Skocz do zawartości
wkexe

Gigabyte GA-P31-DS3L + Pentium D 830 - nie startuje z fsb z biosu.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

niedawno pisałem na temat składnia drugiego komputera.

Docelowo zamiast tego procka (którego dostałem w prezencie + wiele innych rzeczy) będzie jakiś E2XXX lub może nawet więcej, ale teraz wygląda to tak:

Pentium D 830

Gigabyte GA-P31-DS3L

1gb ram Hp

Gigabyte Gf6600 pasywny 128mb

Huntkey 400W 20 pin

Chłodzenie Spartan + 2gi fan na radiatorze

Problem polega na tym, że w Windowsie, używając programu Easy Tune stabilne OC mam na 3,8Ghz przy napięcie 1,29V, rock - solid kilka godzin prime + kilka raz Pi 32M itd. FSB przy tym to oczywiście 254.

W Biosie mam wszystko ustawione manulanie tj. napięcia wszystkie na normal tylko proc podbity (duży V drop), dzielnik na 3 (pamięci robią bez problemu <850Mhz, PCIe na 100mhz, itp itd.

I z takimi ustawieniami jak zmieniam FSB z Easy Tune robie 3,8Ghz.

Gdy jednak to fsb ustawie z Biosu to komp nie startuje, tj. uruchamia się ponownie i czeka 20 sec (wiatraki się kręcą itp.itd tylko monitor zgaszony) i po 20 sekundach włącza się zabezpieczenie i resetuje ustawienie FSB.

Co może być przyczyną takiego stanu rzeczy? Płyta? Proc? Zasilacz? Karta grafiki? Biosy próbowałem od pierwszego do najnowszej bety i nic. Obecnie działam na ostatnim oficjalnym. Czy może to być problem zasialnia? Bo ten Huntek ma tylko 20 pinów. Do tego płyta ma ogromny V drop (w biosie ustawione 1,41 pod obciążeniem to 1.296). Co to może być?

Pozdrawiam.

-------------------------------

Odnalazłem wątek o tej płycie na forum, prosże o zamknięcie i skasowanie tematu.

Edytowane przez wkexe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi