Jump to content
Sign in to follow this  
Caleb

Ivy Bridge 22 nm - Następcy Sandy Bridge 32 nm

Recommended Posts

Dzięki za konkretną pomoc.

 

Z LLC jest średnio, bo mam tylko 3 stopnie do wyboru: 0%, 50% i 100%. Ustawiłem 50%.

To co podałeś, ustawiłem wg Twoich zaleceń, resztę zostawiłem jak miałem.

 

Efekt jest taki, że cpu-z pokazuje w stresie 1,37 - 1,38v, W OCCT musiałem przerwać po 3 minutach bo temperatura 2-go rdzenia dochodziła do 90*C.

LLC zostawić na 50% czy ustawić 0%? I rozumiem, że additional turbo voltage zmniejszyć na tyle, by uzyskać ~1,35v w stresie?

 

Musze podkręcić wentylatory, Macho świeżo założony to pasta niewygrzana, doza tym, nie wiem czy ta z zestawu dobra jest, ale MX-2 mi się skończyła...

Share this post


Link to post
Share on other sites

zostaw 50%, pasta praktycznie nie ma znaczenia bo żeby zbić temperatury trzeba ciąć czapkę i zmienić gluta na CLP - zyskujesz około 20C. napięcie przez turbo zbijaj do 1,35v i niżej. testuj najnowszym prime95 27,9 - smallfft. odpal coretemp i sprawdzaj jakie jest napięci VID - nie przekraczaj 1,52v.

 

90C to dużo ale nie ma tragedii. odpuść sobie cccp bo on morduje sprzęt. dawaj prime95 i gry.

 

zresztą takie informacje tutaj się przewijają na prawie każdej stronie :P

 

jeszcze jedno przy twojej nisko budżetowej płycie musisz uwzględnić to że możliwe że będzie potrzebne napięcie w okolicach 1,35v żeby ustabilizować procka na 4500 lub nawet więcej. wnioskuję to z testów na necie asrock z77 extreme4 i extreme6. przy extreme6 ten sam procek można ustabilizować na niższym napieciu ponieważ płyta ma lepszą sekcję zasilania. a im niższy model płyty tym gorzej...

Edited by zaodrze244

Share this post


Link to post
Share on other sites

Z77 Pro3 jest polecana w zestawach pod 3570k aż do kwoty 4200zł (i na tym bazowałem), więc nie myślałem, że to aż taka niskobudżetowa płyta...Dołączona grafika A przynajmniej myślałem, że chociaż do 4,5ghz pociągnie go.

 

4400MHz Large FFT's chodzi, ale 4500 nie chce. Nawet na tym poprzednim vcore ~1,38v przy uruchamianiu systemu wywalało już dwa programy. Jutro spróbuję coś zdziałać jeszcze.

Edited by DejwiT11

Share this post


Link to post
Share on other sites

A EuP czemu nie włączyłeś? przecież to niskie zuzycie energii kiedy komp jest wyłączony.

 

Ponieważ albo ta funkcja nie działa prawidłowo na MPower albo zasilacz nie jest w stanie zejść niżej bo nie jest do niej przystosowany. W obu przypadkach on/off uzyskuję 2,1-2,2W (dryfuje). W teorii można zejść do 0,3W.

 

Wracając do OC dzięki digital compensation ustawionemu z default na high udało mi się ustabilizować procka na 4.4GHz 1.225V i PLL 1.75V i zbić 2C na najgorętszym rdzeniu (poprzednio 1,235V PLL 1.8V). Może da się zejść niżej ale wymaga to dalszych testów.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Z77 Pro3 jest polecana w zestawach pod 3570k aż do kwoty 4200zł (i na tym bazowałem), więc nie myślałem, że to aż taka niskobudżetowa płyta...Dołączona grafika A przynajmniej myślałem, że chociaż do 4,5ghz pociągnie go.

 

4400MHz Large FFT's chodzi, ale 4500 nie chce. Nawet na tym poprzednim vcore ~1,38v przy uruchamianiu systemu wywalało już dwa programy. Jutro spróbuję coś zdziałać jeszcze.

 

Muszę cie zmartwić , ale ta płyta jest kiepska. Widziałem nie jeden test i kończyli na 4.2ghz , a gigabajt i asus na tym samym procku kończyło na 4.6ghz lub 4.7ghz.

Share this post


Link to post
Share on other sites

To po ki ch** kiepska płyta w zestawie za 4200zł i do tego Macho by ciskać jak najwięcej mhz? Czyli moje 4,4GHz przy 1,32v można jednym słowem uznać za sukces taa?

Już mi nie chodzi o Asusy czy Gigaszity, bo wygląda na to, że wsadzasz wszystkie ASRocki do jednego wora, ale o możliwości Pro3 względem np. Extreme4. Wiem, że gorsza, ale jak mówiłem, myślałem, że chociaż te 4 i pół da radę, a tu zonk...

Edited by DejwiT11

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sam mam asrock pro3(sygnatura jest mocna nieaktualna) i mogę cyknąć 4.9ghz na 3570k Dołączona grafika . Tu nawet nie chodzi sekcje , która jest nie najlepsza tylko zapewne to kwestia niedopracowanego biosu stąd w testach skończyła się na 4.2ghz. Ogólnie na asrockach potrzeba więcej napięcia by uzyskać tyle samo mhz np. na asusie , temp cpu też są wyrażnie wyższe. Spróbuj zapodać fixed zamiast offsetu , jak będziesz mógł zjechać z napięciem to znaczy , że offset działa lipnie. Ja tam kręce na fixed i wymuszam c6 , pomimo wysokiego napięcia w idle pobór jest bardzo niski , jest niższy niż standardowe ustawienia biosu i stock takt cpu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Fixed zamiast offsetu tzn? Sorry za lamę, może się wydawać komuś oczywiste, ale dopiero dziś się zagłębiłem w ten bios, wcześniej Intela miałem za czasów C2D Dołączona grafika

Testuję niższe takty i widzę, że na 4,0 i 4,2 nawet nie trzeba dużego napięcia, dopiero od 4,4 woła sobie papu...

 

Edit, aa chyba zczaiłem o co loto, fixed czyli na sztywno, tylko nie widzę nigdzie by dało radę ustawić na sztywno. CPU Voltage jest tylko Auto i Offset Mode Dołączona grafika

Edited by DejwiT11

Share this post


Link to post
Share on other sites

jeżeli tak jest jak mówisz to ustaw level na 0% i dopasuj addtional turbo voltage. na pewno ci się uda ustabilizować procka na 4500 :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

cześć.

lada moment kupuję g1620 lub g2020.

mam pytanie o undervolting. czy ma sens i czy daje wymierne korzyści w zużyciu prądu? jeśli tak, to o ile dają się odvoltować IB? mam na oku płytę asrock b75 pro3, a z opisu wynika, że na niej można regulować napięcie -0.1v - +0.1v; nie wiem czy taki zakres będzie wystarczający.

 

ps. na c2d e7500 przy lekkim oc i obniżeniu napięcia, mam niższe temperatury niż stock i przy tym watomierz też pokazuje mniej. liczę na to samo z nowym zestawem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ciężko jednoznacznie odpowiedzieć bo każda sztuka trochę inaczej się zachowuje. Przykładowo mój 3570k którego defaultowe napięcie wynosi teoretycznie 1.2V, jest w stanie pracować przy 4.4GHz z napięciem 1.17V.

 

Jeśli comp chodzi często obciążony a procek jest prądożerny to jakieś $ się zaoszczędzi. Przy Celku spektakularnych wyników nie będzie bo g1620 max 55W pobiera.

 

Zakres -0.1v - +0.1v jest trochę za mały według mnie. Przynajmniej 0,05V by się przydało.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zaodrze, będzie ciężko chyba, LLC już ustawiałem na 0%, podbija to napięcie o jakieś 0,05v względem 50%. Nie ma już czym się bawić by ustabilizować. Cały czas potrzebuje papu.

Żeby bardziej wyobrazić Tobie to, powiem, że na 4,4ghz działa bez whea dopiero, jak offset ustawię na -0,005 (addtional turbo voltage oczywiście auto). Przy -0,01 sypał whea już przy uruchamianiu systemu. Z LLC 0% daje to ~1,32v w stresie w prime. Także do 4,5ghz turbo voltage bym pewnie musiał podbić do 1,4v a to napięcie już mi sie nie podoba.

Edited by DejwiT11

Share this post


Link to post
Share on other sites

czyli additional turbo pozostawiasz na auto gdy ustawiasz offset na +0,005 ?

 

może spróbuj jeszcze C3 i C6 i C package dać disable. C1E enable.

 

zrób zrzuty ekranu z ustawień biosu - wsadź pena i w biosie wciskaj F12 - bios sam zrobi screena na pena ;)

Edited by zaodrze244
  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na 4,4ghz nie jest potrzebne tak wysokie napięcie, więc stosuję minusowy offset. Na 4,5 robiłem jak mówiłeś, offset +0,005 i podbijałem dalej przez turbo. Zaraz potestuję resztę o których piszesz. Jadę na tych 4,4ghz @ 1,32v i jednak whea po dłuższej sesji wywalają. Już zaczyna mnie to irytować...

Share this post


Link to post
Share on other sites

jeżeli winna jest płyta to trzeba zakwestionować sensowność poradników. faktycznie widzę że przy zestawie za 3400 polecają budżetówkę?? jak dla mnie delikatnie mówiąc trąca myszką :P

Share this post


Link to post
Share on other sites

Właśnie, 3400zł jeszcze by uszło, ale za 4200 jest nadal ta sama. MSI nie wziąłem, bo nie ma pci, na które mam Xonara, więc wziąłem "alternatywę".

 

Ustawiłem na 4,5ghz tak jak na screenach, cpu-z ~1,38v i whea zaraz po odpaleniu prime. Na temat samego pancjenta też spróbuje coś poczytać, serie, batche, itp.

 

post-164893-0-90580100-1359040936_thumb.jpgpost-164893-0-25439900-1359040951_thumb.jpgpost-164893-0-51698500-1359040973_thumb.jpg

Edited by DejwiT11

Share this post


Link to post
Share on other sites

to włącz internall PLL overvoltage ENABLE, oraz ustaw limity na 500 nie na 300.

 

PLL ustaw na auto i zobacz czy to może pomoże. może 1,709 to jest za mało dla twojego procka.

Edited by zaodrze244
  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chwila, nie wiem przypadkiem, czy problemem nie są temperatury, niby powyżej 80 jeszcze nie jest źle, ale puściłem test wydajności wbudowany w 7-zipa, cpu-z pokazuje 1,35v, a nie jak w prime 1,38v, i test leci a whea jakoś sie nie pokazuje, ale i jest 60 - 65 na najcieplejszym rdzeniu. Niedługo sesja w bf3, więc sie wszystko okaże. Jak nie przejdzie bfa to będę zwiększał wtedy PLL. Thx ;)

Edited by DejwiT11

Share this post


Link to post
Share on other sites

Co do pll to jest tak przy większej ilośći i ocowaniu pamięci z pll nie poszaleje się w dół , pll stabiilizuje proca w prime ze względu na obniżanie temperatury i nic więcej tylko w grach może się sypać na obniżonym pll. Jak masz tyle kości to też może wymagać większego vtt Dołączona grafika .

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Właśnie wyjąłem dwie na czas ocowania, jak dojdę do czegoś to spróbuję je włożyć ;) Ale dzięki Panowie, już wiem mniej więcej co i jak to myśle, że ustabilizuje go na tych 4,5. Primem nie będę testował, bo za wysokie produkuje tempy a one błędy i kółko sie zamyka. Myśle, że BF3 + sprawdzanie whea wystarczy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

gdzie podciągnąć na asusie, żeby w idle dawał troche wiecej V (mam spadki do poniżej 0,7V),

ale żeby dalej offset chodził, tzn działały spadki napięcia w idle do powiedzmy 0,8V?

Edited by meeron

Share this post


Link to post
Share on other sites

@DejwiT11

 

do 95C spokojnie możesz jechać prime95, nie musisz robić nim 8h testu wystarczy 15-30min na smallfft czy wywala błędy whea. jeżeli tak to gry też się sypać będą. bf3 mojego bez ciętej czapki na 4500 w letnie upały grzał maksymalnie do około 70C także sam bf3 może być trochę za mało i trzeba trochę pograć :D no chyba że grasz w bf3 godzinami to olej to co napisałem na początku :D

Edited by zaodrze244

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam wszystkich,

 

Poniżej chciałbym pochwalić się tym co udało mi się uzyskać po kilku godzinach zabawy i sprawdzaniu stabilności. Wiem, że nie jest to górna granica. Swój cel udało mi się uzyskać - stabilne 4,5ghz. Podczas wcześniejszych testów użyłem pasty dołączonej do zestawu z coolerem. Temperatura potrafiła dobić do 93C a to było już zbyt dużo. Zobaczcie sobie co dała sama zmiana pasty na Zalman ZM-STG1. Na najmocniej grzejącym się rdzeniu udało mi się zbić temperaturę o 14C!. I to zaraz po nałożeniu. Wiadomo, że pasta musi się "wymodelować" podczas pierwszych kilku dni więc zapewne te wartości jeszcze spadną. W indle temperatura na procku jest w granicach 29C!

 

Płyta: MSI Z77A-G45

Procesor: I3570k

Cooler: Coolink corator ds

Napięcie: 1,270

 

http://www.imagebana...lxeak0/test.png

 

DewjiT11 - zmień pastę. Mi naprawdę ta zmiana wyszła na dobre i uzyskałem stabilne 4,5Ghz. Wcześniej miałem z tym problem.

Edited by Qidin

Share this post


Link to post
Share on other sites

gdzie podciągnąć na asusie, żeby w idle dawał troche wiecej V (mam spadki do poniżej 0,7V),

ale żeby dalej offset chodził, tzn działały spadki napięcia w idle do powiedzmy 0,8V?

 

Nie pamiętam jak się to zwało w asusie load line calibration? Tym się baw , tym zwiększysz vdroop także pod obciążeniem cpu dostanie mniej napięcia , a podbij napięciem normalnie offsetem , to dostaniesz więcej napięcia w idle.
  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

dzięki sideband, tak to się w Asusie nazywa właśnie, będę się bawił Dołączona grafika

Edited by meeron

Share this post


Link to post
Share on other sites

@ Qidin - a przed zmianą pasty było tak, że np. miałeś błędy whea w jakiejś grze przy wcale niedużej temperaturze? Czy tylko o LynX'ie mówisz? Bo ja mam błędy nawet podczas gry kiedy temperatura wcale nie jest duża.

Druga sprawa jaką masz płytę, a trzecia co to za chłodzenie, do którego była taka lipna pasta dołączona? Bo nawet nie wiem czy ta moja dołączona do Macho jest jakościowo dobra, a do tego zaodrze wyżej mówił, że pasta na czapie nie ma takiego znaczenia jak pod czapą.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mogę dodać od siebie, że mam pastę od Macho i nie ruszaną czapę i temp w idle od 15 do 30 C. W OC też temperatury nie blokują mnie (85-90C przy Linxie). Jednakże gdy na początku na szybko byle jak założyłem Macho i dałem za dużo pasty miałem 90C bez OC w stresie Dołączona grafika Musiałem założyć chłodzenie jeszcze raz.

 

Z kolei mi nie udało się ani razu zobaczyć tego sławetnego błedu WHEA przy Prime 95 AVX bądź Linx AVX, u mnie w stresie miałem freez albo po prostu działało bez błędów w syslogu (nawet jak wyniki testów wskazywały, że procesorowi brakuję napięcia, bo osiąga wyniki gorsze niż przy 100 Mhz mniej).

Edited by cripple

Share this post


Link to post
Share on other sites

No i ch**. Dałem PLL na auto co dało 1,83v i mimo to po półgodzinnej rozgrywce w BF WHEA Logger się odezwał Dołączona grafika . Maksymalna temperatura zanotowana na najcieplejszym rdzeniu to 66*C. Jednak problem dalej jest, nie wiem już o co mu chodzi...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mogę dodać od siebie, że mam pastę od Macho i nie ruszaną czapę i temp w idle od 15 do 30 C.

 

To ile masz stopni w pokoju? Żeby mieć w IDLE 15 stopni na procku to musiałbyś mieć w pokoju piętnaście stopni lub mniej...

 

Pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

Aktualności

Artykuły



×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.