Skocz do zawartości
oliveyra

Wymiana 7300gt na?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Jak w temacie na co wymienić padnięte 7300gt?

Konfig:

GA-M55S-S3

Athlon 64 3000+

2x512DDR2

feel-400w

Coś taniego, sklepowego z fakturą i aktywnym chłodzeniem (pasywny poprzednik miał kiepsko założony wiatraczek gdy ten stanął karta się ugotowała). Utrudnienie stanowi również wiatrak na czipsecie płyty (też taka fuszerka niestety), który uniemożliwia włożenie karty z chłodzeniem zamontowanym na tyle.

Oto moje dwa typy:

gt210

hd4550

Która będzie lepsza? Oczywiście rozważałem opcję czegoś mocniejszego ale zasilacz raczej dyskredytuje lepsze karty a i cały konfig też ogranicza taką opcję. Oczywiście jakieś inne sugestie poza używkami mile widziane.

PCI-E 2.0 jest kompatybilne z PCI-E x16?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za tabelkę ale dołożenie do 5550 to troche dużo dla takiego kompa. Przyzwoity asus na ddr3 to 240 zeta a coś na 5 to ponad 300.

Faktycznie 4550 wypada lepiej od gt210 jednak po dokładnym przelukaniu zmartwiła mnie inna rzecz. Ten radek ma tylko 128mb pamięci własnej reszta to HM. Przy giga ramu w konfuguracji może być problem. Tak więc lepszym rozwiązaniem będzie 4550 z 512MB własnej pamięci bądź jeśli przekonam znajomych do dołożenia pare złotych to 4650 która mnie miło zaskoczyła.

Można by polemizować czy te karty ciągną mniej prądu niż HD. Caviar 14w a 3450 19w właśnie zmierzyłem w media center. Moim zdaniem i gt210 i 4550 w stresie łykną 20w.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak się papra to się papra. Przytachałem gigabyte 4650 i zonk nie wejdzie (oddali kase bo na wymiane tani był tylko 4550 z hyper memory co odpada a z 512MB własnej nieosiągalny). Dalej mam dylemat bo boję się tego 5450 ze względu na częste problemy pod xp na którym ma to chodzić. Tymczasowo znalazłem w rupieciach 9500gt asusa (sprawdziłem w swoim kompie pod amaxroxem 400w i jest w pełni sprawny). Teraz mam pytanie czy ten feel 400w da sobie z nim rade (oczywiście rozwiązanie tymczasowe)?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi