95 z avx i sprawdzaj błędy WHEA w system logu. bliższe szczegóły szukaj w wątku praktycznie na każdej stronie to się powtarza do zrzygania...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dopisek (ES) przy nazwie procesora w core temp wynika z tego ze jest to nieaktualny program?..

To znaczy że procesor jest Engineering Sample czyli próbka inżynieryjna a nie produkt sklepowy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dołączona grafika

Platforma Intel LGA 1155 pomimo iż wcale do najtańszych nie należy, jest aktualnie najbardziej popularna, zwłaszcza wśród osób poszukujących najwyższej wydajności i możliwości rozbudowy swojej maszyny. Szeroki wybór najróżniejszych procesorów (Celeron / Pentium / Core), chipsetów do płyt głównych (Z68 / B75 / Z77) czy wsparcie dla najnowszych standardów (PCI-E 3.0), zapewnia ogromne możliwości konfiguracji komputera. Decyzja co kupić nigdy nie jest łatwa, biorąc pod uwagę ilość propozycji zalewających półki sklepowe, niemniej wśród sprzętu ze średniej i górnej półki sytuacja wydaje się najbardziej klarowana. Overclockerzy oraz wymagający użytkownicy wybierają oczywiście modele płyt głównych z układem logiki Intel Z77, które będą zasilać 22 nm CPU z rodziny Ivy Bridge posiadające odblokowany mnożnik (K). Dlatego też postanowiliśmy rzucić okiem na pięć konstrukcji, które dotychczas nie miały okazji gościć na naszych łamach. Przed Wami ASRock Fatal1ty Z77 Professional, ASUS Sabertooth Z77, Intel DZ77RE-75K, MSI Z77A-GD80 oraz Biostar HI-FI Z77X.

Test płyt głównych LGA 1155 Intel Z77 dla Ivy Bridge - Część II

Share this post


Link to post
Share on other sites

To znaczy że procesor jest Engineering Sample czyli próbka inżynieryjna a nie produkt sklepowy.

 

Akurat w core temp musi być błąd. Mam tak samo:

Dołączona grafika

 

A mój cpu nie jest samplem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

U mnie tak samo pokazuje Dołączona grafika

post-152161-0-32633800-1347352560_thumb.png post-152161-0-90490000-1347352748_thumb.png

 

Ps.Orientujecie się czemu nie podaje zużycia prądu?.

W moim poprzednim,i3-2120T,podawał bez problemu.

Pewnie u mnie źle identyfikuje procka.

Mam i3-3225...a nie jakieś i5 lol

Edited by Ogi

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pewnie tak.

Ale bardziej chodzi o to że było a nie ma .

Szczególnie że podczas montażu proca i pierwszego uruchomienia,bios dał komunikat,iż cpu może nie być poprawnie obsługiwane.

Wykazywał iż "Intel management engine" jest nie zaktualizowany,mimo iż bios mam najnowszy.

Ale w sumie wszystko chodzi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dorwałem i5 3570k i udało mi się wycisnąć 4.5GHz na 1.264v. Wynik całkiem zacny, procek na WC nie ma kosmicznych temperatur, ale jest ciepło, raz udało mi się dobić w Linx do 87*C, w grach poniżej 70*C. Szkoda mi zwiększać napięcie dla kiluset do niczego nie przydatnych MHz.

 

Podsumowanie po pierwszych testach.

Powiem tylko, że nie zauważyłem ogromnego kopa na GTX670 w grach takich jak BF3 czy Crysis2 względem Q9550@4.0GHz czy i5 760 na identycznym taktowaniu. Minimalny FPS jest wyższy, mniej spadków, ale komfort gry podobny. GTAIV na tym procku jednak działa wyśmienicie, zazwyczaj powyżej 45 klatek, czasami spadnie, ale jest ok. Metro w benchmarku chodzi tak samo ciulowo jak działało wcześniej, minimalny FPS to 8. Ogólnie jak ktoś siedzi na dobrze wykręconym i5 760 to raczej nie musi zmieniać sprzętu.

Edited by OCM4n14k

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam,

 

ogólnie mam ogromny problem z i5-3570k i plytą asrock z77 extreme4 i ram corsair xms 2x4gb 1600

 

Komputer na stokowych ustawieniach dziwnie się zachowuje, juz nie mam pomyslow co dalej z nim robic....

Ogolnie w tescie prime95 wyrzuca jakis blad w workerze 3cim...

w occt po 1 minucie testu wywala detected error on core 3

 

Juz probowalem zmiany napiec, podnosilem, obnizalem nawet mnoznik procesora na 30 i wtedy testy w prime i occt trwają troche dłuzej ale i tak w koncu sie wywalaja

Mysle, ze przez to gry sie kraszuja i wychodza do windowsa eh

 

Podkrecic tego proca nie moge bo po prostu nie przechodzi testow...

 

moze ktos z was poda mi dokladnie jakie ma ustawione napiecia dla proca i tych wszystkich innych bajerow vtt itd.

 

Widze, ze zaodrze masz podobny config, moze daj mi jakis namiar na Ciebie zebym mogl sie o wszystko dopytac?

 

Nie wiem w sumie czy to moze uwalona plyta, czy uwalony proc, przeciez on powinnien smigac na stokowych ustawieniach

Edited by nedudej

Share this post


Link to post
Share on other sites

@up nie masz ty czasem uwalonej pamiatki, albo kontrolera w procu, wszystko powinno smigac na Default Settings.

Tempy w porzadku?

Edited by adamlop

Share this post


Link to post
Share on other sites

temperatury sa ok, ogolnie dziwnie to dziala, bo ja ustawie w koligacji, zeby cos uzywalo tylko procesora nr 2 (czyli 3ci) to sie to cos wywala po jakiejs chwili

 

Ustawilem zgodnie z tymi screenami od zaodrze, ktore podawal 2 strony wczesniej i tez [gluteus maximus].

Czym to testowac, zeby zdiagnozowac dokladniej problem? bo nie wiem co dalej z tym robic,

 

Co do pamieci, to probowalem je wkladac w rozne sloty, probowalem z jedna pamiecia, z dwoma, nic to nie daje, wiec chyba to nie ich wina

 

Bios tez zaktualizowalem do 2.20

 

wiem, ze ogolnie testy w occt i prime zaczynaja dzialac dopiero jak wylacze te wszystkie duperele odpowiedzialne za turbo boost

Edited by nedudej

Share this post


Link to post
Share on other sites

memtest przelecial bez bledow

 

zainstalowalem inna wersje windowsa 7 i nadal ten sam problem

Teraz to ja juz nie wiem ktora czesc tutaj nawala, mozna to jakos inaczej zdiagnozowac?

 

Cos mi sie wydaje, ze ogolnie wine ma plyta glowna i gdybym mial jakas inna pod reką to pewnie bym sprawdzil,

 

dzisiaj zmienialem chlodzenie i ta moja plyta przy kazdym ruchu strasznie trzeszczala jakby laminat sie od niej mial za chwile oderwac;)

 

edit:

 

Jak w biosie ustawie procek na 2 core i reszta jest wylaczona to problemy tez znikaja, wynika z tego, ze moze byc jednak procek uwalony?

 

Jeszcze znalazlem jedna ciekawostke, czasami gdy chce cos zainstalowac wyswietla sie, ze plik jest uszkodzony, pozniej klikam go ponownie i komunikat znika

Edited by nedudej

Share this post


Link to post
Share on other sites

memtest przelecial bez bledow

 

zainstalowalem inna wersje windowsa 7 i nadal ten sam problem

Teraz to ja juz nie wiem ktora czesc tutaj nawala, mozna to jakos inaczej zdiagnozowac?

 

Cos mi sie wydaje, ze ogolnie wine ma plyta glowna i gdybym mial jakas inna pod reką to pewnie bym sprawdzil,

 

dzisiaj zmienialem chlodzenie i ta moja plyta przy kazdym ruchu strasznie trzeszczala jakby laminat sie od niej mial za chwile oderwac;)

 

edit:

 

Jak w biosie ustawie procek na 2 core i reszta jest wylaczona to problemy tez znikaja, wynika z tego, ze moze byc jednak procek uwalony?

 

Jeszcze znalazlem jedna ciekawostke, czasami gdy chce cos zainstalowac wyswietla sie, ze plik jest uszkodzony, pozniej klikam go ponownie i komunikat znika

 

zainstaluj system na innym dysku, zrob reset uefi i zobacz czy cos pomoze

Share this post


Link to post
Share on other sites

wlasnie w tym celu dzisiaj kupilem sobie nowy dysk ssd vertex4 ;)

 

No nic jutro bede mial do testu inny komputer o podobnej specyfikacji to sobie sprawdze procka w tamtym kompie

Share this post


Link to post
Share on other sites

w zeszły piątek złożyłem kumplowi praktycznie taki sam zestaw jak mam ja - 3570k, asrock extreme 4, 4x4 kingstona 1600 (te szare kości) i wszystko odpaliło i działało za drugim razem Dołączona grafika przy pierwszym uruchomieniu komp nie wstał wyłączyłem go, wcisnąłem z tyłu cleracmosa komp wstał bez oporów.

 

biosy 2.10 i 2.20 mają zwalone sterowanie LLC. wczoraj wgrałem 2.21 http://www29.zippysh...77488/file.html i od razu LLC ruszył z kopyta Dołączona grafika

 

wyślij mi na priva wiadomość ze swoim emailem. wieczorem zrobię ci zrzuty ekranu biosu i wyślę Dołączona grafika

 

generalnie pamięci powinieneś mieć włożone w slot 2 i 4 licząc od cpu.

 

z ustawień napięć ja ustawiam tylko i wyłącznie offset dla CPU nic więcej nie zmieniam.

 

pamięciom wybieram profil XMP, potem wybieram DDR-1600, 100mhz.

 

nie wiem o co chodzi w biosie z opcją która się pojawiła wraz z biosem 2.10 tzn odrębne taktowanie można ustawić dla pamięci 100 lub 133 mhz. pewnie chodzi o to żeby można było na płycie osadzić pamięci 2800+ ale nie mam takich pamięci więc sprawdzić tego nie potrafię.

Edited by zaodrze244

Share this post


Link to post
Share on other sites

Limitow napiec nie zwiekszasz? Wydaje mi sie ze defaultowe moga powodowac throttling procka

Core Current Limit: Max

Long Duration Power Limit: Max

Long Duration Maintained: Auto

Short Duration Power Limit: Max

Primary Plane Current Limit: Max

Secondary Plane Current Limit: Max

~To get "Max", type in 10000 and press Enter.

~These are simply power limits. They are only used to stop the CPU from using a certain amount of watts/amps.

~But since we are overclocking, we don't care for limits and should set them to max.

~It will not hurt the CPU at all (it won't suddenly use 1000 amps and blow up). Its not what it will use, just a limit of what it can use.

~This won't allow the CPU to user more than is should either. These are NOT safety limits.

http://www.overclock...-asrock-edition

Edited by adamlop

Share this post


Link to post
Share on other sites

zwiększam do 500 Dołączona grafika z tym że przy default powinno być auto - myślałem że o tym jest tutaj teraz mowa.

 

z ciekawości przetestuję ten temat przez łykend. ustawię auto i zobaczę czy będzie występował throttling.

Edited by zaodrze244

Share this post


Link to post
Share on other sites

no nic, sprawdzilem procka na innym sprzecie i te same dolegliwosci Dołączona grafika pozostaje go wyslac do morele.net i czekac pewnie 2 miesiace Dołączona grafika) w sumie szkoda, ze sie problemem zainteresowalem w maju, kiedy go kupilem bo pewnie bym mogl go wtedy wymienic...

Edited by nedudej

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam

 

walczę z moim 3770k od paru dni i udało mi sie wywalczyć cos takiego, z relacji innych użytkowników, ktorzy sobie bardzo chwalą swoje sztuki, niskie napięcia, uważam mój wynik za totalną porażkę ...

 

ale do rzeczy :

 

wyniki przy których mam stabilne działanie ( min. jedna godzina occ )

 

1.35 na mnożniku 45

1.4 na mnożniku 46

1.48 na mnożniku 47

 

 

z tego co wiem to graniczna wartością ( rozsądną ) jest 1.52 wiec dalej nie jade, jak daje 1.51 na 48 wywala błędami i obawiam się że to koniec mojego OC chyba że macie jakies pomysły ....

 

temp przy 47 dla poszczególnego rdzenia, 89,93, 93, 83 )

 

 

Płyta Gigabyte z77xUD5H ( bios f14 - najnowszy)

 

resztę ustawień podaje na printach:

post-113757-0-78979700-1349298507_thumb.jpg

post-113757-0-59781900-1349298523_thumb.jpg

post-113757-0-56487300-1349298535_thumb.jpg

Edited by htw

Share this post


Link to post
Share on other sites

htw zostaw na auto PLL to on może być przyczyną niestabilności i tego że musisz tak mocno podbijać vcore. 1.5v to jest za niskie napięcie poza specyfikacją. było to tutaj wałkowane i po pierwszych zachwytach że mam niższe temperatury okazało się że przez to procek tracił stabilność.

 

nie wiem czy 1.52v to jest wartość rozsądna ale napewno zgodna ze specyfikacją.

 

temperatury przy 47 i tak wysokim napięciu masz przyzwoite ale pewnie zrobi się dużo gorzej jak będzie ciepło na dworze.

 

jak chcesz procka katować syntetykami to użyj prime95 27.7 i szukaj błędów WHEA w system logu windowsa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

Aktualności

Artykuły



×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.