Jump to content
Sign in to follow this  
Caleb

Ivy Bridge 22 nm - Następcy Sandy Bridge 32 nm

Recommended Posts

Witam,

jaką mobo (~500zł) wybrać by wyciągnąć ze zintegrowanej grafy i5 3570k (hd4000) ile się da. W Waszym teście i5 3570k domyślnie ustawione było 512MB.

msi z77a-g45 przykładowo ogranicza przydział dla zintegrowanej do 256MB... to spora wada w moim przypadku muszę bowiem poczekać z zakupem karty graficznej.

asrock z77 extreme4 wg. specyfikacji producenta współdzieli do 1760MB ze zintegrowaną graficzną.

Pytanie, ile MB obsługuje HD4000 z i5 3570k i na jakiej płycie najlepiej wykorzystam tą grafę.

  • Downvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

A po co Ci aż tyle pamięci do tak słabej karty graficznej? Wydaje Ci się że będziesz grał w fullHD z wysokimi detalami? Raczej w tym wypadku skup się na wydajnych pamięciach RAM, bo to one będą miały tu duży wpływ.

 

I o jakim "naszym" teście piszesz?

Edited by rafa

Share this post


Link to post
Share on other sites

ramy swoją drogą,

Patriot DDR3 8GB Dual 1600MHz Viper III XMP

 

nadal szukam odpowiedzi na moje pytanie przez kilka miesięcy bowiem nie będę miał innej grafy, zależy mi zatem by była maksymalnie wydajna nie ograniczana przykładowo do 256 mb przez płytę. na stronie intela nie znalazłem odpowiedzi...

 

owy TEST:

http://www.purepc.pl/procesory/core_i53570k_vs_core_i52500k_test_procesorow_dla_graczy?page=0,8

Edited by adamosw
  • Downvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Najwyraźniej wydaje Ci się że im więcej przydzielisz pamięci tym będzie wydajniejsza :)

Testowane przez redakcje 512MB to maks co taka karta może sensownie wykorzystać.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Najwyraźniej nie doczytałeś, pytałem która płyta w przedziale cenowym ok 500zł najlepiej wykorzysta iGPU i nie ratuje mnie odpowiedź typu "po co Ci aż tyle pamięci/wydaje Ci się"

 

Jutro składam zamówienie na podzespoły, zorientowałem się na ile mogłem na podstawie specyfikacji i testów:

 

msi z serii z77 ograniczają pprzydział pamięci dla iGPU do 256MB

 

asrock z77 extreme4 udostępnia aż do 1760MB

 

asus p8z77-v lx ma specjalny układ wspomagający iGPU (GPU Boost). Nie znalazłem informacji o ilości pamięci dedykowanej iGPU.

  • Downvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dalej nie rozumiesz tego co Ci usiłuje przekazać - każda płyta wystarczy do osiągnięcia pełni możliwości HD4000. Udostępnienie 1760MB niczego tu nie wniesie..

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

A ja zaczynam wątpić w znaczenie tych błędów WHEA. Mam cyklicznie, idealnie co minutę błąd, bardzo dziwnie to wygląda, a dokładnie tak:

 

Ostrzeżenia 2013-01-27 21:37:34 WHEA-Logger

Ostrzeżenia 2013-01-27 21:36:34 WHEA-Logger

Ostrzeżenia 2013-01-27 21:35:34 WHEA-Logger

Ostrzeżenia 2013-01-27 21:34:34 WHEA-Logger

Ostrzeżenia 2013-01-27 21:33:34 WHEA-Logger

 

Miałem ok. 30 błędów na pół godziny, co do sekundy co minutę. Warto dodać, że to podczas grania w Black Opsa przy użyciu procesora ~25%. A podczas pół godziny Prime95, chyba z dwóch godzin sesji w BFa nie było ani jednego błędu, to chyba nie jest normalne?

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Dejwit11 to że przy WHEA nie sypie się system i nie wali BLUE SCREENAmi to nie znaczy że masz stabilny system. wręcz przeciwnie system jest nie stabilny. nie możesz mieć żadnych błędów WHEA żeby działało ROCK STABLE :P

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dalej nie rozumiesz tego co Ci usiłuje przekazać - każda płyta wystarczy do osiągnięcia pełni możliwości HD4000. Udostępnienie 1760MB niczego tu nie wniesie..

 

Nie dziwie się że masz tyle postów. Twoje uwagi są bardzo konstruktywne i ułatwiają wybór, dzięki.

 

Prześledziłem, dziesiątki tematów, testów, porównań na ten temat głównie na zagranicznych forach, portalach i wiem już że jednak są różnice w wydajności iGPU pomiędzy różnymi mobo. W porównaniu z wydajnością kart graficznych małe ale jednak są, więc albo coś wiesz albo gdybasz... Pozdrawiam ;)

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Największy wpływ na wydajność integry to ma taktowanie ramu , na każdej płycie możesz podkręcić integre Dołączona grafika

Edited by sideband

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Dejwit11 to że przy WHEA nie sypie się system i nie wali BLUE SCREENAmi to nie znaczy że masz stabilny system. wręcz przeciwnie system jest nie stabilny. nie możesz mieć żadnych błędów WHEA żeby działało ROCK STABLE Dołączona grafika

 

Wiem, ale mi chodziło o tą cykliczność. Dokładnie co minutę to nie jest normalne, żeby rdzeń się mylił co minutę jak od zegarka. Teraz skończyłem następnego mecza w BF i czysto, bez błędów.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam po dłuższej przerwie. Niestety straciłem swoje ustawienia w biosie odnośnie podkręconego i5 3570k na 4.5GHZ. Niestety muszę na nowo podkręcać i testować. Czy te błędy WHEA są jakieś poważne pomimo braku wywalania gier czy systemu ?

 

 

 

 

Kolejne pytanie - już odkryłem jak zmusić moje G Skille ECO 1600 MHZ CL7 do pracy przy standardowym napięciu (1.35V), zamiast na 1.515V. Nie znam się na pamięciach i nigdy ich nie podkręcałem dlatego chciałym Wam zadać pytanie. Producent podaje 7-8-7-24, ale dla pracy na oryginalnym napięciu mogę je ustawić na 8-8-8-24 - wtedy działają na moim Asrocku Extreme 4. Czy lepiej jest pracować na niższym napieciu czy na niezmienionych wartościach podanych przez producenta ? Ma to jakiś wpływ na wydajność te "8-8-8-24" zamiast tych "7-8-7-24" ? :P

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam po dłuższej przerwie. Niestety straciłem swoje ustawienia w biosie odnośnie podkręconego i5 3570k na 4.5GHZ. Niestety muszę na nowo podkręcać i testować. Czy te błędy WHEA są jakieś poważne pomimo braku wywalania gier czy systemu ?

Jak masz błędy WHEA to nie masz stabilnego proca/

http://msdn.microsoft.com/en-us/library/windows/hardware/gg463286.aspx

Kolejne pytanie - już odkryłem jak zmusić moje G Skille ECO 1600 MHZ CL7 do pracy przy standardowym napięciu (1.35V), zamiast na 1.515V. Nie znam się na pamięciach i nigdy ich nie podkręcałem dlatego chciałym Wam zadać pytanie. Producent podaje 7-8-7-24, ale dla pracy na oryginalnym napięciu mogę je ustawić na 8-8-8-24 - wtedy działają na moim Asrocku Extreme 4. Czy lepiej jest pracować na niższym napieciu czy na niezmienionych wartościach podanych przez producenta ? Ma to jakiś wpływ na wydajność te "8-8-8-24" zamiast tych "7-8-7-24" ? Dołączona grafika

 

W praktyce nic Ci to nie zmienia ponieważ różnice w wydajności będą na poziomie błędu pomiarowego. Ja bym został na tym 1.35V - dla tych pamięci 1.515 to już jakby nie patrzeć OC ;)

 

Pozdrawiam

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie miałem nigdy tego błędu whea , a proca moge mieć mega niestabilnego Dołączona grafika

 

Także średnio bym się przejmował tymi błędami , skoro wszystkie aplikacje działają stabilnie.

Edited by sideband
  • Upvote 2
  • Downvote 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie miałem nigdy tego błędu whea , a proca moge mieć mega niestabilnego Dołączona grafika

 

Niewystępowanie WHEA wcale nie oznacza stabilności. WHEA to są tylko błędy, które zostały "skorygowane" sprzętowo. Tzn. procesor sam je wykrył i sam przeliczył jeszcze raz. Tak w uproszczeniu.

 

Pozdrawiam

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

pod obciazeniem programy pokazuja mi 3.44v na CPU to skad max V 1.36?

post-154996-0-49793100-1359828117_thumb.jpg

Edited by NuKeR

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bry

 

Ja wlasnie swiezo po zdjeciu czapki. Moge powiedziec ze temp spadly o ok 20-25 stopni w stresie. Pokaze moze screena i zaczne wyjasniac.

 

Dołączona grafika

 

 

Plyta: Asrock Extreme4

Chlodzenie: True spirit 120 + enermax TS Silence

Zasilacz: Corsair TX650M

Pamieci: Corsair 1333Mhz 8gb CL9

 

Ustawienia BIOS dokladnie takie same jak ma uzytkownik zaodrze ze str50 lub 51. Turbo Vcore +0.152 i to by bylo na tyle jesli chodzi o ustawienia. Zdjeta czapka i nalozone CLP, na procesorze siedzi jakas gowniana pasta bo zapomnialem kupic MX2, ale niedlugo ja zamowie i zmienie. Temp po okolo 40 minutach wciaz te same. Vcore skacze naprzemiennie 1.288v-1.296v. Przy tych ustawieniach przed zdjeciem czapki procesor przekrazal 105 na dwoch jadrach i zmniejszal taktowanie do 4,7ghz

 

Ta roznica 10stopni na poszczegolnych jadrach wynika ze zle nalozonej pasty czy po prostu te procesory tak maja? CLP na jadrze nie wygladalo jak lut ale raczej jak poszarpany metal. Nie chcialem jej za duzo nakladac, stad tez nie rozlala sie, a sam ja rozmazalem.

Jakies rady co moglbym zmienic zeby wycisnac jeszcze wiecej? Oprocz podniesienia napiecia, z tym bede dzisiaj walczyl i sprawdzal co uda mi sie osiagnac.

 

Pozdrawiam

Edited by brym

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam, nie chcę zakładać nowego tematu i się streszczam, czy MSI B75A-G43 zasilane 4 pinami zamiast 8 ( tylko takie posiada moja delta 400w - kiedyś bardzo chwalony zasilacz tu na forum) udźwignie i3 3220? Wcześniej zasilacz działał z athlonem x2 6400+ (3.2ghz) - bardzo prądożerny i nie było żadnych problemów.

Podam cały nowy config.

 

CPU - i3 3220

GPU - radeon 5770

MOBO - MSI B75A-G43

PSU - Delta 400w

Share this post


Link to post
Share on other sites

U mnie też się błędy w WHEA pojawiały losowo przy 4.3GHz 1.2V. Wystarczyło podbić do 1.21V i spokój Dołączona grafika

Edited by epoxer

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ta roznica 10stopni na poszczegolnych jadrach wynika ze zle nalozonej pasty czy po prostu te procesory tak maja? CLP na jadrze nie wygladalo jak lut ale raczej jak poszarpany metal. Nie chcialem jej za duzo nakladac, stad tez nie rozlala sie, a sam ja rozmazalem.

Jakies rady co moglbym zmienic zeby wycisnac jeszcze wiecej? Oprocz podniesienia napiecia, z tym bede dzisiaj walczyl i sprawdzal co uda mi sie osiagnac.

 

 

ja też mam różnicę między rdzeniami rzędu 10C także to chyba wina procka.

 

ogólnie to prime95 puść na smallfft i sprawdź czy nie masz błędów whea, jeżeli ich nie masz to walcz o 5,0 bo sztuka ci się trafiła zacna :)

Edited by zaodrze244

Share this post


Link to post
Share on other sites

Niestety lipa... być może to moja niewiedza albo coś innego, ale wyżej niż 4,9Ghz nie udało mi sie uzyskać. Do 1.34v łapie BSOD (0x50, 0x3B, 0x125) a powyżej tej wartości wiesza sie prawie wszystko w windowsie. Chrome sie wyłącza albo wali błędem i zamyka strone, zawiesza sie Asrock eXtreme Tuner, ATI Control Center, gry sie uruchamiaja i za chwile wieszają. Doszedłem tak aż do 1.45 zdaje sie a potem już odpuściłem bo nie było sensu tak zawyżać napięcia dla 100Mhz. W ostateczności podniosłem BLCK do 102.5Mhz żeby uzyskać te dodatkowe ~100Mhz ale jest to samo - wszystko sie sypie. W budzie mam względnie chłodno, od przodu wieją dwa Enermax Magma na full, na procesorze TB Silence tez na full i z tylu wylot kolejna Magma na full wiec w budzie tajfun można powiedzieć. Widziałem, że jest nowy BIOS do mojej płyty głównej ale z tego co widze dodali profil dla pamięci i UEFI Intel Raid. Poczytam jeszcze troche na necie i zobacze co da sie zrobić. 4,9Ghz to i tak bardzo dobry wynik moim zdaniem bo wychodzi OC około 44% :) Bawiłem sie też LLC - ustawiłem na L2 i L1 i też nic.

Share this post


Link to post
Share on other sites

jesli dodawales V na do turbo sprobuj dodac do V na offsecie czasami pomaga - np mnie pomoglo

Share this post


Link to post
Share on other sites

jesli dodawales V na do turbo sprobuj dodac do V na offsecie czasami pomaga - np mnie pomoglo

 

Pomogło, dzięki wielkie Dołączona grafika Dodałem na offsecie +0.090 i proc ruszył stabilnie na 5Ghz ~1.38V(przynajmniej działał przez okolo 30 minut na Prime95 + surfowanie po necie). Nie zostane jednak przy tej konfiguracji poniewaz moim zdaniem nie oplaca sie podnosic temp do ~95C i napiecie o prawie 0.1V dla 100Mhz. Nie robiłem jeszcze żadnych benchmarków, ale nie sadze abye te 100Mhz mialo jakis wielki wplyw na wydajnosc w grach.

 

 

Dołączona grafika

 

 

 

Ktos moze wie jakiego chlodzenia uzywa ten koles z posta @Gregu? Szkoda tez, ze nie dal zdjecia rdzenia ile mniej wiecej CLP nalozyl na rdzen. Ja go nie dalem zbyt duzo, tylko tak aby delikatna warstwa pokryla jadro no i mam caly czas wrazenie, ze dalem jej za malo. IHS nie wyrównywałem tak jak on to zrobił, nie dałem też CLP pomiędzy IHS i chłodzenie. Ogólnie temp ma zajebiste bo u mnie @4.9Ghz 1.288 po 3 pętlach IBT2.54 temp na rdzeniach waha się od 77-89 stopni.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ktos moze wie jakiego chlodzenia uzywa ten koles z posta @Gregu?

 

 

Dołączona grafika

 

 

 

Szkoda tez, ze nie dal zdjecia rdzenia ile mniej wiecej CLP nalozyl na rdzen.

 

 

Dołączona grafika

 

 

 

Chyba CI sie obrazki nie zaladowaly Dołączona grafika

Edited by Trawienny

Share this post


Link to post
Share on other sites

clp dajesz tyle aby pokryć równomiernie cały rdzeń jak trochę wyjedziesz to nic się nie stanie bo pcb procka pokryte lakierem i pradu nie przewodzi

Share this post


Link to post
Share on other sites

mój cepik jest za to dziwny w kwetii kontrolera.

Juz 4 kmlet pamieci nie idzie 2600 11 13 12

Na 11 14 13 chodzą stabilnie , na luźniejszych timingach nawet ponad 2700mhz.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

Aktualności

Artykuły



×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.