duniol Opublikowano 12 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2011 Witam na forum :) Temat wałkowany kilka razy, zapewniam, że poczytałem forum, ale nie znalazłem odpowiedzi na moje potrzeby. Na początek wyznanie - w temacie hardware'u jestem zupełnym lajkonikiem. Do rzeczy... Zamierzam w domu postawić sobie serwerek, którego głównym zadaniem będzie funkcja NASa. Ma on udostępniać pliki do odtwarzaczy sieciowych, laptopów i być może służyć jako dysk dla tunera SAT. Chciałbym, żeby dane były backupowane (zamierzam tam trzymać m.in. zdjęcia, dokumenty), więc pewnie jakiś RAID wchodzi w grę (dyski powiedzmy 2x1TB, dobrze by było, żeby sprzęt pociągnął więcej w razie czego). Nie interesuje mnie gotowy NAS, bo jak się znam, to będę chciał sobie to i owo z czasem doinstalować. Ważne cechy: - wydajność przesyłania plików (np filmy HD, raczej do jednej końcówki na raz) - backup danych - prądożerność (jak najniższa :) ) - koszt (j.w.) Nieważne - wygląd :) - wielkość - hałas (oczywiście w granicach rozsądku, serwer będzie stał albo w garderobie albo w piwnicy, więc bezgłośny nie musi być) Dużo się tu poleca rozwiązań na atomie, ale w związku z podpunktem 'Nieważne' myślę, że może da się poskładać coś innego (tańszego) Dzięki z góry za odpowiedzi. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grinch Opublikowano 12 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2011 W sumie to nie ten dział. Nie podałeś kwoty. Na czym to ma chodzić na windowsie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
duniol Opublikowano 13 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2011 1. A w jakim dziale powinienem napisać? 2. Kwoty nie podałem, chciałbym poznać propozycje rozwiązań, dobiorę potem coś co spełnia moje wymagania w rozsądnej cenie 3. Platforma jest mi w sumie obojętna, najchętniej coś darmowego. Z tego co czytam, to dużo ludzi korzysta z FreeNas, może to? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grinch Opublikowano 13 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2011 (edytowane) Ad1. Bardziej podchodzi mi to do działu Co kupić? Ale to już sprawa moderatora. Ad2. Bez odpowiedniej kwoty nie da się zrobić ciekawej propozycji. Sprzęt ma być nowy? Używany? Ad3. Może być do tego Co tobie potrzeba jak najbardziej. Poczytaj trochę: http://forum.purepc.pl/Sprzet-Sieciowy-Wi-fi-f36/Nas-dwudyskowy-jednodyskowy-t330972.html&p=3573756&hl=nas&fromsearch=1#entry3573756 http://pclab.pl/art43517.html Edytowane 13 Stycznia 2011 przez Grinch Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
duniol Opublikowano 13 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2011 sprzęt może być używany, cena bez dysków powiedzmy max 400-500pln. Co do linków, to czytałem (przeczytałem chyba wszystko co google wypluwa na rzeczony temat). Problem w tym, że większość poleca pudełka, które będą stały w pokoju, pod TV (ładne, ciche, multimedialne), a mi to akurat nie jest potrzebne. Istotne są dla mnie rzeczy wymienione w pierwszym poście, stąd mój wątek. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grinch Opublikowano 13 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2011 Ale do tego co potrzebujesz ten Atom się nada. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ZlyUser Opublikowano 13 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2011 (edytowane) Problem w tym, że większość poleca pudełka, które będą stały w pokoju, pod TV (ładne, ciche, multimedialne), a mi to akurat nie jest potrzebne. To kupujesz pierwszą lepszą obudowę wyglądającą jak wyciosaną z drewna(a te najtansze tak wyglądają) pod iTX i nie masz problemu... Edytowane 13 Stycznia 2011 przez ZlyUser Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...