Skocz do zawartości
krystian2936

Procesor

Rekomendowane odpowiedzi

Chcę wymienić procesor ale nie wiem jaki będzie pasował do płyty głównej.

Parametry mojego kompa:

-płyta główna GA M55S-S3

-karta graficzna GeForce GT 220

-Ram DDR2 4gb

-zasilacz 400W fortron

-aktualny procesor AMD Athlon 64 X2 Dual Core Processor 3600+

Proszę o odpowiedz...Zastanawiam się nad kupnem procesora AMD Athlon 64 X2 Dual Core Processor 6400.

A wy jaki byście mi polecili ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Proszę o odpowiedz...Zastanawiam się nad kupnem procesora AMD Athlon™ 64 X2 Dual Core Processor 6400.

A wy jaki byście mi polecili ?

Płyta jak widzę obsłuży nawet phenoma II x4 955 C3 - czyli takiego, jak ja mam. Jeżeli chodzi o A64 6400, to:

- ma 125W!

- ciężko go kupić

- ceny osiąga takie, jak nowy athlon II x3 /phenom II x2 o zbliżonym zegarze.

- pomimo większego cache na rdzeń jest mniej wydajny.

Pytanie więc: po co Ci windsor 6400? Zimno masz w domu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ten Twój athlon, to który dokładnie? Jaki rdzeń/stepping, ile cache na rdzeń? Bo może sensowniej będzie go trochę pogodnić, a kasę w pierwszej kolejności przeznaczyć na grafikę. Twoje GT220 ma bardzo podobną wydajność do mojego poprzedniego radka 3850, który po zmianie z phenoma x3 8450 @3Ghz na proca, którego mam teraz nie zyskał praktycznie nic, dlatego wrzucanie kilku stów w proca, gdy grafika będzie wąskim gardłem jest bez sensu. Problem tylko w tym, że sprzedanie GT220 teraz za normalną kasę będzie trudnę, bo allegro jest tym zawalone i nówki chodzą po 220zł.

Tak czy owak, Phenom 955 jest bez sensu, bo HTT 1.0 będzie go trochę ograniczać. Athlon II x3 albo phenom II x2. Sam nie wiem, co bym wybrał.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze raz dzięki, teraz na pewno będę pamietał...

...

Byłem w sklepie i sprzedawca powiedział że na Phenom II X2 555 można odblokować dodatkowe 2 rdzenie.. ale powiedział że to też zależy od płyty głównej.

A czy umie by się odblokowały te 2 rdzenie?

Edytowane przez krystian2936

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi