Skocz do zawartości
_Ice

ECS K7s5A, cheepBios i reklamcja

Rekomendowane odpowiedzi

Dawałem już wcześniejszego posta ze wsio mi się spaliło :) chcę teraz to zaeklamowac ale w swojej płycie ECS zainstalowny mam nie oficijlany BIOS. Orientuje sie ktoś moze czy na tej podstawie moga mi odrzucic reklamcje czy nie ma ów BIOS na to zadnego wpływu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Słuchaj miałem kiedys identyczną sytuacje-wgrany nieoficialny bios z możliwością kręcenia fsb do 200Mhz no i niestety kręcąc sobie przekręciłem gdzies do 160Mhz i zapomniałem o dzielniku i wyjarało mi AGP oraz PCI , wogóle nic niechodziło-płyta dead.Poszedłem do serwisu zaczołem wciskac kit że: grałem sobie w gierke i nagle komp się zrestartował i juz nie wstał, i że musze mieć szybko nowa płyte główną bo pisze pracę magisterską.Goście próbowali odpalić jeszcze płyte ale nic ,płyta trup mineło jakieś 15minut i dostałem nową płyte z nową gwarą 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aby być pewnym że nie sprawdzą to wymontuj z płyty co tylko idzie i potraktuj ją w różnych miejscach zapalniczką z zapalaczem elektronicznym napewno nie wstanie .............. wogóle. 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dawałem już wcześniejszego posta ze wsio mi się spaliło :) chcę teraz to zaeklamowac ale w swojej płycie ECS zainstalowny mam nie oficijlany BIOS. Orientuje sie ktoś moze czy na tej podstawie moga mi odrzucic reklamcje czy nie ma ów BIOS na to zadnego wpływu?

Chyba niezrozumieliście pytania :? Odpowiedź jest prosta - mogą odrzucić reklamację udowadniając, że przyczyną uszkodzenia było zastosowanie nieodpowiedniego oprogramowania sterującego pracą płyty głównej. W tym przypadku będzie to dla nich łatwe do udowodnienia. - Taka jest teoria, a praktyka - jak wyżej przedmówcy się wypowiedzieli :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba niezrozumieliście pytania :? Odpowiedź jest prosta - mogą odrzucić reklamację udowadniając, że przyczyną uszkodzenia było zastosowanie nieodpowiedniego oprogramowania sterującego pracą płyty głównej. W tym przypadku będzie to dla nich łatwe do udowodnienia. - Taka jest teoria, a praktyka - jak wyżej przedmówcy się wypowiedzieli :wink:

a praktyka jest taka , że jak zajarzą , że jest cheepobios to NA PEWNO odrzucą powołując się na cyt; stosowanie nieoryginalnego i nieautoryzowanego BIOS-u - generalnie każda odrzucą , za wyjątkiem biosów ECS

kiedyś to już przerabiałem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aby na 100% byc pewnym ze nie bedzie problemow z "undergrundowym" ;) biosem najlepiej.... wgraj stary bios. :lol:

Tylko musisz miec taka sama plyte pod reka, zrobisz hot swapa i bedziesz mial oryginalny bios.

Przy okazji sprawdzisz czy bios sie nie zjaral.

Ps.

O podmiance na goraco przeczytasz napewno gdzies w archiwum, uzywajac magii szukaj.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wcale nie musi mieć takiej samej płyty tylko płytę z tak samo rozstawionymi nóżkami biosa ;-) Ja swojego ami przeprogramowałem w płycie z biosem awarda.

Startujesz system z dyskietki startowej, wyciągasz klość z biosem (ostrożnie), wkładasz swoją, flasciach!esz i z powrotem zamieniasz kość. U mnie zadziałało i jest ok ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wcale nie musi mieć takiej samej płyty tylko płytę z tak samo rozstawionymi nóżkami biosa ;-) Ja swojego ami przeprogramowałem w płycie z biosem awarda. 

Startujesz system z dyskietki startowej, wyciągasz klość z biosem (ostrożnie), wkładasz swoją, flasciach!esz i z powrotem zamieniasz kość. U mnie zadziałało i jest ok ;-)

no ja tego nie probowalem ale jak Tobie podzialalo to i jemu zadziala.

Cala operacja tylko strasznie brzmi ale jest banalnie prosta, tylko - jak ze wszystkim - TRZA ROBIC Z GLOWA.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tjaaa już to kiedys robiłem na solteku i acorpie :) ale teraz jest gorsza sprawa po przezłozeniu kości ( nawet nie) gdy chce flashowac wyskakuje mi napis ze chipset/flash is not avible :( czyli chyba nie rozpoznaje chipsetu (Via apollo 133) zostaje mi tylko dorwac taką samą płyte. A tak na marginesie..siecowki tez mają eepromy moze ktoś keidys próbował przez siecwoke załadowac bios :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tez mialem(w sumie to jeszcze mam) ten model ecszita i cheepo wgrany niestety gwara na nia poszla sie je*ac ze 8 miechow temu a pinda sie spolila razem z zasilka ale na twoim miejscu to podsmazyl bym ja jeszcze tu i uwdzie tak zeby nie mogli biosa sprawdzic i na gware ja a pozniej to wylozyl bym pare zeta wiecej do czegos lepsiego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tez mialem(w sumie to jeszcze mam) ten model ecszita i cheepo wgrany niestety gwara na nia poszla sie je*ac ze 8 miechow temu a pinda sie spolila  razem z zasilka ale na twoim miejscu to podsmazyl bym ja jeszcze tu i uwdzie tak zeby nie mogli biosa sprawdzic  i na gware ja a pozniej to wylozyl bym pare zeta wiecej do czegos lepsiego

Jak już to reed wielokrotnie i słusznie podkreślał - proszę tutaj nie namawiać do oszustwa, bo to działanie nielegalne :?

A co do biosu to płyta musi rozpoznawać układ kości eeprom, obsługiwać odpowiednio duże (1M, 2M) kości i wreszcie sam program do flashowania musi rozpoznawać programator zastosowany na płycie. Tak więc szukaj płyty takiej samej lub która rozpozna kość eeprom prawidłowo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tez mialem(w sumie to jeszcze mam) ten model ecszita i cheepo wgrany niestety gwara na nia poszla sie je*ac ze 8 miechow temu a pinda sie spolila  razem z zasilka ale na twoim miejscu to podsmazyl bym ja jeszcze tu i uwdzie tak zeby nie mogli biosa sprawdzic  i na gware ja a pozniej to wylozyl bym pare zeta wiecej do czegos lepsiego

Jak już to reed wielokrotnie i słusznie podkreślał - proszę tutaj nie namawiać do oszustwa, bo to działanie nielegalne :?

A co do biosu to płyta musi rozpoznawać układ kości eeprom, obsługiwać odpowiednio duże (1M, 2M) kości i wreszcie sam program do flashowania musi rozpoznawać programator zastosowany na płycie. Tak więc szukaj płyty takiej samej lub która rozpozna kość eeprom prawidłowo.

weś odbij.. w tym topicu wiekszosc w taki czy inny sposob namawia do oszustwa a ze ja to zrobilem w troche jasniejszy sposob to moja sprawa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...