oliveyra Opublikowano 10 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2011 Witam. Jak w temacie na co wymienić padnięte 7300gt? Konfig: GA-M55S-S3 Athlon 64 3000+ 2x512DDR2 feel-400w Coś taniego, sklepowego z fakturą i aktywnym chłodzeniem (pasywny poprzednik miał kiepsko założony wiatraczek gdy ten stanął karta się ugotowała). Utrudnienie stanowi również wiatrak na czipsecie płyty (też taka fuszerka niestety), który uniemożliwia włożenie karty z chłodzeniem zamontowanym na tyle. Oto moje dwa typy: gt210 hd4550 Która będzie lepsza? Oczywiście rozważałem opcję czegoś mocniejszego ale zasilacz raczej dyskredytuje lepsze karty a i cały konfig też ogranicza taką opcję. Oczywiście jakieś inne sugestie poza używkami mile widziane. PCI-E 2.0 jest kompatybilne z PCI-E x16? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwasior500 Opublikowano 10 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2011 GT210 ma 2 razy mniej SP niż GT220, więc wynikałoby, że Radeon będzie szybszy. Ale może chociaż dorzucić do 5550? A te karty ciągną mniej prądu niż dysk twardy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oliveyra Opublikowano 10 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2011 Dzięki za tabelkę ale dołożenie do 5550 to troche dużo dla takiego kompa. Przyzwoity asus na ddr3 to 240 zeta a coś na 5 to ponad 300. Faktycznie 4550 wypada lepiej od gt210 jednak po dokładnym przelukaniu zmartwiła mnie inna rzecz. Ten radek ma tylko 128mb pamięci własnej reszta to HM. Przy giga ramu w konfuguracji może być problem. Tak więc lepszym rozwiązaniem będzie 4550 z 512MB własnej pamięci bądź jeśli przekonam znajomych do dołożenia pare złotych to 4650 która mnie miło zaskoczyła. Można by polemizować czy te karty ciągną mniej prądu niż HD. Caviar 14w a 3450 19w właśnie zmierzyłem w media center. Moim zdaniem i gt210 i 4550 w stresie łykną 20w. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwasior500 Opublikowano 11 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2011 Prąd płynący przez port PCI-Express oraz dodatkowe zasilanie PCI-E podpinane do karty graficznej (jeśli jest). Źródło: Pobór energii Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oliveyra Opublikowano 12 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2011 Jak się papra to się papra. Przytachałem gigabyte 4650 i zonk nie wejdzie (oddali kase bo na wymiane tani był tylko 4550 z hyper memory co odpada a z 512MB własnej nieosiągalny). Dalej mam dylemat bo boję się tego 5450 ze względu na częste problemy pod xp na którym ma to chodzić. Tymczasowo znalazłem w rupieciach 9500gt asusa (sprawdziłem w swoim kompie pod amaxroxem 400w i jest w pełni sprawny). Teraz mam pytanie czy ten feel 400w da sobie z nim rade (oczywiście rozwiązanie tymczasowe)? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...