rasz88 Opublikowano 12 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2011 (edytowane) Na płycie GA-880GM-UD2H mam następującą konfigurację wiatraczków: - na CPU_FAN podpięty wiatrak procesora z regulacją obrotów i tu mogę regulować zakres obrotów w EasyTune 6 (obecnie ok 1000 obr/min) - na SYS_FAN podpięty wiatrak 120mm i w biosie ma włączoną regulacje obrotów i chodzi w zakresie 700-1000 obr/min - na NB_FAN podpięty wiatrak 120m i w biosie nie ma opcji włączenia regulacji obrotów a wiatrak kreci się ok. 1450-1500 obr/min Jeśli odłączam ostatni wiatrak komputer jest względnie cichy. Jeśli jest podłączony to komputer podczas pracy jest bardzo słyszalny i chciałbym zmniejszyć jego obroty i moje pytanie czy da się to zrobić najlepiej na poziomie programowym a nie sprzętowym (wiem, że można podpiąć regulator obrotów ale zanim takowy kupie chcę wiedzieć czy są inne opcje). W Biosie i EasyTune 6 mogę tylko włączyć regulację obrotów dla CPU i SYS FAN. W SpeedFanie jak spróbowałem zmieniać wartość obrotów to na żadnym z 3 wiatraków to nie działało. Edytowane 12 Stycznia 2011 przez rasz88 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leven Opublikowano 12 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2011 Co do programowej regulacji, to nie pomoge, ale mozna kupic taki sprytny rozgaleznik i podlaczyc go do gniazda fan-sys, a do wyjsc rozgaleznika podlaczyc dwa wentylatory 120 mm. BESTFAN BF-CA1 rozgałęźnik 3PIN -> 2x3PIN (1392586664) - Aukcje internetowe Allegro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...